Özbekistan'da Şiö Toplantısı

Özbekistan'da Şiö Toplantısı

Örgüte üye ülkelerin milli güvenlik kurulu sekreterlerinin toplantısı Taşkent'te yapıldı

TAŞKENT (AA) – Şanghay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) üye ülkelerinin milli güvenlik kurulu sekreterlerinin toplantısı Özbekistan'ın başkenti Taşkent'te gerçekleştirildi.

Basına kapalı olarak gerçekleştirilen toplantıda, örgüte üye ülkeler arasında terör, organize suçlar ve uyuşturucu kaçakçılığıyla mücadele ile bu ülkelerin yeni tehditlere karşı mücadelede işbirliği konuları ele alındı. Görüşmede, taraflar ayrıca mayıs ve haziran aylarında Taşkent'te yapılacak ŞİÖ Dışişleri Bakanları, Kültür Bakanları ve İş Konseyi toplantıları ile örgüte üye ülkelerin devlet başkanlarının zirve toplantısına hazırlıkla ilgili fikir alış verişinde bulundu.

Toplantının ardından Özbekistan Milli Güvenlik Kurulu Sekreteri Viktor Mahmudov, Çin Devlet Konseyi Üyesi ve Toplum Güvenliği Bakanı Guo Shengkun, Rusya Güvenlik Konseyi Sekreteri Nikolay Patruşev, Kazakistan Güvenlik Kurulu Sekreteri Nurlan Ermekbayev, Kırgızistan Savunma Kurulu Sekreteri Temir Jumakadirov, Tacikistan Güvenlik Kurulu Sekreteri Abdurahim Kahharov ve Şanghay İşbirliği Örgütü Genel Sekreteri Raşid Alimov, Özbekistan Devlet Başkanı İslam Kerimov tarafından kabul edildi.

Kerimov, yaklaşık bir saat süren görüşme sırasında, katılımcılara uluslararası ve bölgesel arenadaki güncel konulara ilişkin görüşlerini aktardı.

ŞİÖ'ye üye ülkelerin milli güvenlik kurulu sekreterlerinin toplantısının ardından ŞİÖ Genel Sekreteri Alimov ile Özbekistan Milli Güvenlik Kurulu Sekreteri Mahmudov ortak basın toplantısı düzenledi.

Mahmudov, çevre bölgelerdeki gerginliğin, terör saldırılarının ve istikrarsızlığın devam etmesinin bölgesel ve uluslararası güvenliği tehlikeye attığını belirtti.

Örgüte üye ülkelerin milli güvenlik kurulu sekreterlerinin Afganistan sorununun en kısa zamanda çözüme kavuşturulmasından yana olduğunu vurgulayan Mahmudov, Afganistan'daki sorunun çözümünün bölgesel istikrarın en önemli etkenlerinden olduğunu kaydetti. Mahmudov, Afganistan'daki sorunun çözüm sürecinde iç uzlaşmanın ve ülke halkı arasında uzlaşma görüşmelerinin sürdürülmesinin önemini dile getirdi.

Mahmudov, ayrıca örgüte üye ülkelerin milli güvenlik kurulu sekreterlerinin bir sonraki toplantısının gelecek sene Kazakistan'da yapılacağını söyledi.

Basın toplantısında konuşan Raşid Alimov, örgütün kurulduğu yıldan beri terör, aşırıcılık ve ayrımcılıkla mücadele ettiğini hatırlattı. Alimov, örgütün uyuşturucu kaçakçılığıyla mücadeleye de ayrıca önem verdiğini kaydederek, bu çerçevede örgütün 2017-2022 yıllarına yönelik Uyuşturucuyla Mücadele Stratejisinin son hazırlık aşamasında olduğunu söyledi.