Grup Yorum rekorla döndü !

Grup Yorum rekorla döndü !

Grup Yorum, Bakırköy’de 50 bin kişiye konser verdi.

Protest müzik efsanesi Grup Yorum, dev konser alanlarını dolduruyor. Grup Yorum, pazar günü Bakırköy’de Pazar Meydanı’nda 50 bin kişi toplamayı başardı. Grup, geçen yıl, popstarlarının artık dolduramadığı İnönü Stadyumu’ndan taşan hayranlarıyla 25’inci yılını kutlamıştı.

12 EYLÜL PROTESTOSU

Tuncel Kurtiz’in okuduğu Nâzım Hikmet’ten Kuvayi Milliye Destanı ile başlayan pazar günkü konserde Kubat, Mor ve Ötesi, Sırrı Süreyya Önder, Leman Sam, Harun Tekin gibi sanatçılar da sahneye çıktı. İnönü Stadyumu’ndaki 25. yıl konserinin DVD’si 35 bin satarak önemli bir rekor elde eden grup 24 Nisan’da Sarıyer’de 1 Mayıs Pikniği’nde sahneye çıkacak.

Grup Yorum, 12 Eylül Askeri Darbesi’ne tepki olarak 1985 yılında Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde bir grup öğrenci tarafından kuruldu. Yorum, müzik grubu olmanın dışında muhalif duyarlılığın, haklar ve özgürlükler mücadelesinin de sembol ismi oldu.

EYLEMCİ SANAT

Grubun ilk albümü 1987’de çıktı. Peş peşe albümler ve konserler geldi. Yüzlerce kitle eylemine, sokak gösterisine, greve, fabrika ve üniversite işgaline katıldı. Konserleri polisçe basıldı, yasaklandı. Şarkılarına davalar açıldı, grup üyeleri cezaevine girip çıktı.

KÜRTÇE, LAZCA KONSER

Kürtçe, Lazca, Arapça, Çerkezce dillerinde de şarkılar söyledi. Bağlama, ney, kavalı; keman, viyolonsel, trompet, gitar gibi Batı sazlarıyla harmanladı. Latin Amerika marşlarından Akdeniz ezgilerine evrensel bir müzik yakalamaya çalıştı. İnönü Stadı’ndaki 25. yıl konseri, Türkiye’de biletli yapılan en kitlesel konser olarak tarihe geçti.

KİMLİK KARTI

KURULUŞ TARİHİ VE YERİ: 1985 Marmara Üniv. İletişim Fakültesi

KURUCU ÜYELER: Kemal Sahir Gürel, Tuncey Akdoğan, Metin Kahraman, Ayşegül Yordam
ŞU ANKİ ÜYELER: Selma Altın, Eren Olcay, İbrahim Gökçek, İnan Altın, Caner Bozkurt, Cihan Keşkek, Ali Aracı, Ali Papur, Muharrem Cengiz, İhsan Cibelik

BAZI ALBÜMLERİ: Sıyrılıp Gelen, Haziranda Ölmek Zor / Berivan, Türkülerle, Cemo / Gün Gelir, Gel ki Şafaklar Tutuşsun, Yürek Çağrısı, Cesaret, Hiç Durmadan, İleri, Geliyoruz, Marşlarımız, 15. Yıl Seçmeler, Yürüyüş, Başeğmeden.

ETKİLENDİĞİ MÜZİSYENLER: Ruhi Su, Mahzuni Şerif, Inti Illimani, Victor Jara, Quilapayun ve Theodorakis

Habertürk