'HDP'nin meclise girmesi lazım'

'HDP'nin meclise girmesi lazım'

TBMM eski başkanı Hikmet Çetin, seçimin kilit partisinin HDP olduğunu söyledi.

TBMM eski başkanı Hikmet Çetin, bu seçimin kilit partisinin HDP olduğunu belirterek, "Bana göre HDP'nin meclise girmesi lazım" dedi.

TBMM başkanlığı, CHP genel başkanlığı ve bir dönem NATO sivil temsilciliği görevlerini üstlenen Hikmet Çetin, Antalya İşadamları Derneği'nin konuğu oldu. Akra Barut Hotel'deki toplantıda Türkiye'nin dış politikaları ve seçim sürecine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Hikmet Çetin, Türkiye'nin bugün Ortadoğu ve Avrupa Birliği'ne yönelik yürüttüğü dış politikanın yanlışlıklarla dolu olduğunu anlattı.

Dünyada hiçbir ülkede ideolojiye göre dış politika olmadığını ve dış politikanın iç politikaya alet edilmemesi gerektiğini belirten Hikmet Çetin, başka ülkeler, özellikle komşuların iç işlerine karışılamayacağı ve onların da bizim iç işlerimize karışmasına izin verilmemesi, başka ülkelerin toprak bütünlüğüne ve egemenliğine saygı duyulması yönündeki dış politika ilkelerini sıraladı. Dış politikada ülke çıkarlarına göre hareket edileceği, sürekli düşmanlık veya dostluk olamayacağına vurgu yapan Çetin, Türkiye'de son yıllara kadar bu ilkelere önemli ölçüde dikkat edildiğini, geçmişle karşılaştırma yapıldığında bugün bu ilkelere büyük ölçüde uyulmadığının görüldüğünü söyledi.

TÜRKİYE'NİN BAŞI TIRLAR YÜZÜNDEN BÜYÜK BELAYA GİREBİLİR

Türkiye'deki 2 milyon Suriyeli mültecinin sadece 258 bininin kamplarda, diğerlerinin sokaklara salındığını belirten Çetin, bu yüzden ilerde ciddi bir terör tehlikesi yaşanabileceğini söyledi. Esad'ın tüm sorunların kaynağı olarak Türkiye'yi gördüğüne dikkat çeken Çetin, biri yakalanan MİT TIR'larının Türkiye'den geldiğinin tüm dünya tarafından da bilindiğini ve Türkiye'nin başının bu yüzden çok büyük belaya girebileceğini kaydetti.

'HDP KİLİT PARTİ'

Büyük Ortadoğu projesinin artık bittiğini ve kimsenin lafını edemediğinden bahseden Hikmet Çetin, 7 Haziran seçimlerinde sürpriz olabileceğini düşündüğünü, objektif bakıldığında HDP'nin seçimin kilit partisi olduğunu söyledi. Çetin, “HDP geçerse de bir türlü geçmese de bir türlü belirleyici. Çünkü öyle bir noktaya gelindi ki 4'üncü bir parti daha meclise girmediği takdirde bugünkü yapının değişeceği kanaatinde değilim. Matematiksel olarak bakıldığında 4'üncü bir partinin daha meclise girmesi lazım ve o bakımdan görülen de HDP. Diğer partilerin birkaç puan yükselmesinin bile başkanlık sistemini kolay engelleyeceğini düşünmüyorum. HDP girerse bir kere o şey bitiyor. İki beladan birini beğen. Kötünün iyisi diyelim. Bana göre girmesi lazım. Ben CHP'liyim, genel başkanlık yaptım. Benim oyum başka. Görülüyor ki geçerse 80-90 alacak, geçmediği zaman hepsi bir partiye gidiyor. Yüzde 70 almış bir ilden ve 11 milletvekili hepsi bir partiye gider. Orada şiddete dönüşürse ne yapılacak. Tamamen Türkiye açısından düşünüyorum" dedi.

Türkiye'de artık kolay kolay terörün geri döneceğini düşünmediğini de belirten Çetin, HDP'nin meclise girerse başkanlık sistemine destek vermesi yönündeki düşünceleri de yanıtladı. Çetin, Demirtaş'ın 'Biz olduğumuz sürece seni başkan yaptırmayacağız' diye söz verdiğini, aksi takdirde halkın gerekeni yapacağını kaydetti.