Maraş'a karşılık Ercan ve Mağusa

Maraş'a karşılık Ercan ve Mağusa
Güncelleme:

KKTC'nin yeni lideri, Rumlardan Maraş’a karşılık, Mağusa Limanı’nın ticarete açılmasını ve Ercan Havaalanı’na doğrudan uçuş başlatılmasını isteyecek

Hafta sonunda gerçekleşen seçimlerde KKTC’nin yeni cumhurbaşkanı seçilen Mustafa Akıncı, Rum yönetimiyle yeniden başlatılacak müzakerelerde sunacağı öneri paketini açıkladı.

Akıncı, 40 yıldır kapalı olan Maraş bölgesinin, Birleşmiş Milletlerdenetiminde yeniden yerleşime açılması karşılığında Rumlardan Mağusa Limanı’nda doğrudan ticaret tüzüğünün hayata geçirilmesini isteyeceklerini söyledi. Kıbrıslı Türklerin ürettiği ürünlerin Rum Kesimi’ndekiler gibi Avrupa pazarına gümrüksüz olarak girmesine imkan tanınmasını isteyen Akıncı, aynı zamanda Ercan Havaalanı’na doğrudan uçuşların başlatılmasını talep edeceklerini ifade etti.

Maraş’taki binaların kötü durumda olduğunu, yüzde 80’e yakın kısmının yıkılabileceğini vurgulayan Akıncı, ortak teknik heyetler oluşturarak, gerekli planlamaların yapılabileceğinin altını çizdi.

Ankara’ya mesaj

Türkiye ile ilişkilerin karşılıklı saygıya dayalı, kişilikli bir ilişki olacağını düşündüğünü söyleyen Akıncı, “Kıbrıslı Türklerin kendi kurumlarında söz sahibi olmasını ve bu kurumları iyi yönetmesini istiyorum” dedi. ‘Kendi ayakları üzerinde duran, kendi kendini yöneten, duygusal anlam bir yana, kardeşlik ilişkisi içinde bir Türkiye isteyen Kıbrıs Türk toplumunun varlığının, Türkiye’nin aleyhine olmayacağını’ vurgulayan Akıncı, “Anavatan sevgisi yüreklerde olan bir duygudur. Duygusal anlamı büyüktür” diye konuştu.

İlk görüşme cumartesi

Kıbrıs Rum kesimi lideri Nikos Anastasiadis, KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı’ya Cumartesi günü görüşme teklifinde bulundu. Güney Kıbrıs Hükümet Sözcüsü Nikos Christodoulides, iki liderin askıya alınan barış müzakerelerini yeniden başlatmak için görüşeceklerini açıklarken, “Güney Kıbrıs halkı tek taraflı güven inşa edici adımlar atmaya hazır” açıklamasını yaptı. Kıbrıs Rum yönetimi Ada’da tek taraflı olarak ilan ettiği ‘Münhasır Ekonomik Bölge’ye Türkiye’nin savaş gemileri sokmasını gerekçe göstererek, 8 Ekim 2014’te müzakerelerden çekilmişti. Türk bandıralı sismolojik araştırma gemisi Barbaros Hayrettin Paşa 20 Ekim’de KKTC ile Türkiye’nin yaptığı anlaşma çerçevesinde ‘Münhasır Ekonomik Bölge’ye girerek doğalgaz arama çalışmalarına başlamıştı.