PYD Türkiye'ye inat bunu da yapmak üzere..

PYD Türkiye'ye inat bunu da yapmak üzere..
Güncelleme:

PYD liderleri bugün, Rusya'da temsilcilik açmayı görüşmek üzere Moskova’ya gidiyor.

PKK’nın Suriye kolu olarak nitelendirilen PYD’nin, Rusya’da temsilcilik açmayı planladığı öne sürüldü. Rus gazetesi Kommersant’ta yer alan habere göre, PYD liderleri bugün Moskova’da Rusya Dışişleri Bakanlığı yetkilileriyle bir görüşme gerçekleştirecek. Görüşülecek konular arasında PYD’nin Rusya’da bir ofis açması için atılacak adımlar da bulunuyor.

Milliyet'teki habere göre gazete ofis açılmasının amacının, IŞİD’le mücadelede Moskova ile işbirliğini güçlendirmek olduğunu belirtti. Kommersant’a konuşan bir Türk diplomatik kaynak, PYD’nin Moskova’da temsilcilik açmasına, Rusya ile halihazırda ilişkileri gergin olan Ankara’dan “sert tepki geleceğini” belirtti. Haberi aktaran Reuters haber ajansı ise bu adımın “Türkiye’yi öfkelendireceği” yorumunda bulundu.

“Türkiye yaklaşık üç hafta önce Suriye’de hava saldırılarına başlayan Rusya’nın PYD ve silahlı kanadı YPG’ye destek verdiğinden şüpheleniyor” ifadesini kullanan Reuters, “Ankara’nın Suriye’nin kuzeybatısında kendi sınırlarına yakın bölgede Kürtlerin toprak kazanmasına müsaade etmeyeceğini Moskova’ya daha önce ilettiğini” hatırlattı.

Görüşmeler yapılmıştı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Ortadoğu özel temsilcisi ve Rus Dışişleri Bakanı Yardımcısı Mihail Bogdanov, bu ayın başında PYD’nin lideri Salih Müslim ile Paris’te görüşmüştü. Görüşmede IŞİD ve diğer örgütlere yönelik çabaların birleştirilmesi ele alınmıştı. Rusya’nın Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov da PYD lideri Müslim ile iki kez Moskova’da görüştüğünü söylemişti.

Büyükelçi Karlov, “Bu normal bir şey çünkü ne Rusya, ne de BM Güvenlik Konseyi ne PKK’yı ne de PYD’yi terörist örgüt olarak ilan etmiş durumda. Dolayısıyla Suriye’de tüm muhaliflerle yaptığımız gibi PYD ile görüşüyoruz. Bunda yadırganacak bir durum yok” açıklamasında bulunmuştu. PKK; NATO, ABD ve AB’nin terör listelerinde yer alırken, Birleşmiş Milletler tarafından terör örgütü olarak tanınmış değil.

Etiketler PKK pyd Rusya temsilcilik