Kurbağa yetiştirip Fransa'ya satacak !

Kurbağa yetiştirip Fransa'ya satacak !

Çanakkale'de kurulan kurbağa tesisinde yetiştirilen kurbağalar Fransa restoranlarında tüketilecek.

Çanakkale'de Tarım ve Kırsal  Kalkınmayı Destekleme Kurumundan (TKDK) aldığı hibe desteğiyle oluşturduğu  tesiste kurbağa yetiştiren girişimci, eylül ayından itibaren Fransa'ya  başlayacağı ihracatta yıl sonuna kadar 2 tona ulaşmayı hedefliyor.

Tesisin kurucusu Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Fen  Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bülent Gündüz, AA  muhabirine yaptığı açıklamada, 2014 yılında hazırladığı projeyi TKDK'ye sunduğunu  ve aldığı destekle 2016 yılı başında hayata geçirdiğini söyledi.

turk-profesorun-kurbagalari-paris-restoranlarinda-tuketilecek-7341065.jpeg

Gündüz, nisan ve mayıs aylarında anaçlardan larvaları almaya  başladıklarını ifade ederek, "Kurbağaları genç duruma kadar getirdik. Yıl sonuna  doğru satışa yetiştireceğiz. Bir süre önce Paris'e gittim. Burada yaptığım  görüşmelerde eylül ayından itibaren bizden kurbağa istediler. Biz de eylülden  itibaren göndermeye başlayacağız." dedi.

--7341058.jpeg

PORSİYONU 50-60 AVRODAN ALICI  BULUYOR

İlk etapta 55-75 gram, gelecek yılın başından itibaren de 75 gram ve  üstü ağırlığındaki kurbağaları Fransa'ya göndereceklerini aktaran Gündüz, şöyle  konuştu:

--7341056.jpeg

"Kurbağa eti, Avrupa'nın birçok ülkesinde tercih edilen bir besin  maddesi. Tamamıyla protein olmasından dolayı çok sağlıklı bir gıda maddesi  aslında. Bizim yeme alışkanlığımız olmadığından dolayı, böyle bir kültürümüz de  yok dolayısıyla biz tercih etmiyoruz, ama Avrupa'da yıllardır tüketiliyor.  Kurbağa kültürünün ve hazırlama tekniğinin çok geniş olduğu pazar daha çok Fransa  ve özellikle de Paris. Fiyat marjı da çok değişken. Özellikle yaz aylarında çok  tüketildiğinden ve bol bulunduğundan kurbağalar porsiyonu 10-15 avrodan alıcı  buluyor. 4 kurbağa bacağından bahsediyoruz, ama kışa gelindiğinde tabağının 50-60  avrolara kadar yükseldiğini görüyoruz çünkü kışın bulunmuyor. Biz kışın da  kurbağaların üretimine devam edeceğiz. Dolayısıyla Avrupa pazarına kışın da  buradan ürün verebileceğiz."

--7341050.jpeg

Gündüz, Paris'e gidip görüşmeler yaptığında, ürünlerini hızlı şekilde  piyasaya sürebilecekleri yönünde cevap aldığını belirterek, "Şimdilik 100-200  kilogramla başlamayı düşünüyoruz. Yıl sonuna doğru 2 ton gibi rakamlara  ulaşabileceğiz. Kapasitemiz yıllık 28 ton. Ben 28 tonu da aşabileceğimize  inanıyorum 2017 ve sonrasında." dedi.