IŞİD Hristiyanlığın tarihini yok etti

IŞİD Hristiyanlığın tarihini yok etti
Güncelleme:

IŞİD, Suriye'de 6. yüzyıldan kalma Hristiyanlığın en eski resimlerini yok etti.

IŞİD’in önceki Suriye’de Humus’un güneydoğusundaki Karyatayn kasabası yakınlarında yıktığı 1500 yıllık Mar Elian Katolik Manastırı ile birlikte Hristiyanlığın en eski duvar resimleri de (fresk) yok oldu.

Üçüncü yüzyılda Hristiyanlığı kabul eden Roma askeri Aziz Elian adına yaptırılan manastırda, altıncı yüzyıla tarihlenen Hristiyanlığın en eski freskleri ve ikonaları bulunuyordu. Manastırdaki fresklerin, henüz yeni bulunduğu ve üzerinde yeterince inceleme yapılamadığı bildiriliyor. Kasabayı Ağustos başında ele geçiren IŞİD, kasabanın çoğu Hristiyan olan 230 sakinini rehin almıştı.

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, önceki gün, IŞİD’in 6 Ağustos’ta ele geçirdiği tarihî Mar Elian manastırını buldozerlerle yıktığını açıkladı. Açıklamada, ülkenin orta kesiminde yer alan Humus kentinin güneydoğu kırsalında yer alan Karyateyn ilçesindeki kilisenin, yıkılmadan önce IŞİD’liler tarafından yağmalandığı belirtildi. IŞİD, 1500 yıllık manastırın yerle bir edilme görüntülerini de her zaman yaptığı üzere marifetmiş gibi internette yayınladı.