Irak Türkiye'ye çok tepkili !

Irak Türkiye'ye çok tepkili !
Güncelleme:

Irak Başbakanı: "Türk askeri 48 saat içinde çekilmezse tüm seçenekler kullanılacak"

Irak Başbakanı Haydar El Abadi, Türkiye’nin Musul’un ilçesi Başika’ya gönderdiği askerleri 48 saat içinde çekmemesi halinde Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne gitmek dahil olmak üzere mümkün olan tüm seçeneklerin kullanılacağını açıkladı.

Abadi, askerlerin Musul’a gelmesi için Irak hükümetinden herhangi bir izin izin alınmadığını ve hükümetin bu konudan haberinin olmadığını vurguladı.

Ankara’ya göre eğitim amaçlı

Önceki gün resmen açıklanmayan bir sayıda asker Başika’ya intikal etmiş, geçişin IŞİD’e karşı kurulan koalisyon ülkelerinin bilgisi dahilinde olduğu belirtilmişti.

Reuters’a konuşan Türkiyeli bir askeri yetkili de askerlerin rutin eğitim faaliyetlerine devam edeceğini, tam olarak kaç askerin bölgeye gittiğini bilmediğini söylemişti.

Başbakan Ahmet Davutoğlu da dün söz konusu askeri yetkilinin söylediklerine benzer ifadeler kullanıp sayı vermeyerek, “Olan sadece takviyeden ibarettir. Oradaki eğitim kampında askerlerimiz Musullulara ve peşmergelere eğitim vermektedir” demişti.

‘Düşmanca bir davranış’

Irak Başbakanı Haydar El Abadi dün “Türk askerinin Musul’a girmesi Irak’ın egemenliğinin ciddi ihlalidir” derken Irak Cumhurbaşkanı Fuad Mahsum da benzer ifadeler kullanmıştı.

Bu gelişmelerin ardından Türkiye’nin Bağdat büyükelçisi Irak dışişlerine çağrılmış, görüşme sonrası Irak Dışişleri Bakanlığı,“Türk askerleri Bağdat yönetiminin bilgisi olmadan Irak toprağına girmiştir. Irak, Türk askerlerinin varlığını düşmanca bir davranış olarak görüyor” demeşti.