İstanbul'da Hopa'daki felaket için yürüdüler

İstanbul'da Hopa'daki felaket için yürüdüler

Kendilerini "Yaşam Savunucuları" olarak adlandıran bir grup, Hopa'da meydana gelen sel felaketi ile ilgili protesto eylemi yaptı.

Beyoğlu'nda toplanan ve kendilerini "Yaşam Savunucuları" olarak adlandıran bir grup, Hopa'da meydana gelen sel felaketi ile ilgili protesto eylemi yaptı. Sel felaketine doğa katliamlarının yol açtığını ileri süren grup üyeleri, Taksim Tünel Meydanı'ndan Galatasaray Lisesi önüne kadar yürüdükten sonra basın açıklaması yaptı.

Tünel Meydanı'nda saat 19.00 sıralarında toplanan yaklaşık 200 kişilik grup, ellerinde pankart ve dövizlerle slogan atarak İstiklal Caddesi üzerinden Galatasaray Lisesi önüne kadar yürüdü. Ardından, grup adına burada bir basın açıklaması yapıldı.

Sultan Aksu tarafından okunan basın açıklamasında, "Doğa günden güne kendine çekildi. HES'ler ve istinat duvarları yüzünden derelerin akış düzeni, yağmurun yağış düzeni bozuldu. Barajlarla iklim değişti ve bir anda metrekareye 50 yıl içinde görülmemiş miktarda yağmur düşerek büyük bir felaket yaşandı. Karadeniz'in ekolojik yapısını bozan çay tarımı ile birlikte ormanlar çay bahçesi haline getirildi. Heyelanlar oluştu. Ekolojik dengenin bozulması ve doğa katliamlarında görülen en büyük yanlışlar; sermayenin doğayı meta gibi gören sakat anlayışı, siyasi iktidarların sadece sermayenin çıkarını koruyan tutumu ile sermayenin çıkarı için doğanın talan edilmesinin önünü açacak yasalar çıkarmasına dayanıyor" denildi.

TMMOB Yönetim Kurulu üyesi Cemalettin Küçük de, "Sorumsuzca doğaya saldıranlar bu işlemin sorumluları olduğu müddetçe, bitmeyecektir. Dere yataklarına asla bir şey yapmayın diye yapmış olduğumuz açıklama yine geçerlidir" dedi.

Eylemin sonunda, sanatçı Ferhat Tunç, grup ile birlikte "Çav Bella" şarkısını seslendirdi.

Polisin çevrede geniş güvenlik önlemi aldığı eylemin ardından, grup olaysız şekilde dağıldı.

Kaynak: Doğan Haber Ajansı