Sigara yasağına inat vapurda sigara keyfi!..

Sigara yasağına inat vapurda sigara keyfi!..

Bugün hayatımıza giren sigara aysağına rağmen vapurda "Sivil itaatsizlik" eylemi yapıldı.

Bugün 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı aynı zamanda sigara yasağının ilk günü. Dünyada, 'Türk gibi sigara içiyor' deyimini çürütmek istercesine uygulamaya konulan sigara yasağının tam anlamı ile başarıya ulaşması için uzun zamana ihtiyaç olduğu görüşü hakim.

kanaldhaber.com.tr'den Fatma Mavioğlu sigara yasağının ilk gününde büyük çoğunluğu tütün mamulleri kullanan Türk halkının reflekslerini ölçmek için sokağın nabzını tuttu.

İşte sabah saatlerinde Üsküdar Meydanı'nda sigara yasağına tepki olarak gerçekleştirilen sivil itaatsilik eyleminden izlenimler...

Vapur iskelesinin tam karşısında sıra sıra konuşlanmış büfeler. Her zamankinden farklı olarak büfelerin önünde çayıyla birlikte sigara içen yok. İskele önünde bir aşağı bir yukarı turlayan belediye zabıtaları sigara yasağına uymayan vatandaşlara ceza yazmak için ellerinde makbuzlarla dolaşıyor.

Muhafızların biraz uzaklaşmasıyla birlikte sigarasını yakan vatandaşlar ve ilk yakandan cesaret alan diğerleri...

Ve vapur saati... Vapura binip her zamanki gibi üst arka güverteye çıkıp en uca oturuyorum.

Konu elbette sigara ve herkes söyleniyor. Sohbetin odağı kah sigara satışının yasaklanması, kah sigara bahaneli soygun. Ortamı asıl belirleyen ise sözsüz gerilim. Nihayetinde kimse sigara içmiyor.

Birden 25-30 yaşlarında Karadenizli olduğu her halinden belli bir yurttaşımız rahat tavırlarla gelip, güvertenin uç kısmına oturup, aynı rahatlıkla cebinden paketini çıkartıp sigarasını yakıyor.

Ve beklenen an. Aynı anda, ilk kıvılcımın çakmasıyla yani, en az 10-15 kişi bekledikleri an buymuş gibi sigaralarını yakıyor. İş böyle toplu bir sigara içme eylemine dönüşmüşken gelip giden çaycı-kahveci de duruma sesini çıkartmıyor.

Her tarafa asılmış "sigara içilirse nasıl bir ceza alınacağı konusunda bilgilendiren afişler" birden mahsun ve kadük kalıyor.

Herkesin dudağında bir yasağı aşmanın müstehzi gülüşü, sigaralar tüterken gemi görevlisi geliyor. Ama o da tedirgin. "Arkadaşlar sigara içmeyin yasak!" uyarısı "arkadaşlar gidin aşağıda için"e dönüyor.

Bu noktada eylemciler ikiye bölünüyor. Bir kısmı aşağı iniyor. Karadenizli yurttaşımızın da dahil olduğu bir kesimin ise hiç yerlerinden kıpırdama niyeti yok.

Ve Eminönü. Gemi yanaşıyor. 08.30 vapuru tiryakilerinin stresi cezasız ve kazasız sona eriyor.

Sigara yasağına zabıta da uymadı

DÜZCE'de 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı kutlamalarında sigara yasağına tribünleri dolduranlar uyarken, 2 zabıta memuru saha içerisindeki araçları kendilerine \'siper' ederek sigara içti.

Düzce 18 Temmuz Stadyumu'nda yapılan kutlamalar Düzce Valisi Bülent Kılınç, Düzce Belediye Başkanı Mehmet Keleş, Garnizon Komutanı Jandarma Albay Sabahattin Toprak'ın gençleri selamlamasıyla başladı. Tören geçişinde öğrenciler, \'Sigarayı bırak, yaşamaya bak', \'Sigara içmek ölümcül akciğer kanserine neden olur', \'Sigaraya değil, yaşama sarılın', \'Sigarasız hayat özgürlüktür', \'Sigara güldürür, süründürür, öldürür' yazılı pankartlar taşıdı. Tribünleri dolduranlar başlayan sigara yasağına uyarken, Düzce Belediyesi'nde görevli iki zabıta memuru saha kenarında bulunan 112 Acil ambulansı ve su tankerinin arkasında sigara içti. Sigara yasağının kontrolcüleri olmasına rağmen zabıta memurlarının yasağa uymaması eleştirildi.

Kutlamalar sırasında bazı öğrenciler sıcaktan bunalarak baygınlık geçirdi. 112 Acil ekipleri baygınlık geçiren öğrencilere müdahalede bulundu. Birçok öğrenci su tankerine koşarak susuzluklarını gidermeye çalıştı. Törenler gösterilerle son buldu.

