2024 yılı yeniden değerleme oranı belli oldu

2024 yılı yeniden değerleme oranı belli oldu
Güncelleme:

TÜİK'in ekim ayı enflasyon rakamlarını açıklamasıyla birlikte A'dan Z'ye tüm vergiler ve harçların yeni yıl zammını belirleyecek olan yeniden değerleme oranı da belli oldu.

TÜİK'in enflasyon verilerini açıklamasıyla ÜFE'de 12 aylık ortalamalara göre hesaplanan 2024 yılı yeniden değerleme oranı da belirlendi.

Hazine ve Maliye Bakanlığınca belirlenen yeniden değerleme oranına esas teşkil eden Üretici Fiyat Enflasyonu (ÜFE), ekim ayı sonunda 12 aylık ortalamalara göre yüzde 58,46 artış gösterdi.

Buna göre 2024 yılı için uygulanacak yeniden değerleme oranı yüzde 58,46 olarak gerçekleşti.

Emlak Vergisi, Çevre Temizlik Vergisi, MTV, çeşitli harçlar, araç muayene ücreti, Gelir Vergisi tarife dilimleri ve idari cezalar bu orandan zamlanacak.

Vergi Usul Kanunu uyarınca Cumhurbaşkanının, vergi ve harçlarda yeniden değerleme oranını yüzde 50'ye kadar azaltma ve yüzde 50'ye kadar artırma yetkisi bulunuyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bu yetkisini geçen yıl Motorlu Taşıtlar Vergisi verisinde kullanmış, yüzde 122,9 olarak belirlenen Motorlu Taşıtlar Vergisi yeniden değerleme oranının 2023 yılında yüzde 61,5 olarak uygulanmasına karar vermişti.

 

İHA