Üniversite’de Bilimsel Yayınlara Teşvik Ödülü

Hem aradığınız haberlere hızlıca ulaşabilmek hem de Haber3.com'a destek olmak için Google News'te Haber3.com'a abone olun.
Haber3'e Google News'te abone olun
Abone OlNiğde Üniversitesi tarafından, Uluslararası Atıf Endeksi kapsamında taranan dergilerde 2012 yılında bilimsel yayınları bulunan öğretim elemanlarına teşvik ödülü verildi.
- Niğde Üniversitesi tarafından, Uluslararası Atıf Endeksi kapsamında taranan dergilerde 2012 yılında bilimsel yayınları bulunan öğretim elemanlarına teşvik ödülü verildi.
Fen Edebiyat Fakültesi Konferans Salonu’nda düzenlenen Bilimsel Yayınları Teşvik Ödül Törenine Rektör Prof. Dr. Adnan Görür, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Mehmet Şener ve Prof. Dr. Mustafa Bayrak, Genel Sekreter vekili Doç. Dr. Ethem Akyol, Niğde Yükseköğrenim Vakfı Başkanı Emin Özdemir, dekanlar, müdürler, öğretim elemanları ve idari personeli katıldı.
Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan törende üniversite tanıtım filminin gösterimi yapıldı. Film gösteriminin ardından Rektör Prof. Dr. Adnan Görür açılış konuşması yaptı. Üniversitelerin var oluş nedeninin, eğitim-öğretim imkânı sağlamak, sosyal sorumluluk ve bilgi üretmekten ibaret olan üç asli sorumluluk çerçevesinde şekillendiğini ifade eden Rektör Prof. Dr. Adnan Görür, “Verilen eğitimin kalitesi yetiştirilen insan gücünün niteliğine, üretilen bilginin kalitesi ise ortaya konulan bilimsel çalışma ve yayınların niteliğine göre değerlendirilir. Bu nedenle üniversitelerin bilgi üretmeye teşvik edilmesi büyük önem taşımaktadır” diye konuştu.
Rektör Prof. Dr. Adnan Görür konuşmasının devamında; “Üniversiteler, sanayi ile işbirliğini çok daha güçlü bir noktaya taşımak ve ürettiği bilgiyi en kestirme yoldan toplumsal faydaya dönüştürmek zorundadır. Üniversitemiz bu doğrultuda şimdiye kadar oldukça büyük ve önemli adımlar attı. Ülkemizin ve bölgemizin önemli sanayi kuruluşlarıyla ortak yürüttüğümüz bilimsel çalışma ve projelerin yanı sıra yakın zaman önce Bakanlar Kurulu kararı ile resmiyet kazanan ve yönetici şirket kurma faaliyetleri hızla sürdürülen Niğde Üniversitesi TEKNOPARK’ı, bu adımların bir örneği niteliğindedir. Üniversite olarak bundan sonraki süreçte birkaç önemli hususu kesinlikle ihmal etmemeliyiz. Birincisi; sanayi kuruluşları ile işbirliğimizi güçlendirmek ve ortak çalışmaların sayı ve niteliğini arttırmak. Üretilen bilginin faydaya dönüşmesi ve sürekliliği artık bu tür işbirliklerine bağlıdır. Bu anlamda, dün ülkemizin en önemli kuruluşlarının başında gelen TAİ ile yapılan bilimsel işbirliği protokolu, uzun zamandır süregelen VESTEL ile yapılan işbirliği ve son günlerde üniversitemiz gündeminde olan DOĞUŞ grubu ile yapılan ve yapılacak olan işbirlikleri de büyük önem arz etmektedir. Bu işbirliklerini geniş bir yelpazeye yaymak ve sürdürülebilir olmasını sağlamak zorundayız. İkincisi, uluslararası işbirlikleri için önümüze önemli hedefler koyabilmeli, arayışlarımızı yoğunlaştırmalı, mevcut akademik işbirlikleri ve değişim programlarını araç olarak kullanmak suretiyle, bilimsel araştırma işbirlikleri yapmalıyız. Uluslararası fonlardan destekler alabilmeliyiz. Üçüncüsü, sözde değil, gerçekten üreten araştırma merkezleri kurmalıyız. Bunun için özellikle disiplinler arası çalışmalara önem vermeli, araştırma grupları oluşturmalıyız. Buna paralel olarak, bugün itibariyle 50 bine yaklaşan doktoralı akademisyen sayısını 2023 hedeflerine uygun olarak 150 bine çıkarma hedefine katkı sağlamak için, çok sayıda nitelikli doktoralı eleman yetiştirmeliyiz” dedi.
Konuşmasının son kısmında özellikle lisans düzeyinde öğrenim gören öğrencilerin üretilen bilginin parçası haline getirilmesi gerektiğini vurgulayan Rektör Görür; “Öğrencilerimizi bilimsel çalışmalarımıza ve projelerimize dâhil edemediğimiz sürece bilimsel çalışmanın sürekliliğini ve gelişimini sağlamamız söz konusu olmayacaktır. Üniversite sayısının 170’leri aştığı ülkemizde, birkaç yıl içinde bir üniversiteyi öğrenci açısından cazip kılacak en önemli kriterlerden birisi öğrencilerin bilimsel çalışmalara dâhil edilmesi olacaktır” dedi.
Rektör Prof. Dr. Adnan Görür’ün konuşmasının ardından ödül törenine geçildi.2012 yılında yayınlanmış bilimsel yayınlarıyla teşvik ödülü almaya hak kazanan öğretim elemanlarına ödüllerinin takdim edilmesinin ardından bilimsel eser yayın puanlarıyla üniversitede ilk 5’e giren öğretim üyelerine plaket ve teşvik ödülleri takdim edildi. Törenin son kısmında çalışmalarıyla Üniversitemizin “Girişimcilik ve Yenilikçilik Endeksi”ne girmesini sağlayan, Niğde Üniversitesi Diploma Eki Etiketi almasına katkı sağlayan ve Niğde Üniversitesi TEKNOPARK’ın kurulmasına katkı sağlayan öğretim elemanları ve idari personele teşekkür ödülleri verildi. Törenin ardından toplu fotoğraf çekimi ve ödül alan kişiler onuruna verilen kokteyl gerçekleştirildi.
2012 yılı içerisinde yaptıkları bilimsel yayınları, uluslararası atıf endeksleri tarafından taranan dergilerde yer alan ve yayınların puan değerlendirmesine göre üniversitemizde ilk 10’a giren öğretim üyeleri birinci Yrd. Doç. Dr. Asım Soylu, İkinci Yrd. Doç. Dr. Ahmet Baykal, üçüncü Proje Asistanı Bora Timurkutluk, dördüncü Prof. Dr. Emin Çadırlı, beşinci Arş. Görevlisi Dr. Mevlüt Bayrakçı, Doç. Dr. İlker Fatih Kara, Doç. Dr. Orhan Dönmez, altıncı Doç. Dr. Öner Yusuf Toraman, Yrd. Doç. Dr. Fatih Özcan, yedinci Yrd. Doç. Dr. Aytekin Polat, sekizinci Doç. Dr. Hakan Demir, dokuzuncu Doç. Dr. Tuncay Candan, Yrd. Doç. Dr. İbrahim Demir, onuncu Doç. Dr. Mustafa Fener oldu.
Hem aradığınız haberlere hızlıca ulaşabilmek hem de Haber3.com'a destek olmak için Google News'te Haber3.com'a abone olun.
Haber3'e Google News'te abone olun
Abone Ol