Yasağın ilk gününde polisler de, tribündekiler de sigara içti

SİGARA yasağı getiren, \'Tütün Ürünlerinin Zararlarının Önlenmesi ve Kontrolü Hakkında Kanun' yürürlüğe girerken, sigara içilmesi yasak olan Diyarbakır Atatürk Stadı'nda bazı polisler ile bazı izleyiciler yasağı çiğnedi.

Kapalı mekanlarda sigara içme yasağı bugün yürürlüğe girerken, 19 Mayıs kutlamalarının yapıldığı ve yeni yasaya göre sigara içilmesi yasak olan stadyumda yasak, az sayıda kişi tarafından delindi. Bazı kişiler, oturdukları yerde sigaralarını içerken, bazılarının polislerin arasında sigara içmesi dikkat çekti. Protokol tribinünde sigara yasağına uyulurken, tiryaki olan bazı polis memurlarının da dayanamayarak sigara içtekleri görüldü.

text-ad
Kum fırtınası otoyolda zincirleme kazaya neden oldu! Çok sayıda yaralı var! Kum fırtınası otoyolda zincirleme kazaya neden oldu! Çok sayıda yaralı var! Issız Adam Cemal Hünal'den AK Parti'nin TBMM'ye sunduğu yasa teklifine küfürlü tepki Issız Adam Cemal Hünal'den AK Parti'nin TBMM'ye sunduğu yasa teklifine küfürlü tepki Cumhurbaşkanı Erdoğan, PKK hükümlüsünün cezasını kaldırdı Cumhurbaşkanı Erdoğan, PKK hükümlüsünün cezasını kaldırdı Türkiye'nin dağ keçileriyle ünlü eşsiz cennet şelalesinin ölümü görüntülendi Türkiye'nin dağ keçileriyle ünlü eşsiz cennet şelalesinin ölümü görüntülendi Manisa'da 3 gündür süren orman yangının nedeni belli oldu Manisa'da 3 gündür süren orman yangının nedeni belli oldu Fatih Altaylı 5'inci cezaevi mektubunda AK Parti, MHP ve CHP'nin oy oranlarını açıkladı Fatih Altaylı 5'inci cezaevi mektubunda AK Parti, MHP ve CHP'nin oy oranlarını açıkladı Meteoroloji'den gök gürültülü sağanak ve kuvvetli rüzgar uyarısı Meteoroloji'den gök gürültülü sağanak ve kuvvetli rüzgar uyarısı CHP kurultay davasında erteleme kararı CHP kurultay davasında erteleme kararı Bu manşet Bakan Mehmet Şimşek'e mi yoksa ben ekonomistim diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan'a mı? Bu manşet Bakan Mehmet Şimşek'e mi yoksa ben ekonomistim diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan'a mı? FIFA Kulüpler Dünya Kupası'nda devlerin gecesinde gol yağmuru vardı! FIFA Kulüpler Dünya Kupası'nda devlerin gecesinde gol yağmuru vardı!
Ankara'da kız isteme kavgası kanlı bitti: 1 polis memuru şehit düştü! Ankara'da kız isteme kavgası kanlı bitti: 1 polis memuru şehit düştü! 99'ncu Gazi Koşusu'nda Veliefendi defile sahnesine döndü; hanımların şıklık yarışı kamerada... 99'ncu Gazi Koşusu'nda Veliefendi defile sahnesine döndü; hanımların şıklık yarışı kamerada... Bebeğini kaybeden güzel isim sessizliğini haftalar sonra bozdu Bebeğini kaybeden güzel isim sessizliğini haftalar sonra bozdu İstanbul'da CHP'den AK Parti'ye geçen belediyede skandal iddia! Görüntüler infial yarattı İstanbul'da CHP'den AK Parti'ye geçen belediyede skandal iddia! Görüntüler infial yarattı İzmir'de dünden beri süren kabusun nedeni ortaya çıktı: 1 kişi gözaltında! İzmir'de dünden beri süren kabusun nedeni ortaya çıktı: 1 kişi gözaltında! Kılıçdaroğlu kurultay davası sonrası sessizliğini bozdu Kılıçdaroğlu kurultay davası sonrası sessizliğini bozdu Borsada batan para ve banka kredisi borcu Esenyurt'ta boş bir arazide bitti... Borsada batan para ve banka kredisi borcu Esenyurt'ta boş bir arazide bitti... İstanbul'un ''Esencılısı''nda güpegündüz bir kadın hayatının şokunu yaşadı! İstanbul'un ''Esencılısı''nda güpegündüz bir kadın hayatının şokunu yaşadı! İsviçre'den Türkiye'ye tatile geldikten 3 saat sonra hayatının kabusunu yaşadı İsviçre'den Türkiye'ye tatile geldikten 3 saat sonra hayatının kabusunu yaşadı Ünlü ilahiyatçı Prof. Dr. Abdülaziz Bayındır'dan ''yok artık'' dedirten iddia Ünlü ilahiyatçı Prof. Dr. Abdülaziz Bayındır'dan ''yok artık'' dedirten iddia