Mescid-i Aksa 24 saat izlenecek !

Mescid-i Aksa 24 saat izlenecek !
Güncelleme:

İsrail'in, Harem-i Şerif ve Mescid-i Aksa'nın avlusunun, 24 saat kameralarla denetlenmesini kabul ettiği bildirildi.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, "Mescid-i Aksa'yı  bölmek yönünde bir niyetlerinin olmadığını" söyledi.  İsrail Başbakanlık Ofisinden yapılan yazılı açıklamada, Netanyahu'nun,  "Daha önce de birçok yerde söylediğimiz gibi İsrail'in Mescid-i Aksa'yı bölmek  gibi bir niyeti yok ve bunun aksi yönündeki tüm iddiaları reddediyoruz"  şeklindeki ifadelerine yer verildi. 

 

Netanyahu, "Tapınak Tepesi" olarak adlandırdığı Harem-i Şerif'in "üç  semavi dinin mensupları olan Yahudiler, Müslümanlar ve Hristiyanlar için önemini  kabul ettiklerini" belirterek, şöyle devam etti: 
 
 "İsrail, Mescid-i Aksa'daki değişmeyen statükoya söz ve eylem olarak  bağlılığını birkez daha teyid ediyor. İsrail ile Ürdün arasında 1994 yılında  imzalanan anlaşmaya da yansıtıldığı üzere, Ürdün Haşimi Krallığı'nın özel rolü  ile Kral 2. ABDullah'ın tarihi rolüne saygılıyız. İsrail uzun zamandır uyguladığı  politakısını sürdürecek. Müslümanlar Mescid-i Aksa'da ibadet edecek,  gayrimüslimler burayı ziyaret edecek. İsrail, Mescid-i Aksa'da ibadet etmek  isteyenlere bunu huzur içerisinde, şiddete maruz kalmadan, tehlikelerden ve  kışkırtmalardan uzak bir şekilde yapma imkanı sağlanması gerektiğine inanıyor.  Kamu düzeni ve güvenliği sağlarken, Mescid-i Aksa'da ibadet etmek isteyen ile  ziyaret etmek isteyen barışçıl kişilerin girmesini sağlayacağız." 
 
AKSA  24 SAAT KAMERAYLA İZLENECEK

 
Netanyahu'nun açıklamalarının,  ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile  perşembe günü Almanya'da yaptığı görüşmenin ardından gelmesi dikkati çekti. Kerry  bugün de Ürdün'ün başkenti Amman'da Ürdün Kralı Abdullah ve Filistin Devlet  Başkanı Mahmud Abbas ile görüşmüştü. 
 
ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Ürdün'den ayrılmadan önce yaptığı ve  devlet televizyonunda yayınlanan açıklamasında, Ürdün ile İsrail'in, Harem-i  Şerif ve Aksa'nın avlusuna kamera yerleştirilerek 24 saat denetlenmesi konusunda  anlaştığını, Netanyahu'nun da Müslümanların Harem-i Şerif'te namaz kılmalarına,  gayrimüslimlerin ise sadece ziyaret etmesine olanak tanıyacak bir politika  izlemeyi kabul ettiğini duyurmuştu. 
 
 MESCİD-İ AKSA'NIN STATÜSÜ
 
 İsrail, Mescid-i Aksa'nın da içinde bulunduğu Doğu Kudüs'ü 1967  yılında işgal etti. Bu tarihten itibaren 2000 yılına kadar, Ürdün'e bağlı  Mescid-i Aksa Vakfı, Harem-i Şerif'in yönetiminde tek söz sahibi oldu. Müslüman  olmayan turistlerin Aksa'nın avlusuna düzenledikleri ziyaretler de Aksa Vakfı'nın  kontrolünde gerçekleşti. 
 
 İsrail'in eski Başbakanı Ariel Şaron, 2000 yılında yüzlerce  korumasıyla Mescid-i Aksa'yı ziyaret etmesiyle İkinci İntifada patlak verdi. Aksa  Vakfı, Şaron'un ziyaretine tepki olarak bu ziyaretleri yasakladı ve İsrail'in  "ziyaretlerin yeniden başlaması" yönündeki taleplerini reddetti. Bunun üzerine  Nisan 2003'te, İsrail hükümeti, Aksa Vakfı'nın itirazına rağmen Müslüman olmayan  turistleri tek taraflı olarak Harem-i Şerif'in avlusuna almaya başladı. O  tarihten bu yana Mescid-i Aksa'nın statüsü Müslümanların aleyhine bozulmuş oldu. 
 
İsrail yönetimi 2003'ten itibaren Yahudi yerleşimcileri polis  korumasında Aksa'nın avlusuna alıyor ve zaman zaman Müslümanların girişlerine yaş  sınırlaması getiriyor. Birçok Radikal İsrailli örgüt ve siyasetçi, üzerinde daha  önce iki kez yıkılan bir Yahudi tapınağının bulunduğuna inandıkları Harem-i  Şerif'in kendileri için de ibadete açılması çağrısında bulunuyor. İsrail yönetimi  ise Aksa'nın avlusuna girmesine izin verdiği Yahudilerin burada ibadetine müsaade  etmiyor. 
 
 İsrail'in her geçen gün daha fazla radikal Yahudi yerleşimciyi Aksa'ya  alması ve Müslümanların girişine sınırlamalar getirmesi, Harem-i Şerif'in de  tıpkı daha önce El- Halil'deki İbrahim Camisi'nde olduğu gibi Müslümanlar ile  Yahudiler arasında bölünmek istendiği yönündeki endişeleri artırıyor. 
 
 GERGİNLİK DEVAM EDİYOR

 
Eylül ayından itibaren İsrail'in Aksa'ya girişlere getirdiği 40 yaş  sınırlaması ve İsrail polisi ile Yahudi yerleşimcilerin Harem-i Şerif'e yönelik  baskınları nedeniyle gerginlik yaşanıyor. İsrail polisi, haftalardır ilk kez  geçtiğimiz cuma Müslümanların Aksa'ya girişine yaş sınırlandırması getirmedi. 
 
 İsrail polisi geçtiğimiz haftalarda Aksa'ya düzenlediği baskınlarda  mescidin içine postallarıyla girmiş ve çatısına çıkarak cemaatin üzerine  gözyaşartıcı gaz, ses bombası ve plastik mermi atmıştı. Aksa'ya yönelik ihlallere  tepki gösteren Filistinliler ile İsrail askerleri arasında sık sık çatışma  çıkarken, İsrailli sivil ve askerlerin Ekim ayının başından bu yana  Filistinlilere yönelik saldırılarında ölenlerin sayısı 50'yi aşmış durumda.  Olaylarda 10 İsrailli Yahudi de hayatını kaybetti.