Merkez'in faiz kararı piyasalara yaradı: Dolar, Euro ve altın düşüyor

Merkez'in faiz kararı piyasalara yaradı: Dolar, Euro ve altın düşüyor
Güncelleme:

Merkez Bankası'nın dün verdiği politika faiz kararı sonrasında düşüşe geçen piyasalar yeni güne de düşüşle başladı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın dün yapılan Para Politikası Kurulu toplantısında ağustos ayı politika faiz oranında sürpriz olmadı ve faiz yüzde 19'da sabit bırakıldı. Geçen hafta Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Faiz oranlarında düşüşe geçiyoruz” açıklamalarından sonra Merkez Bankası’nın (MB) atacağı adımlar merakla bekleniyordu. Ancak Merkez Bankası ekonomistlerin beklediği gibi politika faizinde değişikliğe gitmedi ve faizleri yüzde 19'da sabit tuttu.

DOLAR, EURO VE STERLİN

Merkez Bankası'ndan gelen faiz kararı sonrasında Dolar 8,55 TL'den, Euro 10,07 TL'den, Sterlin ise 11,86 TL'den işlem görüyor.

Dolar endeksi, dün ABD'de açıklanan enflasyon verisinin ABD Merkez Bankası'nın (Fed) varlık alımlarını azaltmada aceleci davranmayacağı iyimserliğiyle 6 günlük yükselişine ara vererek günü yüzde 0,2 düşüşle 92,9'dan tamamlarken, bugün yatay hareket ediyor.

 GÜMÜŞ VE ALTIN

Gümüş 6,40 TL'den fiyatlanırken, onsu 1.755 dolara gerileyen altında, gram altın 478/483, çeyrek altın 776/792 Cumhuriyet altını ise 3.105/3.136 TL alış/satış fiyatıyla işlem görüyor.

BITCOIN VE ETHERIUM

Kripto para piyasalarında geçtiğimiz hafta hızlı bir yükseliş kaydeden Bitcoin ve Etherium'da ise düşüş var. Bitcoin 44 bin 853 dolardan, Ethereum ise 3 bin 88 dolardan fiyatlanıyor.

UZMANLAR NE DİYOR?

Uzmanlar, ABD'de tüketici fiyatlarındaki artışın temmuzda duraklaması ve çekirdek enflasyondaki düşüşün Fed'in politika değişikliğine gitmesine yönelik baskıları hafiflettiğini belirterek, ancak bir aylık duraksamanın yeterli olmadığını, daha fazla kanıt gerektiğini söyledi.

Bu kapsamda verilerin izlenmeye takip edileceğini, Fed yetkililerinin açıklamalarının öneminin arttığını aktaran uzmanlar, bugün yurt dışında ABD'de Üretici Fiyat Endeksi ve haftalık işsizlik başvuruları ile Euro Bölgesi'nde sanayi üretiminin izleneceğini bildirdi.