Rusya'da ilginç 'ihlal' açıklaması

Rusya'da ilginç 'ihlal' açıklaması
Güncelleme:

Rusya Hava Kuvvetleri Komutanı, Türk hava sahasını ihlali ile ilgili ''Füze sisteminden kaçmak için Türk hava sahasına birazcık girdik'' dedi.

Rusya Hava Kuvvetleri Komutanı Viktor Bondarev, geçen ay başında Türk hava sahasını ihlal eden Rus savaş uçağının karadan havaya füze sisteminden kaçmak için manevra yaptığını, bu yüzden hava sahasına girmek zorunda kaldığını öne sürdü.

Komsomolskaya Pravda gazetesine konuşan Bondarev, “Uçağımız Suriye’nin kuzeyinde oldukça bulutlu bir havada muharebe misyonundaydı. Uçak Türkiye sınırı boyunca uçarken; uçaktaki ekipman, jetin bir tür hava savunma sistemi tarafından hedef alındığına dair alarm verdi... Pilotun o an manevra yapıp yapmamaya karar vermesi gerekiyordu. Dolayısıyla birazcık Türk hava sahasına girdi. Biz de bu konuda açık şekilde bilgilendirme yaptık” ifadelerini kullandı.

Rusya Savunma Bakanlığı'ndan daha önce yapılan açıklamada, "3 Ekim'de planlı uçuşunu tamamlayan Su-30 tipi Rus savaş uçağı, Himeymim Hava Üssü'ne dönmek için dağlık alanda manevra yaparken birkaç saniyeliğine Türk hava sahasına girdi. Himeymim üssü, Türkiye sınırına yaklaşık 30 kilometre mesafede bulunuyor ve piste iniş bazı hava koşullarında kuzey istikametinden gerçekleşiyor" denilmişti. Bakanlık, Rus savaş uçağının Türk hava sahasını ihlal etmesinin "olumsuz hava koşulları" nedeniyle gerçekleştiğini iddia etmişti.

Rusya, 4 Ekim'de gerçekleşen ikinci ihlalle ilgili ise açıklama yapmamıştı.