AK Parti ''partili cumhurbaşkanı'' için düğmeye bastı

AK Parti ''partili cumhurbaşkanı'' için düğmeye bastı

AK Parti'nin yeni anayasa teklifinden önce "partili cumhurbaşkanı" teklifi ile ilgili mini bir paket hazırlığında olduğu ortaya çıktı.

AK Parti, yeni hükümetin kurulması ve güvenoyu almasının hemen ardından, partili cumhurbaşkanını hayata geçirmek için birkaç maddelik mini bir anayasa değişiklik teklifini TBMM Başkanlığı’na sunmaya hazırlanıyor.

Cumhurbaşkanını halkın seçmesi ile birlikte sistemde yaşannan sıkıntıların aşılması için AK Parti, başkanlık sisteminin de içinde bulunduğu yeni anayasadeğişiklik teklifini hazırlayıp gündeme getirmek için çalışmalarına başladı. Ancak AK Parti kurmayları, yaklaşık 100 maddelik yeni bir anayasanın sadece Genel Kurul'da görüşmelerinin bile haftanın 7 günü kesintisiz çalışılması halinde bile 3 ayı alacağını hesapladı. Bunun kamuoyunda tartışılması, Anayasa Komisyonu'nda görüşülmesi ve referandumu 1.5-2 yıla yakın bir süre anlamına geliyordu. Terörle mücadele, Suriye gibi Türkiye'nin içinde bulunduğu süreçte sistem sorununun çok daha büyük maliyetler yaratabileceği sonucuna varan AK Parti, partili cumhurbaşkanı modelinin hayata geçirilmesinin en pratik yol olacağına karar verdi. Bu kapsamda, mini bir paket hazırlanması ve hükümetin kurulup güvenoyu almasından hemen sonra bunun TBMM Başkanlığına sunulması planlandı.

GEREKİRSE REFERANDUM

AK Parti, teklifin kısa sürede komisyon ve Genel Kurul'da görüşülmesini sağlayacak. Ancak referandum için gereken 330 ulaşmak için bile muhalefet partilerinden 14 kişinin destek vermesi gerekiyor. AK Parti, yaşanan sistem sorunun çok açık olduğu için muhalefet partisi milletvekillerinin bu değişikliğe gerekli desteği vereceğini düşünüyor. AK Parti önümüzdeki hafta Genel Kurul'da görüşülecek dokunulmazlıkların kaldırılması ile ilgili anayasa değişiklik teklifinin referanduma gitmesi halinde mini anayasa değişikliğinin de aynı tarihte referanduma götürmeyi planlıyor. Böylece vatandaş hem dokunulmazlık, hem de partili cumhurbaşkanı için oy kullanacak.

GENEL BAŞKAN İÇİN TEMAYÜL YOKLAMASI

Bugüne kadar 5 olağan, bir olağanüstü kongre yapan ve adaylarını temayül yoklamasıyla belirleyen AK Parti, 2. Olağanüstü Kongre'de yine aynı yöntemi kullanacak. Gelecek hafta Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun milletvekillerine veda edeceği toplantıda, milletvekillerine yeni kimi genel başkan adayı görmek istediklerini soracak. Milletvekillerinin kapalı zarf içinde vereceği isimler parti yönetimine iletilecek. Ardından ise 50 kişilik Merkez Karar ve Yönetim Kurulu (MKYK) üyelerine isim sorulacak. Bu isimler, AK Parti Genel Merkezi'nde kongre için çalışmalarını sürdüren üst kurulda değerlendirilecek.

'HAZİRANDA GETİRECEĞİZ'

AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli, partili Cumhurbaşkanlığı ile ilgili anayasa değişikliğini yeni hükümet kurulduktan sonra haziran ayında Meclis'e getirmeyi düşündüklerini söyledi.Yeni anayasa ve başkanlık sisteminden vazgeçilmediğini, ancak Meclis'te bu konuda bir mutabakat sağlanamadığı için B planını devreye soktuklarını belirten Canikli, muhalefetten destek geleceğini düşündüğünü kaydetti.

'PARTİSİYLE İLİŞKİSİ KESİLMESİN'

Anayasada şu değişikliklerin yapılması hedefleniyor: Anayasa'nın "Cumhurbaşkanı'nın nitelik ve tarafsızlığı" başlıklı 101'inci maddesinde yer alan "Cumhurbaşkanı seçilenin, varsa partisi ile ilişiği kesilir ve Türkiye Büyük Millet Meclisi üyeliği sona erer" cümlesi metinden çıkartılacak. Böylece bir kişi cumhurbaşkanı seçildikten sonra da isterse genel başkanlık görevini sürdürecek. Partisinin tüm toplantılarına, seçimlerde mitinglere katılabilecek.

Anayasa'nın Cumhurbaşkanı'nın görev ve yetkilerini düzenleyen 104'üncü maddesinde yer alan "Cumhurbaşkanı Devletin başıdır"cümlesi "Cumhurbaşkanı devletin ve yürütmenin başıdır" şeklinde değiştirilecek. Bakanlar Kuruluna başkanlık etmesi hükmü düzenlenecek. Cumhurbaşkanı'nın bunun dışındaki görev yetkileri korunacak.

'KUTLU YÜRÜYÜŞE DEVAM'

AK Parti'nin kongre konsepti, üst kurulun önceki gün yaptığı toplantıda "Kutlu yürüyüşe devam" olarak belirlendi. Teklifin kabul görmesi halinde, tüm materyaller "davanın sürekliliğini" vurgulayacak bu konsepte uygun olarak hazırlanacak. Bu arada HDP'nin davet edilmeyeceği kongre için, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'ye de davetiye gönderilecek.