ABD yaşanan kavga hakkında açıklama yaptı

ABD yaşanan kavga hakkında açıklama yaptı
Güncelleme:

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ABD Başkanı Trump'ı ziyareti sırasında çıkan kavgayla ilgili açıklama geldi.

Washington'daki Türk Büyükelçiliği rezidansı önündeki kavgayla ilgili ABD Dışişleri ve Washington polisinden açıklama geldi. ABD Dışişleri Sözcüsü, en güçlü şekilde hükümete endişelerini ilettiklerini açıkladı. Polis de "ifade, basın ve gösteri özgürlüğüne karşıt eylemler sergilendiğini" belirtti. Washington DC Belediye Başkanı müdahaleyi şiddetle kınadığını ifade etti.

CNN Türk'teki habere göre, Washington'da Türk Büyükelçiliği rezidansı önündeki arbedeyle ilgili ABD'den art arda açıklamalar geldi. Dışişleri Sözcüsü Heather Nauert, eylemciler ve Türk güvenlik personelinin karıştığı olayla ilgili endişelerini en güçlü şekilde Türk hükümetine ilettiklerini ifade etti.

Amerika'da PKK yandaşlarına Türk korumalar müdahale ettiAmerika'da PKK yandaşlarına Türk korumalar müdahale etti

Olayla ilgili olarak Washington polisinden de açıklama yapıldı.

Polis, her gün korumakla mükellef olduğu "ifade, basın ve gösteri özgürlüğüne karşıt eylemler sergilendiğini" belirtti. Dolayısıyla Amerikan polisi bu atıfla Türk tarafının PKK’lı diye müdahale edilebilir gördüğü grubun protesto özgürlüğü olduğunu vurgulamış oldu.

2 kişinin gözaltına alındığını, olaya karışan her kişiyle ilgili inceleme yapma niyetinde olduklarını söyledi ancak detay verilmedi.

Polis sözcüsü, Dışişleri ve gizli servis birimleriyle işbirliği içinde arbedede yer alan kişileri tespit etme ve sorumluları bulmak için gayret edeceklerini ifade etti.

Washington Belediye Başkanı Murial Bowser da yaşananlara tepki gösterdi. Bowser, olayı "barışçıl bir gösteriye şiddetli saldırı" olarak niteledi ve bunun hem şehirlerine hem de Amerikalıların haklarına hakaret olduğunu savundu.

Cumhuriyetçilerin ağır toplarından Senatör John McCain ise konuyla ilgili olarak Twitter'dan yaptığı açıklamada "Burası Amerika Birleşik Devletleri. Biz burada bunu yapmayız. Bu zorbaca davranışların mazereti olmaz" ifadelerini kullandı.

TÜRKİYE'NİN BÜYÜKELÇİLİĞİNDEN AÇIKLAMA

Türkiye'nin Washington Büyükelçiliği, elçilik rezidansı önünde toplanan terör örgütü PYD/PKK yandaşlarının yaptığı izinsiz gösteri ve taşkınlığa Amerikalı Türklerin meşru müdafaa ile yanıt verdiğini ve bir kişinin ciddi şekilde yaralandığını bildirdi.

Büyükelçilikten yapılan yazılı açıklamada, ABD ve Türkiye tarafından terör örgütü olarak tanımlanan PKK ile ilişkisi olan grupların 16 Mayıs'ta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın rezidansı ziyareti sırasında izinsiz bir şekilde bina önünde bulunan Sheridan Circle'da toplandığı hatırlatıldı.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Göstericiler, barışçıl bir şekilde Cumhurbaşkanlarını selamlamak için bir araya gelen Amerikalı Türk vatandaşları hırçın bir şekilde kışkırtmaya başladı. Amerikalı Türkler meşru müdafaayla cevap verdi ve bir kişi ciddi bir şekilde yaralandı. Şiddet olayları ve yaralanma izinsiz ve kışkırtıcı gösterilerin sonucunda meydana geldi. Umut ediyoruz ki ileride gerekli önlemler alınarak benzeri kışkırtıcı olayların önüne geçilir ve şiddet yaşanmaz."

Türkiye'nin Washington Büyükelçiliği Rezidansı önünde 16 Mayıs'ta toplanan terör örgütü PYD/PKK yandaşları izinsiz gösteri ve taşkınlık yapmıştı.

Ellerinde terör örgütü elebaşı Abdullah Öcalan posterleri ile YPG paçavraları taşıyan az sayıdaki terör örgütü destekçisi, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın girişi esnasında Türkiye aleyhine slogan atmaya başlamıştı. ABD polisinin yetersiz güvenlik önlemi aldığı ve terör örgütü yandaşlarının tahriklerine müdahale etmediği esnada çıkan arbedede Alp Kenan Dereci adlı Türk vatandaşı başından yaralanmıştı.

Hastaneye kaldırılan Dereci'ye saldıranlarla ilgili Amerikan polisinin Türklerin şikayetlerini dikkate almaması ve PYD/PKK yanlılarının gösterilerine devam etmesi üzerine ortam gerilmiş ve daha sonra olay yerindeki Cumhurbaşkanlığı korumaları ve diğer Türkler, PYD/PKK yanlılarına müdahale etmişti.

Korumaların müdahalesi üzerine ise terör örgütü yandaşları kaçarak dağılmıştı.

Seçiniz...