O dosyadan yolsuzluk çıktı

O dosyadan yolsuzluk çıktı

Bütçe görüşmelerinde Erdoğan ile Kılıçdaroğlu yolsuzluk iddialarıyla ilgili karşı karşıya geldi

Kılıçdaroğlu Kayseri’deki rüşvet soruşturmalarıyla ilgili iktidara sorular yöneltti. ”Büyükşehir Belediyesi’ndeki rüşvet çarkını anlatan Hacı Ali Hamurcu’nun 26 sayfalık ifadesi niye 16 sayfaya düşürüldü. Dosyayı kapatan Vali, nasıl müsteşar yapıldı?” dedi.

Kayseri dosyası nasıl kapatıldı?

Kemal Kılıçdaroğlu, bütçe görüşmelerinde “Kayseri Büyükşehir Belediyesi’nde bir rüşvet çetesi soruşturmasının kapatıldığını, dosyayı kapatan valinin ise müsteşar yapıldığını” iddia ederek “AKP iktidarında bu yolsuzluk dosyası nasıl kapatıldı” diye sordu.

Dün başlayan 2011 yılı bütçe görüşmelerine CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun göndeme getirdiği “Kayseri dosyası” damgasını vurdu. Konuşmasında Kayseri Büyükşehir Belediyesi’nde yaşanan yolsuzluk soruşturmasını gündeme getiren Kılıçdaroğlu şunları söyledi:

BELEDİYE BAŞKANI DAHİL

Kayseri’de 17 kişilik bir çetenin Büyükşehir Belediyesi’nde işlediği “rüşvet, irtikap, resmi belgede sahtecilik, nitelikli dolandırıcılık” suçu Kayseri Cumhuriyet Başsavcılığı’nın 18 Temmuz 2007 tarihli fezlekesi ile tespit ediliyor. Suç, Kayseri Büyükşehir Belediyesi’nde çalışan ve aynı zamanda çetenin de üyesi olan Haci Ali Hamurcu tarafından çete üyeleri arasında çıkan uyuşmazlık nedeniyle ihbar ediliyor. Daha sonra, 26 sayfa süren itirafın Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki ve ekibinin rüşvet çarkıyla ilgili 10 sayfalık kısmı ortadan yok oluyor.

RAPOR KAYIP

İçişleri Bakanlığı, Kayseri Valiliği’nden konunun araştırılmasını istiyor. Vali Vekili İbrahim Yurdakul Başkan Özhaseki ve diğer görevlile isnad edilen suçun “rüşvet” suçu oluşturduğunu belirtiyor. Bu rapor kayıp. Hiçbir mahkeme dosyasında yok.

VALİ MÜŞTEŞAR OLUYOR

Raporu hazırlayan Vali Vekili İbrahim Yurdakul, 38 gün sonra Kayseri’den alınıp, Gaziantep’e gönderiliyor. İçişleri Bakanlığı, yeni bir araştırma istiyor. Vali Osman Güneş, ön araştırma için Vali Yardımcısı Ali Yener Ercin görevlendiriliyor. Ercin raporunda rüşvet konularının tümünün asılsız olduğu belirtiyor. Osman Güneş Kayseri Valisi unvanıyla raporu onaylıyor. Ancak Resmi Gazete’ye göre o tarihte yasal Kayseri Valisi Mevlüt Bilici... Osman Güneş, 12 gün sonra İçişleri Bakanlığı Müsteşarlığına atanıyor. Ertesi gün de olay İçişleri Bakanı’nın onayıyla kapatılıyor.

ERDOĞAN VE ARINÇ’A SORU

Kılıçdaroğlu, Kayseri’deki süreci anlattıktan sonra kürsüde Başbakan’a dönerek şöyle devam etti: “Sayın Başbakan, bu bilgilerin doğruluğunu lütfen araştırınız. Belgeleri bizim ve kamuoyunun önüne koyunuz, olay nedir anlayalım. Biz de sizin bu konularda en az bizim kadar hassas olacağınıza inanmak istiyor ve göreve davet ediyoruz.”

Kılıçdaroğlu, “Sonuçta, ihbarcı hapiste ama olayın aydınlatılmasını isteyen bürokrat Gaziantep’te, şüpheliler görevde, olayı örtbas eden en üst mevkide. Bu ihbarı yapan, itiraflarda bulunan, pandoranın kutusunu açan Belediye çalışanı Hacı Ali Hamurcu şimdi nerede?” diye sordu. Kılıçdaroğlu, “Avukat Yakup Erikel kimdir? Bu dosyadaki görevi ve işlevi nedir?” diye sorarken, yine Başbakan’a dönerek, yanında oturan Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’a bu ismi sormasını istedi.