Tbmm Genel Kurulu Toplandı

Tbmm Genel Kurulu Toplandı

TBMM (AA) - TBMM Genel Kurulu, Başkanvekili Pervin Buldan başkanlığında toplandı.Gündemdışı söz alan HDP Siirt Milletvekili Kadri Yıldırım, "Uluslararası...

TBMM (AA) - TBMM Genel Kurulu, Başkanvekili Pervin Buldan başkanlığında toplandı.

Gündemdışı söz alan HDP Siirt Milletvekili Kadri Yıldırım, "Uluslararası Anadil Günü" olduğunu anımsatarak, konuşmasına Kürtçe başladı, daha sonra "Halkların kardeşliği, dillerin kardeşliğinden geçiyor" ifadesini kullandı.

Konuşmasının devamını da Kürtçe ve Türkçe sürdüren Yıldırım, Meclis'te Kürtçe kursu vermek için TBMM Başkanlığına dilekçe verdiğini belirtti.

Başbakan Ahmet Davutoğlu'na, bu iznin verilmesi ve ilk kursiyeri olması teklifinde bulunan Yıldırım, "Kürtçe, Meclis'te 'x' ve bilinmeyen dil olmaktan kurtulsun" dedi.

Yıldırım, Meclis'te Kürtçe bilen stenografların da görevlendirilmesini talep etti.

CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Bekaroğlu da aynı konuda yaptığı konuşmasına, Genel Kurulu Lazca selamlayarak başladı.

Lazca ve Hemşince'nin ölmek üzere olan diller arasında yer aldığını anlatan Bekaroğlu, "Bu ülkedeki diğer lehçeler için de bu geçerli. Niçin bu ülkenin zenginlikleri ölüyor? Bugüne kadarki tekçi devlet uygulamaları nedeniyle bu oluyor" diye konuştu.

Türkçe'nin ortak dil olduğunu vurgulayan ve ortak dil olmazsa eşit yurttaşlığın da olamayacağını belirten Bekaroğlu, diğer dillerin de yaşatılması gerektiğini vurguladı.

Mehmet Bekaroğlu, "Biz bir milletiz. Bir millet olabilmemiz için bütün farklılıklarıyla herkesin kendisini eşit yurttaş hissetmesi gerekiyor. Ana diller ölmesin" ifadesini kullandı.

AK Parti Osmaniye Milletvekili Mücahit Durmuşoğlu ise Kadirli'nin düşman işgalinden kurtuluşunun yıl dönümü vesilesiyle yaptığı konuşmada, ilçenin, İstiklal Savaşı sırasında, Çukurova'da düşmana karşı verilen kurtuluş mücadelesine öncülük ettiğini, 7 Mart tarihinin Kadirli'nin gururu olduğunu anımsattı.

MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay da Cerattepe'deki maden çalışmasına ilişkin, vatandaşların kendi yaşam alanları konusunda söz söyleme hakkı bulunduğunu kaydederek, Cerattepe'lilerin görüşlerinin dikkate alınması gerektiğini bildirdi.

HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken ise parlamentonun, talimatla çalışan bir kurum haline getirildiğini savundu. Baluken, siyasi iktidarın, politikalarının hesabını vermesi gerektiğini belirtti.

CHP Grup Başkanvekili Levent Gök de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, Meclis'in iradesi üzerine ipotek koyan bir tavır sergilediğini ileri sürdü.

AK Parti Grup Başkanvekili İlknur İnceöz ise egemenliğin, kayıtsız şartsız milletin olduğunu belirterek, Ankara'daki terör saldırısı sonrasında, Meclisin çalışması kararının birlikte verildiğini anımsattı.

İnceöz, teröre karşı mücadelenin verildiği bir dönemde ayrı bir söylem kullanılmaması gerektiğini kaydetti.

"Biz talimatı sadece ve sadece milletten alırız" ifadesini kullanan İnceöz, teröre karşı yekvücut bir tavır sergilenmesi gerektiğini anlattı.