Avrupa'dan Maduro'yu kızdıracak karar

Avrupa'dan Maduro'yu kızdıracak karar
Güncelleme:

Avrupa ülkelerinin Venezuela lideri Maduro'ya verdiği süre sona erdi.

Bugün Fransa ve Almanya'nın da aralarında 9 ülkeden arka arkaya açıklamalar geldi. Fransa Cumhurbaşkanı Macron, Venezuela Devlet Başkanı Maduro'yu kızdıracak bir karar aldı. Macron Twitter üzerinden, "Venezuelalıların kendilerini özgürce ve demokratik bir ortamda ifade etme hakkı var. Fransa, seçimlere kadar Guaido'yu geçici devlet başkanı olarak tanıyor" dedi. Almanya hükümet sözcüsü de Berlin yönetiminin Guaido'yu geçici devlet başkanı olarak tanıdıklarını açıkladı.

ABD Başkanı Trump’ın geçen ay Venezuela lideri olarak Juan Guaido’yu tanımasının ardından bugün önde gelen bazı AB ülkeleri de açıklamada bulundu. İngiltere, Fransa, İspanya, Portekiz, İsveç, Danimarka, Avusturya, Hollanda ve Almanya, Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro’yu tanımadıklarını açıkladı.

Avrupa Birliği ülkeleri Trump’ın derhal resmi olarak tanıdığı Guaido’yu destekledi. Ancak bazı AB ülkeleri kendi kendini cumhurbaşkanı olarak ilan eden bir kişiyi tanımanın bundan sonrası için nasıl bir emsal teşkil edeceği konusunda endişeli.

Bu ülkeler geçen hafta Maduro’ya çağrıda bulunarak seçimlere gidilmesi için 8 günlük süre vermişti. Maduro bu tehdide boyun eğmeyeceklerini söylemiş ve devlet başkanlığı seçimlerinin erkene alınamayacağını dile getirmişti.

Sözcü