Bakan açıkladı: Depremzedelere 500 bin TL'ye kadar hibe verilecek

Bakan açıkladı: Depremzedelere 500 bin TL'ye kadar hibe verilecek
Güncelleme:

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Özhaseki, kendi konutlarını yapmak isteyen afetzedelere hibe verileceğini açıkladı.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Ankara’da Yerinde Dönüşüm Modeli Tanıtım Toplantısı’nda konuştu.

Yeni destek paketini açıklayan Bakan Özhaseki, "Afetzedelerden kendi yapısını yerinde yapmak isteyenlere; Konutları için 500 bin TL, işyerleri için ise 250 bin TL hibe verilecek. Yine afetzede vatandaşlarımız konut büyüklüklerine göre 500 bin TL ile 800 bin TL arasında, ve işyeri büyüklüklerine göre de 250 bin TL ile 500 bin TL arasında kredi vermeye devam edeceğiz." dedi.

Özhaseki'nin açıklamaları şöyle:

İnşaatı yapılan konut sayısı 180 bin civarında. Ekim, kasım, aralık gibi teslimata geçeceğiz. son 20 yıl içerisinde yapılan çalışmalarla TOKİ'nin bu depremi atlattığını gördük. Bir yıl içerisinde 313 bin konutu bitirip hak sahiplerine teslim edeceğiz.

Fay hatlarının üzerinde yapılaşmaya olmayacak. Zeminde sıvılaşma olan yerler var. Sıvının geldiği yere doğru yatıyor. Zeminde sıvılaşma olan yerlerde yapılaşma olmayacak. Dere yataklarına yapı yapılması mümkün değil. Mühendislik hizmetlerinde sıfır tolerans uygulanacak.

DEPREMZEDELERE YENİ DESTEK PAKETİ

Brüt inşaat alanı 100 metrekareye kadar olan konut için 500 bin TL kredi verilecek. Kredi, 2 yıl ödemesiz 10 yıl vadeli.

Brüt inşaa alanı 101-150 metrekare olan konutlar için 700 bin TL kredi verilecek.

Brüt inşaat alanı 50 metrekare olan işyerleri için kredi tutarı 250 bin TL.

Kendi evini yapacak depremzeyede 500 bin TL, dükkan için 250 bin TL hibe verilecek.

Depremzedeler evlerini yapabilmek için 500-800 bin TL kredi kullanabilecek.

İMAR OFİSİ

22 adet imar ofisi kuruyoruz. Buralarda bir müddet Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı denetiminde biz devam ettireceğiz.