"Obama’nın Cami Ziyareti, İslam Karşıtı Retoriği Çürütüyor"

"Obama’nın Cami Ziyareti, İslam Karşıtı Retoriği Çürütüyor"
Güncelleme:

Baltimore İslam Toplumu Başkan Yardımcısı Cemil:- "Obama, doğru bir dil ve Amerikan toplumuna gönderdiği güçlü mesajlarla mevcut yönetimin İslamofobiye karşı duruşunu açık bir şekilde ortaya koydu"- "Bu ziyaret, ABD'de yükselen İslamofobiye karşı çok güçl

WASHINGTON (AA) - HAKAN ÇOPUR - Baltimore İslam Toplumu Başkan Yardımcısı Muhammed Cemil, ABD Başkanı Barack Obama'nın cami ziyaret etmesine ilişkin, "Obama doğru bir dil ve Amerikan toplumuna gönderdiği güçlü mesajlarla, mevcut yönetimin İslamofobiye karşı duruşunu açık bir şekilde ortaya koydu" dedi.

ABD Başkanı Obama, başkanlık süresi boyunca ABD’de ilk kez bir camiyi ziyaret etti. Programının başında Baltimore İslam Toplumu'nun mensubu olan sınırlı sayıdaki kişiyle basına kapalı bir toplantı yapan Obama, burada Müslümanların sorunlarını dinledi.

Daha sonra, Baltimore İslam Toplumu Camisi'nde çoğunluğunu gençlerin oluşturduğu gruba hitap eden Barack Obama, Müslümanların, ABD'nin doğal ve önemli bir parçası olduğunu belirtti.

Müslümanlara karşı bağnazlık yapanların karşısında olduğunu ve Müslümanları sömüren terör gruplarına karşı güçlü bir mesaj gönderdiğini ifade eden Obama, konuşmasının bazı bölümlerinde ayet ve hadislere de yer verdi.

Yaklaşık 43 dakika süren konuşmasında ABD Başkanı Obama, dini özgürlüklerin Amerikan toplumu için vazgeçilmez bir temel olduğunu vurguladı.

Özellikle Cumhuriyetçi başkan aday adaylarının "İslam karşıtı retoriklerinin" bazı medya unsurlarının da desteğiyle zirve yaptığı bir ortamda gerçekleşen cami ziyareti, Baltimore’daki Müslümanları oldukça memnun ettiği görüldü.

Programın ardından AA muhabirine konuşan cami cemaatinden bazı kişiler, "ziyaretin zamanlamasının doğru ve Obama’nın konuşmasının içeriğinin güçlü" olduğuna dikkat çekti.

- "Bu ziyaret, İslamofobiye karşı çok güçlü bir adımdır"

Baltimore İslam Toplumu Başkan Yardımcısı Muhammed Cemil de ABD Başkanı Obama’nın camilerini ziyaretinden ve programından memnuniyet duyduklarını kaydetti.

ABD'deki Müslüman kurum ve kuruluşların, Başkan Obama'nın bir camiye ziyaret gerçekleştirmesi için yıllardır çaba gösterdiklerini anımsatan Cemil, Obama'nın Baltimore'u tercih etmesinden mutlu olduklarını ifade etti.

Cemil, "Siyasetçiler arasında İslamofobiyle ilgili yeterli tavrı görmek mümkün değil. Obama'nın ziyareti bu bakımdan çok güçlü bir adımdır ve diğer politikacıların söylemlerini boşa çıkarmıştır. Obama'nın cami ziyareti, ülkede son dönemde yükselen İslam karşıtı retoriği adeta çürütmüştür" diye konuştu.

Beyaz Saray yetkililerinin bir hafta önce kendileriyle irtibata geçerek, Obama'nın burayı ziyaret etme niyetinin aktarıldığını anlatan Cemil, ancak geçtiğimiz cumartesi günü ziyaretin netleştiğini belirtti.

Caminin yanı sıra birçok eğitimin de verildiği Baltimore'daki merkezin finans direktörü Zübeyr Ensari ise son bir haftadır çok büyük bir çaba göstererek mekanın ziyarete hazır hale getirildiğini bildirdi.

Tüm halı ve perdelerin yenilendiğini ve birçok yerin yeniden boyandığını aktaran Ensari, cumartesi gününden beri tüm ekibin gece gündüz çalıştığını anlattı.

Khadija Gurnah da basına kapalı toplantıya ilişkin, "Obama'nın konuşması, Müslümanların, Amerikan toplumun önemli bir parçası olduğunun bir teyiti idi" değerlendirmesinde bulundu.

Gurnah, bunun son dönemde ABD'de yükselen İslamofobiye karşı değerli bir adım olmasını umduklarını kaydetti.

Gençler için başlatılan birçok projenin de sorumluluğunu yapan Gurnah, kapalı toplantıda Obama'nın farklı toplumsal kesimlerden seçilen katılımcıları dikkatle dinlediğini anlattı.

