ODTÜ'lü genç terör örgütü IŞİD'e katıldı !

ODTÜ'lü genç terör örgütü IŞİD'e katıldı !

Daha önce Gezi eylemlerinde de yer alan ODTÜ'lü Raşid Tuğral'ın IŞİD'e katıldığı ortaya çıktı.

ODTÜ'lü Raşid Tuğral, Facebook hesabından paylaştığı uzun bir notla IŞİD'e katıldığını anlattı. Daha önce de Gezi eylemlerine katılan Tuğral'ın hikayesini Birgün Gazetesi'nden Doğu Eroğlu yazdı.

Birgün gazetesinden Doğu Eroğlu'nun haberine göre Tuğral ile aynı dönemde lisans eğitimi alan İbrahim Akdilek, "Ümmetçi değil kişisel bir İslam anlayışı vardı" diyerek tanımladı ODTÜ'lü arkadaşının islama yaklaşımını.. Başka bir arkadaşı ise Tuğrul'un zaman zaman kendisini mescide kapattığını söyledi.

İşte o hikaye:

IŞİD'E KATILMA HİKAYESİ

“Hilafet topraklarından selamlar!” diye başlıyor 26 yaşındaki Raşid Tuğral’ın 27 Mart’ta Facebook’ta yayımladığı uzun not. ODTÜ Fizik Bölümü'nden mezun olup, Finlandiya’daki Jyväskylä Üniversitesi Fizik Bölümü'nde yüksek lisans eğitimine devam eden Raşid’in Ankara’dan Suriye sınırına nasıl gittiğini, IŞİD’deki ilk günlerini, eğitimini, haftalar boyunca Tel Abyad’dan Humus’a, oradan Rakka’ya savruluşunu, girdiği ilk çatışmayı sayfalar boyunca anlattığı yazı, önce üzerinde uzun uzadıya çalışılmış bir şaka sanıldı. Başarılı bir amatör astronom, bir bilim insanı adayı, disiplinli bir bisikletçi ve fotoğrafları önemli yayın organlarında yer bulmuş bir gökyüzü fotoğrafçısı olan Raşid’in şaka yapmadığı çok geçmeden anlaşıldı. Fakat Raşid’in IŞİD’e katılmaya nasıl ikna olduğu belirsizliğini korudu.

a-360.jpg

GEZİ EYLEMLERİNE KATILDI

Raşid, arkadaşları arasında hiçbir zaman politik kimliğiyle öne çıkan bir isim olmadı. Yine de, dışa dönük yapısı sebebiyle Raşid’in 2013’te Ankara’daki Gezi Parkı eylemleri sırasında 3 Haziran 2013’te Hacettepe ve ODTÜ’den Kızılay’a yapılan yürüyüşe katılması arkadaşlarınca yadırganmamış. Aynı günlerde kişisel Twitter hesabından yaptığı paylaşımlar, Raşid’in ODTÜ yakınlarında bulunan ve öğrencilerin yoğun olarak yaşadığı 100. Yıl Mahallesi'nde geceleri süren eylemlere katıldığını da gösteriyor.

‘İSLAM ANLAYIŞI KİŞİSELDİ’

Raşid’le aynı dönemde lisans eğitimi alan İbrahim Akdilek, IŞİD’e katılan genç fizikçiyi şöyle tarif ediyor: “Yıllar önce İslam’la olan ilişkisini, ‘Ben namazımı kılarım, ibadetimi yaparım ama sosyal hayat ne gerektiriyorsa onu da yaparım’ sözleriyle anlatmıştı. Yani ümmetçi değil kişisel bir İslam anlayışı vardı.”

"KENDİNİ MESCİDE KAPATIRDI"

Başka bir arkadaşı ise Raşid’in 2014 yaz aylarında kendini mescide kapamayı sürdürdüğünü aktarıyor: “Raşid’i, Ramazan ayı sırasında namaz kılmak için mescide gittiğimde gördüm. Kendini bir-iki haftalığına oraya kapatmış, dışarı çıkmıyordu. Kitabını da orada okuyor, diğer işlerini de orada yapıyordu.”

HÂLÂ SURİYE'DE

Raşid Türkiye’de durumunu merak eden yakınlarıyla ilk defa Suriye’ye geçişinin yaklaşık bir ay sonrasında temas kurdu. 27 Mart tarihinde yayımladığı kişisel bildiri niteliğindeki nota kadarsa yalnızca yakın çevresi Suriye’de IŞİD saflarında olduğunu biliyordu. Raşid aralıklarla sosyal medya hesabına girerek Suriye’deki durumu, başından geçenleri ve şu anda bulunduğu Rakka’daki yaşamını anlatmayı sürdürüyor.