NATO'ya bir ülke daha katılıyor! Rusya'dan sert tepki

NATO'ya bir ülke daha katılıyor! Rusya'dan sert tepki
Güncelleme:

Finlandiya cumhurbaşkanı ve başbakanı NATO üyeliği için başvuru yapacaklarını açıkladı.

Rusya'nın Ukrayna saldırısı şimdiye kadar askeri konularda sessizliğini koruyan Finlandiya ve İsveç'i NATO ile ilişkilerini derinleştirmeye itti. İki ülkenin NATO ittifakına katılıp katılmayacağı uzun süre tartışılıyordu.

CUMHURBAŞKANI VE BAŞBAKAN'DAN ORTAK AÇIKLAMA

Finlandiya merak edilen kararı konusunda ilk sinyali bugün verdi. Finlandiya Cumhurbaşkanı ve başbakanı bugün yaptıkları açıklama ile NATO üyeliğine başvurmaktan yana olduklarını duyurdu.

KESİN GÖZÜ İLE BAKILIYOR

Cumhurbaşkanı Sauli Niinisto ve Başbakan Sanna Marin tarafından yapılan  yazılı açıklama Finlandiya'nın NATO üyeliğine katılmasının neredeyse kesin olduğu anlamına geliyor.

Komşu İsveç'in de benzer bir şekilde önümüzdeki günlerde NATO'ya katılma kararı vermesi bekleniyor.

KREMLİN: RUSYA İÇİN TEHDİT OLUŞTURUYOR

Finlandiya’nın NATO’ya katılma girişimine Rusya’dan tepki geldi. Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov gazetecilere yaptığı açıklamada, "Finlandiya’nın NATO üyeliği Rusya için kesin bir tehdit oluşturacak. İttifakın (NATO’nun) genişleme çabaları, kıtamızı daha istikrarlı ve güvenli hale getirmeyecek" dedi. Gazetecilerin böyle bir durumun gerçekleşmesi durumunda Rusya’nın nasıl bir adım atacağı yönündeki soruyu yanıtlayan Peskov, "Atacağımız adımlar NATO askeri altyapısının Rusya sınırlarına yakınlaşmasına göre belirlenecek" ifadelerini kullandı. Peskov, "Hatırlarsanız Devlet Başkanından (Vladimir Putin) NATO’nun doğu kanadının güçlendirilmesiyle bağlantılı olarak batı kanatlarımızı güçlendirmek için alınabilecek önlemlerin hazırlanması konusunda aktif bir talimat var. NATO bize doğru ilerliyor. Dolayısıyla elbette tüm bunlar, durumu dengelemek ve güvenliğimizi sağlamak için özel bir analiz ve gerekli önlemlerin geliştirilmesi için bir unsur haline gelecektir" dedi.

"RUSYA, NATO-RUSYA ÇATIŞMASINDAN KAÇINMAYA ÇALIŞIYOR"
Bu gibi gergin durumlarda Rusya ile NATO’nun karşı karşıya gelme ihtimalinin ne derecede olduğu sorusuna yönelik Peskov, "Rusya, NATO-Rusya çatışmasından kaçınmaya çalışıyor. Bu aynı zamanda NATO ve daha da önemlisi Washington tarafından ifade edildi. Hatırlayacağınız gibi son olarak ABD Başkanı Joe Biden buna dair bir açıklama yaptı" şeklinde konuştu.

"MÜZAKERELERDE ARTIK GURUR DUYACAĞIMIZ BİR GELİŞME YOK"
Peskov, ABD ile Rusya arasında Ukrayna savaşından sonra diyalog başlatılmasına yönelik bir girişimin olup olmadığı sorusuna ise, "Son 2 aydır Washington ile müzakerelerin sürdürülmesi yönünde herhangi bir girişim olmadı" şeklinde yanıtladı. Rusya-Ukrayna müzakere heyetlerinin görüşmelerinin hangi aşamada olduğu yönündeki soruya da yanıt veren Peskov, "Artık gurur duyacağımız bir gelişme yok" ifadelerini kullandı.

STOLTENBERG'DEN ÖZEL DAVET

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg Finlandiya ve İsveç’in ittifaka dahil olmayı istemeleri durumunda, bu talebin hızlı biçimde gerçekleştirileceğini belirtmişti.

RUSYA'DAN PEŞ PEŞE TEHDİTLER 

Rusya iki ülkeyi daha önce de NATO konusunda uyarmış ve üye olmaları halinde Rusya'nın kendi önlemlerini alacağını duyurmuştu. 

Rus milletvekili Vladimir Dzhabarov ise Finlandiya'yı açıkça tehdit ederek, "Finlandiya NATO'ya katılırsa Rusya'nın 'meşru hedefi' olur ve ülkelerinin yok edilmesini güvence altına alır" demişti.

Etiketler nato Finlandiya