RES tehdidi altındaki asırlık kestane ağaçları Meclise taşındı

Hem aradığınız haberlere hızlıca ulaşabilmek hem de Haber3.com'a destek olmak için Google News'te Haber3.com'a abone olun.
Haber3'e Google News'te abone olun
Abone OlCHP İzmir Milletvekili Rahmi Aşkın Türeli, Cihan Haber Ajansı’nın, "Asırlık kestane ağaçları RES tehdidi altında" başlıklı haberini Meclis’e taşıdı. Türeli, İzmir’in Kiraz ilçesine bağlı Ahmetler köyünde rüzgar enerji santrali...
CHP İzmir Milletvekili Rahmi Aşkın Türeli, Cihan Haber Ajansı’nın, "Asırlık kestane ağaçları RES tehdidi altında" başlıklı haberini Meclis’e taşıdı. Türeli, İzmir’in Kiraz ilçesine bağlı Ahmetler köyünde rüzgar enerji santrali (RES) projesi için lisans verilen ve "acele kamulaştırma" kapsamına alınan alanda bulunan asırlık kestane ağaçlarının akıbetini sordu.
Konuya ilişkin son günlerde medyada çok sayıda haberin yer aldığına dikkat çeken Milletvekili Türeli, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK)’nun, bir şirkete Kiraz ve Beydağ ilçeleri sınırları içinde 49 yıllığına, 50 megawat kurulu güçte RES projesi için lisans verdiğini hatırlattı. Bu yıl içerisinde Bakanlar Kurulu kararı ile Ahmetler ile Aydın'ın Nazilli ilçesine bağlı Bağcıllı, Karahallı, Yukarı Örencik, Çatak ve Apaklar köylerindeki taşınmazların, RES yapımı için acele kamulaştırma kapsamına alındığına dikkat çekti. RES projeleri kapsamında, Ahmetler köyündeki alanda yer alan ve ekonomik değeri yüksek olan çok sayıda asırlık kestane ağacının kesilme tehlikesiyle karşı karşıya bulunduğunu vurgulayan Türeli, “Bu ağaçlar, proje alanlarında bulunan köylerde yaşayan vatandaşların en önemli geçim kaynakları arasında yer almaktadır.” ifadesini kullandı. Ahmetler sakinlerinin, bölgede kesilecek ağaçlar için yetkililerin keşif yaptığını belirttiklerini aktaran Türeli, vatandaşların, “Kestaneler kesilirse hayat damarlarımız kesilir,” ifadelerinin görmezden gelinemeyeceğini dile getirdi.
Rahmi Aşkın Türeli, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’dan, şu soruları yazılı olarak cevaplamasını talep etti: “Söz konusu yerlerde rüzgar enerji santralleri için lisans verilirken vatandaşın mağdur edilmemesi konusunda bir çalışma yapılmış mıdır? Kestane ağaçlarının kesilmesinin ardından, geçimini buradan sağlayan vatandaşın yaşayacağı sıkıntıların çözümüne ilişkin bir çalışma yapılması düşünülmekte midir? Söz konusu alanlarda yapılacak kamulaştırma işleminin 'acele' sınıfına alınmasının gerekçeleri nelerdir? Santral inşası için kaç adet kestane ağacının kesilmesi planlanmaktadır? Vatandaşların ifadesiyle ‘hayat damarlarını kesmek’, bakanlığınızın hangi politikasıyla örtüşmektedir?” CİHAN
Hem aradığınız haberlere hızlıca ulaşabilmek hem de Haber3.com'a destek olmak için Google News'te Haber3.com'a abone olun.
Haber3'e Google News'te abone olun
Abone Ol