CHP'de Genel Başkanlık için bir aday daha çıktı

CHP'de Genel Başkanlık için bir aday daha çıktı
Güncelleme:

Eski CHP İstanbul Milletvekili İlhan Cihaner, CHP Genel Başkanlığı'na aday olduğunu açıkladı. Cihaner, "CHP politikasını doğru şekilde ortaya koyarsa daha yaşanabilir bir Türkiye'ye katkı sunabilir" dedi.

CHP’de ‘Gelecek İçin Biz' grubunun lideri ve eski İstanbul Milletvekili İlhan Cihaner kurultayda aday olacağını açıkladı. Gelecek İçin Biz Grubu, bu hafta sonu gerçekleştireceği geniş katılımlı toplantıda, Cihaner'in adaylığını ilan edecek.

CHP'de kurultay tartışmaları sürerken, eski İstanbul Milletvekili İlhan Cihaner de Genel Başkanlığa aday olduğunu duyurdu. Cihaner, "Kılıçdaroğlu'nun yerinde olsaydınız ne yapardınız?" sorusuna, "İstifamı açıklardım" yanıtını verdi.

 Sözcü yazarı İsmail Saymaz, “Gelecek İçin Biz Grubu, bu hafta sonu gerçekleştireceği geniş katılımlı toplantıda, Cihaner'in adaylığını ilan edecek” diye yazdı.

Gazeteci İsmail Saymaz'ın sorularını yanıtlayan Cihaner, "Neden adaysınız?" sorusuna, "CHP politikasını doğru şekilde ortaya koyarsa daha yaşanabilir bir Türkiye, daha yaşanabilir bir dünyaya katkı sunabilir. Şu anda LGBTİ haklarıyla ilgili İnsan hakkı savunusu bile yapamıyoruz. Merdan Yanardağ birilerinin hoşuna gitmeyen sözleri nedeniyle tutuklandı. Orada refleks çok geç verildi" yanıtını verdi.

İlhan Cihaner kimdir ?

İlhan Cihaner, 23 Şubat 1968 tarihinde Kars'ta dünyaya geldi. Kars doğumlu olan Cihaner, ilköğrenimi Kars’ta, ortaöğrenimi Ankara'da tamamladıktan sonra Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ni bitirdi. Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Kamu Yönetimi bölümünde "İnsan Hakkı Olarak Bilgi Edinme Hakkı" konulu tezi ile yüksek lisansını tamamladı.

1991 yılında adli yargı hâkim-savcı adayı olarak göreve başladı. Sırasıyla Reyhanlı, İdil, Çamlıdere'de savcı olarak, Vezirköprü, Alaşehir'de başsavcı olarak, Erzincan ve Adana'da da cumhuriyet başsavcısı olarak görev yaptı. Cumhuriyet başsavcılığı görevi sırasında, hâkim ve savcılara yönelik, TCK, CMK, infaz hukuku, İstanbul protokolü ve istinaf konularında eğitici olarak görev yaptı. Benzer birçok konuda seminer ve sempozyumlara katıldı. Adalet Bakanlığı ve AB Projeleri çerçevesinde Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde (Strasbourg) insan hakları üzerine, Hollanda'da ise istinaf mahkemeleri üzerine çalışma ve eğitim ziyaretlerinde bulundu.

2007’de Erzincan Başsavcısı olarak atandı. İlhan Cihaner göreve başladığı yıl İsmailağa cemaati ile Fethullah Gülen hakkında soruşturma başlattı. Cemaate bağlı Medine Vakfı'nın kentte ve bazı ilçelerdeki evlerinde çocuklara yatılı dini eğitim verildiği iddiaları üzerine dinleme kararı alındı. 17 vakıf ve derneğe yapılan baskınlarda gözaltına alınan 26 kişiden 7'si tutuklandı. Fethullah Gülen grubuna yönelik, kara para aklama, casusluk KPSS ve polis akademisi sınav sorularını elde ederek kamuda kadrolaşma suçlarını kapsayan başlıklarla soruşturma başlattı. Hanefi Avcı'nın iddiasına göre savcı Cihaner’in jandarmayla beraber yürüttüğü İsmailağa cemaati tahkikatı ve Gülen cemaati soruşturmalarının yarattığı rahatsızlık nedeniyle kurulan kumpasla görevden alınarak tutuklandı. Soruşturması elinden alınan İlhan Cihaner hakkında Adalet Bakanlığı, 26 yıl hapis istemi ile dava açtı. 4 ay tutuklu kalan Cihaner daha sonra tahliye oldu. Daha sonraki dönemde bunun bir kumpas olduğu anlaşıldı. O dönem bu tutuklamaları yapan savcılar "FETÖ/PDY" soruşturmasından tutuklandı.

2011 yılında yapılan seçimlerde CHP'den Denizli milletvekili seçildi. 2012 yılında yapılan CHP kurultayında parti meclisi üyesi seçildi. 2015 yılında yapılan seçimlerde CHP'den İstanbul milletvekili seçildi. 2018 seçimlerinde aday gösterilmedi. İlhan Cihaner, 1 Ekim 2012'de yayın hayatına başlayan günlük gazete Sol'da "Çıngı" isimli köşesinde haftanın iki günü yazıları yayınladı. Sol gazetesinin kapanmasından sonra Birgün'de yazmaya devam etti. Cihaner, evli ve bir kız çocuğu babasıdır.

İsmail Saymaz'ın Sözcü'deki yazısının tamamı için...