Erdoğan'dan İstanbul'da çok önemli açıklamalar

Güncelleme:

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul'da düzenlenen İslam İşbirliği teşkilatı toplantısında konuştu.

Erdoğan'ın konuşmasından öne çıkanlar şöyle:

"DEAŞ, YPG gibi katil sürülerinin tüm bölgemizi kan gölüne dönüştürdüğünü görüyoruz. Perde arkasındaki asıl aktörleri görmemize engel olmamalı. İslam dünyasının birliğini beraberliğini yok etmeye yönelik bir senaryo oynanıyor. Müslümanlar arasındaki fay hatları derinleştirilerek enerjileri tüketilmek isteniyor. Batı kendi tarihindeki hastalıklı unsurları İslam dünyasına ihraç ediyor. Müslümanların kaynakları silah tüccarlarına peşkeş çekiliyor. Şehirlerimizin imarına harcanması gereken paralar Batılı şirketlerin ceplerine gidiyor. 

Burada hedef yalnızca petrolümüz doğal kaynaklarımız değildir. Yağmalanan sadece yeraltı yerüstü zenginliklerimiz değil. Burada hedef İslam medeniyetinin hayat pınarlarını kurutmaktır. Müslümanlar son 2 asırda yaşadıkları sorunlara rağmen küresel anlamda iddialarını sürdürmeyi başarmıştır.

Suriye'de 7 yıldır yaşanan vahşete karşı sergilenen kayıtsızlık Batı'nın gerçek yüzünü gösterdi. Bu listeyi uzatmak mümkündür. Bu tablo karşısında şu soruları samimiyetle sormamız gerektiğine inanıyorum. İslam ülkelerinin Batı'ya verdikleri yüzlerce milyar dolarlık siparişlerin gerçek kazananı kimlerdir? Hergün 5 kez aynı kıbleye yönelen kardeşlerin mezhep ve ideolojik farklılıklar üzerinden birbirine düşman edilmeleri kimlere yarıyor?

Batılı kurumların itibarı giderek zedeleniyor. Demokrasi ve özgürlüğün yerini İslam karşıtlığı ve ırkçılık almaktadır. Terör üzerinden tüm Müslümanların töhmet altında bırakılması gerçek niyeti ele veriyor. Müslümanlar aslında çok büyük imkanlara sahip. Asıl mesele bunu hakkıyla değerlendirmek.

Elimizdeki imkanları olması gereken etkinlikte kullanamıyoruz. Sorunlara zamanında müdahale edemiyoruz. Ekonomik ve beşeri ilişkilerimizin arzu edilen seviyede olmadığını müşahade ediyoruz.

Aramızdaki ticaretin artırılmasına yönelik projelere ağırlık vermeliyiz. Uzun süredir gündemimizde olan tercihli ticaret sistemine işlerlik kazandırmalıyız. Bu konuda adım atmakta geç kaldığımız her gün bizim için büyük kayıptır. İlgili üye ülkelerimizi bu doğrultuda harekete geçmeye davet ediyorum. Bir helal akreditasyon komitesi kurduk. Üye ülkelerin komiteye aktif katılımını bekliyoruz.

Geleceğimizin teminatı olan genç nesillere özel önem vermemiz gerekiyor. İçinde bulunduğumuz yıl bu doğrultuda kıymetli bir adım atarak bilim ve teknoloji zirvesini Astana'da gerçekleştirdik." 

 

 

Seçiniz...