Çalışanlara 5 yıllık izin ücreti müjdesi

Çalışanlara 5 yıllık izin ücreti müjdesi

Bir işçi işten ayrıldığında geriye dönük olarak sadece son 2 yılın izin ücretini alabiliyordu. Danıştay bunu iptal etti.

Danıştay 8. Dairesi, kamuda çalışan işçilerin yıllık izin ücretleriyle ilgili bir davada, çarpıcı bir karara imza attı. Danıştay, 1995 yılından bu yana kamuda çalışan işçilerin işlerden ayrılması halinde sadece “Son hizmet yılı ve bir önceki yılda kullanılmayan yıllık izin ücretlerini ödenmesini” öngören, Maliye Bakanlığı’nın genelgesini iptal etti. Avukat Emre Baturay Altınok, bu kararla işten ayrılan kamu işçilerin dava açarak, geçmişe dönük yıllık izin ücretlerini talep edebileceğini söyledi.

Hürriyet gazetesinden Mesut Hasan Benli'nin haberine göre TÜBİTAK Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsünde İş Kanuna tabi olarak çalışan üç işçi, 8 Şubat 2012’de işinden ayrıldı. İşçiler, işten ayrıldıktan sonra idareye başvurarak, “kullanılmayan tüm izin ücretlerini” talep ettiler. Ancak TÜBİTAK işçilere, “Son hizmet yılı ile bir önceki yılda kullanılmayan yıllık izin ücretlerini ödenebileceğini”, daha önceki yıllara ait ücretlerini ödemeyeceğini bildirdi. TÜBİTAK, bu kararına gerekçe olarak da Maliye Bakanlığı’nın Bütçe ve Kontrol Müdürlüğü’nün 13 Nisan 1995 tarihli genelgesini gösterdi. Bunun üzerine işçilerin avukatı Altınok, söz konusu genelgenin iptal edilmesi talebiyle Danıştay’a dava açtı.

Danıştay 8. Dairesi de oy birliği ile söz konusu genelgenin iptaline karar verdi. Geçen hafta taraflara tebliğ edilen kararda, yıllık ücretli izin hakkının kullanmaktan vazgeçilmeyecek Anayasal bir hak olduğuna dikkat çekilerek, şöyle denildi:
“Hizmet akdinin sona ermesi artık izin hakkının kullanılmasına olanak bulunmaması nedeniyle daha önce kullanılmayan yıllık izinlere ait ücretin, bu ücrete ilişkin zamanaşımı süresi olan akdin feshi tarihinden geriye doğru beş yıl içerisinde kalmak kaydıyla iş akdinin sona erdiği tarihteki ücret üzerinden ilgiliye topluca ödenmesi yasal bir zorunluluk olup, dava konusu genelge ile iş akdi sona eren kamuda görevli bulunan işçilere sadece ayrıldıkları yıl ile bir önceki yıla ait izin ücretinin ödenebileceği şeklinde getirilen sınırlayıcı düzenlemede hukuka uygun bulunmamaktadır. Açıklanan nedenlerle Maliye Bakanlığı’nın 13 Nisan 1995 tarihli 7498 sayılı Genelgenin oy birliği ile iptaline karar verildi.”

DAVA AÇILABİLİR

Avukat Altınok, Danıştay’ın kararının kamu çalışanları açısından son derece önemli olduğunu belirterek, “Bu, dava konusu genelgeye dayanarak kendilerine ödeme yapılmayan tüm çalışanların yıllık izin ücreti hakkını koruyan bir karardır. İş sözleşmesinin sona ermesinde bu yana 5 yıl geçmemiş olan ve dava konusu genelge uyarınca işten ayrıldığı yıl ile bir önceki yıl dışındaki yıllık izin ücretleri kendilerine ödenmeyen tüm çalışanlar iş mahkemelerine dava açarak içeride kalan kalan izin ücretlerini tamamını alabilirler” dedi.