Merkez'in faiz kararı sonrası dolar, euro, sterlin ve altında son durum

Merkez'in faiz kararı sonrası dolar, euro, sterlin ve altında son durum
Güncelleme:

TCMB'nin faizi yüzde 19 düzeyinde sabit tutma kararının ardından yılbaşından bu yana Türk Lirası karşısında yükselişini sürdüren döviz piyasası düşüşe geçti.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nda bugün yapılan Para Politikası Kurulu toplantısında kritik faiz kararı verildi.

Para Piyasası Kurulu (PPK) tarafından karara bağlanan ağustos ayı faiz kararında sürpriz olmadı ve faiz yüzde 19'da sabit bırakıldı.

Ekonomistlerin tamamı politika faizinin yüzde 19'da sabit bırakılmasını bekliyordu. Temmuz ayındaki PPK toplantısında politika faizi yüzde 19 seviyesinde sabit tutulmuştu. Ekonomistlerin yıl sonu politika faiz oranına ilişkin beklentilerinin medyanı ise bir önceki anket dönemine göre değişmeyerek yüzde 17,50 oldu.

ERDOĞAN FAİZ İNDİRİMİNİ İŞARET ETTİ AMA...

Geçen hafta Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Faiz oranlarında düşüşe geçiyoruz” açıklamalarından sonra Merkez Bankası’nın (MB) atacağı adımlar merakla bekleniyordu.

 Erdoğan, “Buradan ben de sinyalimi belli yerlere vermiş oluyorum. Bundan sonra enflasyonun daha yukarı çıkması mümkün değil. Zira faiz oranlarında da düşüşe geçiyoruz” demişti.

  DOLAR, EURO VE STERLİN

Güne 8,62 TL'den başlayan Dolar 8,56 TL'den, 10,15 TL'den başlayan Euro 10,08 TL'den, 11,99 TL'den başlayan Sterlin ise 11,88 TL'den işlem görüyor. Dünkü kapanışta doların satış fiyatı 8,6580 lira, avronun satış fiyatı ise 10,1600 lira olmuştu.

Dolar endeksi, dün ABD'de açıklanan enflasyon verisinin ABD Merkez Bankası'nın (Fed) varlık alımlarını azaltmada aceleci davranmayacağı iyimserliğiyle 6 günlük yükselişine ara vererek günü yüzde 0,2 düşüşle 92,9'dan tamamlarken, bugün yatay hareket ediyor.

 GÜMÜŞ VE ALTIN

Gümüş 6,45 TL'den fiyatlanırken, onsu 1.751 dolara gerileyen altında, gram altın 477/482, çeyrek altın 775/791 Cumhuriyet altını ise 3.189/3.223 TL alış/satış fiyatıyla işlem görüyor.

BITCOIN VE ETHERIUM

Kripto para piyasalarında geçtiğimiz hafta hızlı bir yükseliş kaydeden Bitcoin ve Etherium'da ise yükseliş sürüyor. Bitcoin 45 bin 405 dolardan, Ethereum ise 3 bin 154 dolardan fiyatlanıyor.

UZMANLAR NE DİYOR?

Uzmanlar, ABD'de tüketici fiyatlarındaki artışın temmuzda duraklaması ve çekirdek enflasyondaki düşüşün Fed'in politika değişikliğine gitmesine yönelik baskıları hafiflettiğini belirterek, ancak bir aylık duraksamanın yeterli olmadığını, daha fazla kanıt gerektiğini söyledi.

Bu kapsamda verilerin izlenmeye takip edileceğini, Fed yetkililerinin açıklamalarının öneminin arttığını aktaran uzmanlar, bugün yurt dışında ABD'de Üretici Fiyat Endeksi ve haftalık işsizlik başvuruları ile Euro Bölgesi'nde sanayi üretiminin izleneceğini bildirdi.