Merkezin görevlilerinden biri olan Jena Chung da "Obama'nın konuşması, bu ulusun çoğulculuk, ahlak, karşılıklı saygı ve özgürlük üzerine bina edildiğini göstermesi bakımından çok önemliydi" açıklamasını yaptı.

Obama'nın konuşmasından önce Kur'an okunduğu ve tilavetin salonda bulunanları duygulandırdığı belirtildi.

Daha önce Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, Baltimore'daki İslam Toplumu Camisi'nin, "ABD'deki Müslümanlar arasındaki çeşitliliği iyi yansıtan bir mekan olması" sebebiyle seçildiği belirtilmişti.

Yaklaşık yarın asırdır bölgede hizmet veren Baltimore İslam Toplumu'nun, zaman içinde yapılan genişletme çalışmalarıyla çocuk ve gençlere yönelik eğitimler de veren bir merkez haline dönüştüğü bildirildi.

Başkanlık döneminde dünyanın farklı ülkelerinde cami ziyaretleri yapan Barack Obama, ABD sınırları içinde ilk kez bir camiyi ziyaret etti.

text-ad
Minguizzi cinayetinde cinayet gününe ait skandal görüntüler ortaya çıktı Minguizzi cinayetinde cinayet gününe ait skandal görüntüler ortaya çıktı Uğradığı ihaneti itiraf eden güzel oyuncu yeni aşkını ilan etti Uğradığı ihaneti itiraf eden güzel oyuncu yeni aşkını ilan etti Asker kaçağı PKK'lı teröristler teslim olursa askere alınacak mı ? Asker kaçağı PKK'lı teröristler teslim olursa askere alınacak mı ? 15 Temmuz'da tepki çeken afiş: ''Milletin adı Türkiye'' 15 Temmuz'da tepki çeken afiş: ''Milletin adı Türkiye'' AK Partili Egemen Bağış ile cübbeli Ahmet birbirine girdi AK Partili Egemen Bağış ile cübbeli Ahmet birbirine girdi Türkiye'nin maviyle yeşilinin buluştuğu cennet sahilindeki çöp dağları mide bulandırıd Türkiye'nin maviyle yeşilinin buluştuğu cennet sahilindeki çöp dağları mide bulandırıd Özel'den canlı yayında dikkat çeken FETÖ ile mücadele eleştirisi Özel'den canlı yayında dikkat çeken FETÖ ile mücadele eleştirisi Samsun'da korkutan deprem Samsun'da korkutan deprem 6,2'lik depremi 3 hafta öncesinden bilen Prof. Şener Üşümezsoy 2 riskli noktayı işaret etti 6,2'lik depremi 3 hafta öncesinden bilen Prof. Şener Üşümezsoy 2 riskli noktayı işaret etti 15 Temmuz darbe girişimi sırasında silah zoruyla bildiri okuyan Tijen Karaş’ın yeni mesleği şaşırttı 15 Temmuz darbe girişimi sırasında silah zoruyla bildiri okuyan Tijen Karaş’ın yeni mesleği şaşırttı
Kopya gibi kaza bu kez faciayla bitti: 5 kişinin öldüğü facia kamerada! Kopya gibi kaza bu kez faciayla bitti: 5 kişinin öldüğü facia kamerada! FETÖ'nün kanlı darbe girişimi sırasında Erdoğan'ın konakladığı oteldeki izler hala duruyor FETÖ'nün kanlı darbe girişimi sırasında Erdoğan'ın konakladığı oteldeki izler hala duruyor Cesur sahne şovlarıyla eleştirilerin odağındaki Hadise sessizliğini bozdu Cesur sahne şovlarıyla eleştirilerin odağındaki Hadise sessizliğini bozdu Protesto için ürettikleri karpuzları yere atan köylüler hakkında soruşturma başlatıldı Protesto için ürettikleri karpuzları yere atan köylüler hakkında soruşturma başlatıldı Türkiye'de binlerce şubesi olan zincir markete ve tatlıcıya FETÖ operasyonu: Kayyum atandı! Türkiye'de binlerce şubesi olan zincir markete ve tatlıcıya FETÖ operasyonu: Kayyum atandı! Şemsiyeleri hazırlayın: Çok sayıda ilimiz için sağanak yağış bekleniyor... Şemsiyeleri hazırlayın: Çok sayıda ilimiz için sağanak yağış bekleniyor... Fiyat farkı isyan ettirdi! Belediye vatandaşlara ücretsiz dağıttı Fiyat farkı isyan ettirdi! Belediye vatandaşlara ücretsiz dağıttı Trump ''şov'' sürüyor: Rusya'yı tehdit etti, İran'dan sonraki hedefi işaret etti! Trump ''şov'' sürüyor: Rusya'yı tehdit etti, İran'dan sonraki hedefi işaret etti! Yıldız Tilbe'nin makyajsız hali olay oldu Yıldız Tilbe'nin makyajsız hali olay oldu Marmara Denizi'nde bir korkutan deprem daha Marmara Denizi'nde bir korkutan deprem daha