İstanbul'daki barış zirvesinin saati belli oldu! Rusya ve Ukrayna'dan peş peşe açıklama

İstanbul'daki barış zirvesinin saati belli oldu! Rusya ve Ukrayna'dan peş peşe açıklama
Güncelleme:

Rusya ve Ukrayna arasındaki görüşmelerin İstanbul'da sürdürüleceği açıklanmıştı. Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, ''Müzakereler bugün-yarın İstanbul'da yeniden başlayacak, başarılı sonuçlanmasını umuyoruz.'' dedi. Ukraynalı müzakereci David Arakhamia, müzakerelerin yarın saat 10.00'da başlayacağını duyurdu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, dün Rusya lideri Putin'le Rusya- Ukrayna savaşında gelinen son durumu ve barış müzakerelerini görüştü. İki lider, 28-30 Mart tarihleri arasında gerçekleştirilmesi planlanan müzakerelerin İstanbul'da yapılması konusunda mutabık kaldı.

DÜN MÜZAKERELERİN TÜRKİYE'DE SÜRDÜRÜLECEĞİNİ AÇIKLADILAR
Ukrayna'nın müzakere heyetinde yer alan parlamento üyesi David Arakhamia dün sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Ukrayna-Rusya arasındaki devam eden müzakerelerin bir sonraki turunun 28-30 Mart tarihlerinde Türkiye'de yapılacağı duyurarak, "Bugün videokonferans yoluyla yapılan müzakerelerde, bir sonraki turun yüz yüze olarak 28-30 Mart tarihlerinde Türkiye'de yapılmasına karar verildi. Ayrıntılar daha sonra gelecek" ifadelerini kullandı.

Rus heyetine başkanlık eden Rusya Devlet Başkan Yardımcısı Vladimir Medinsky ise yaptığı açıklamada, "Bugün Ukrayna tarafı ile videokonferans yoluyla yapılan görüşmelerde bir sonraki turun 28-30 Mart tarihlerinde yüz yüze gerçekleşmesi kararı alındı" dedi.

ERDOĞAN VE PUTİN TELEFONLA MÜZAKERELERİ GÖRÜŞTÜ
Bu gelişmelerin ardından Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığından yapılan açıklamaya göre, görüşmede, Rusya-Ukrayna savaşındaki son durum ve müzakere süreçleri ele alındı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya ile Ukrayna arasında ateşkesin ve barışın bir an evvel tesis edilmesinin ve bölgedeki insani durumun iyileştirilmesinin gerekliliğini vurgulayarak, bu süreçte Türkiye'nin her türlü katkıyı vermeye devam edeceğini belirtti. Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Putin, Rusya ve Ukrayna müzakere heyetlerinin bir sonraki toplantısının İstanbul'da yapılması konusunda mutabık kaldı.

LAVROV: BAŞARILI SONUÇLANMASINI UMUYORUZ
Tüm gözler görüşmelere çevrilmişken Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, "Müzakereler bugün-yarın İstanbul'da yeniden başlayacak, başarılı sonuçlanmasını umuyoruz." açıklamasını yaptı.

KREMLİN: YÜZ YÜZE GÖRÜŞME KARARI BİLE BAŞLI BAŞINA ÖNEMLİ
Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, müzakerelerde şimdiye kadar başarılı bir ilerleme kaydedilmediğini belirterek, “Müzakerelerde yetersiz ilerlemeye rağmen görüşmelerin yüz yüze yapılması önemli. Yüz yüze gerçekleştirilen görüşmeler, daha verimli oluyor. İki ülke tarafından da müzakereciler Türkiye’ye bugün varacaklar. O sebeple müzakerelerin bugün yapılması pek mümkün görünmüyor. Yarına kalabilir” ifadelerini kullandı.

"MÜZAKERELER YARIN 10.00'DA BAŞLIYOR"

Müzakerelerin bir sonraki etabının Türkiye’de yapılması kararının ardından görüşmelerin gün ve saati de belli oldu. Ukrayna tarafının müzakereci heyetinde yer alan David Arakhamia Ukrayna basınına yaptığı açıklamada, "Şu an için yoldayız. Lojistik sıkıntılardan dolayı varmamız geç saatleri bulacak. Rus heyeti de saat 21:00 sıralarında Türkiye’de olacak. Bundan dolayı yarın 10.00’da görüşmeleri başlatıyoruz" ifadelerini kullandı.