Skandal ! Memurlara ultimatom gibi talimat listesi...

Skandal ! Memurlara ultimatom gibi talimat listesi...
Güncelleme:

Bolu Valisi Ahmet Ümit’in, il genelinde kamu görevlilerinin uyacağı esasları belirlediği ve memurların özel hayatlarına varan talimatların yer aldığı genelge gündeme bomba gibi düştü.

Memurların haftalık ve resmi izinleri, sağlık raporları, toplantıya katılımları, performansları hakkındaki koşullar da valilik talimatları ile belirlenir duruma geldi.

Cumhuriyet gazetesinden Ozan Çepni'nin haberine göre genelgede birçok bakanlığın vazgeçtiği performans sistemi de yer aldı. Vali, idari amirlerin kendilerine bağlı kurum, birim ve personelini ayda bir denetleyerek raporlar hazırlamasını istedi.

Memurların “gereksiz” yere rapor alabileceğini, bir doktorun da “gereksiz” rapor verebileceğini düşünen vali, “Sağlık yönünden gerekli ve zorunlu olmadıkça sağlık raporu alınmamasına ve yazılmamasına özen gösterilecektir” dedi. Doktorların raporlarına rağmen ancak “zorunlu” durumda izin alabileceğini belirten vali, “Tabiplerce istirahati zorunlu görülen personel de, sağlık yönünden zorunluluk olmadıkça hastalık raporunu sağlık iznine çevirmeden görev mahallini terk etmeyecektir. Hastalık raporları sağlık iznine çevrilirken izin dosyasında raporun aslı mutlaka bulundurulacaktır” talimatı verdi.

Genelgede ayrıca tüm kamu personeline, “Hizmetlerin yürütülmesinde, Sayın Cumhurbaşkanımız başta olmak üzere, tüm kamu görevlileriyle ‘bir takım ruhu’, ‘birlik ve beraberlik anlayışı’ ve bunun gerektirdiği karşılıklı sevgi, saygı ve nezaket anlayışı içinde hareket edilecektir” talebinde bulundu.
Valinin talimatlarında ek olarak, mevzuattan kaldırılan mesai saati haricinde il dışına çıkışlar da izne bağlandı.

‘Zulüm fetvası’

Valinin memurlara yönelik genelgesini değerlendiren Eğitim İş Genel Özlük-Hukuk ve TİS Sekreteri Maksut Balmuk, “Vali bey personele zulüm fetvası yayımlamıştır. Genelgenin maddelerinin birçoğu mevzuata aykırı iken insan haklarına, özel hayata da müdahale niteliğinde. Genelgenin dilinde de çalışanları rencide edecek bir tarz kullanılmıştır” dedi. Balmuk, “Vali, memurların il dışında çıkışında aldıkları izin 2010 referandumu sonrasında 6111 sayılı yasa ile kaldırılmıştır” diye konuştu. Sağlık raporuna ilişkin talimatı da Balmuk, “Sağlık raporu memur tarafından alınmaz, muayenedeki bulgulara göre doktor tarafından verilir. Raporun amirine bildirmesi yeterli” ifadeleri ile değerlendirdi. Balmuk, “Emirleriniz OHAL döneminde bile bu denli mevzuata aykırı olamaz. Bolu Beyi’ni hatırlatan yaklaşımı bırakın” dedi.
 

 
 
 

Cumhuriyet