Vizesiz Rusya'da bunlara dikkat !

Vizesiz Rusya'da bunlara dikkat !

Türkiye ile Rusya arasında vizesiz seyahat dönemi dün başladı.

Türkiye ile Rusya arasında vizesiz seyahat dönemi dün başladı. Vizesiz Türkiye’ye giriş yapan Rus turistler duydukları memnuniyeti Türkçe olarak ‘Çok güzel’ diye dile getirdi. Rusya’ya giden ilk Türk kafile de Moskova’da çiçeklerle karşılandı.

Türkiye ile Rusya arasında yapılan ‘Geri Kabul Anlaşması’ sonrası iki ülke vatandaşlarının vizesiz olarak karşılıklı seyahatlerine ilişkin anlaşmanın dün yürürlüğe girmesi üzerine ilk yolcular saat 09.00’da Moskova Ekaterinburg kentlerinden İstanbul’a geldi. Atatürk Havalimanı’ndan Türkiye’ye vizesiz giriş yapan ilk Rus yolcular, uygulamadan duydukları mutluluğu Türkçe olarak “Çok güzel” ve İngilizce olarak da “Süper” diye dile getirdi.

Ruslar çok mutlu

Rusya’nın Eketerinburg kentinden Atatürk Havalimanı’na gelen yolculardan avukat Natalia Kandrasnia, “Çok sık Türkiye’ye geliyorum. Her girişte 20 Dolarlık vize ücreti ödüyorduk. Artık bu parayı vermeyeceğiz” dedi. Yolculardan turizmci Anna Kaysorova, uygulamayla ilgili düşüncelerini Türkçe olarak “Çok güzel, mutluyuz” sözleriyle dile getirdi. Bu arada, Moskova’dan gelen yolcular arasında 23 Nisan Çocuk Şenliği’ne katılacak Rusya ekibi de yer aldı. 22 kişilik çocuk grubu ellerinde Türk bayraklarını sallayarak “ Merhaba Türkiye” diye bağırdı.

Çiçeklerle karşıladılar

Türkiye’den Rusya’ya vizesiz giriş yapan ilk kafile de Türk Hava Yolları’na (THY) ait TK-419 sefer sayılı uçakla İstanbul’dan gelip 0150’de Moskova Sheremetyevo Havaalanı’na inen uçağın kaptanı Celil Cenk Olgun ve mürettebatı oldu. Kaptan ve ekibini Türkiye Moskova Büyükelçiliği Konsolosluk Ateşesi Subutay Koç ve THY Rusya Temsilcisi Mefail Deribaş, çiçekle karşıladı. Kaptan Olgun, “Hiç bir sorun yaşamadık. Pasaportlarımızı gösterip girdik. Önceleri sadece otelde kalabiliyorduk. Şimdi bu uygulama ile birlikte rahatlıkla dışarı çıkıp şehirde de gezebileceğiz” dedi.

30 gün şartı

Türkiye ve Rusya arasında varılan anlaşmaya göre iki ülke vatandaşları, turistik amaçla yapacakları vizesiz girişlerde tek girişte aralıksız 30 günden, 6 ay içinde ise 90 günden fazla kalamayacak. 7 iş gününden fazla Rusya’da kalacak kişilerin Rusya Federasyonu kanunlarına göre registre (kayıt) yaptırmalarının zorunlu. Rusya’ya turistik seyahat yapacak olan Türk vatandaşlarının pasaportlarının geçerlilik süresinin en az 6 ay olması, herhangi bir yerinde yırtık veya çok eski olmaması gerekiyor. Rus yolcuların daha önce olduğu gibi Türkiye’de kalacakları her bir gün için yanlarında 50 dolar bulundurmaları gerekiyor. Öte yandan, Rusya ile vizesiz döneme geçilmesinin ardından Türkiye’ye vize uygulamayan ülkelerin sayısı 58’e ulaştı.

Günde 5 sefer

THY Rusya Temsilcisi Mefail Deribaş, günübirlik Rusya’ya gidip gelinebileceğini belirterek, “İki ülke vatandaşlarının birbirlerini vizesiz ziyaret edecek olmaları ilişkileri daha da geliştirecek. Halklar birbirini daha iyi tanıyacak. THY olarak bizim İstanbul’dan günde 5 seferimiz var. İstanbul-Ankara arası gidiyor gibi olacak” dedi.

Laleli esnafı çok mutlu

Laleli Sanayici ve İşadamları Derneği(LASİAD) Mali İşler Sorumlusu İbrahim Murat Ramizoğlu, “Vizesiz geçiş uygulamasıyla Rus turistlerin 2 ila 3 ay arasında Laleli piyasasına yayılmasını bekliyoruz. Uygulama uzun vadede ciddi bir ticaret hacmi sağlayacaktır” dedi. Laleli’de ayakkabıcı dükkanı olan Fikret Özbay da, vizesiz geçişin Laleli piyasasına canlılık getireceğini söyleyerek, “Vize de kalktığı için iş potansiyelinin artacağını tahmin ediyorum. Laleli olarak vizesiz dönemde yüzde 40 artış beklenebilir” diye konuştu.

Vatan