İşsizlik maaşlarıyla ilgili olay iddia: İşsiz kalana maaş yok!

İşsizlik maaşlarıyla ilgili olay iddia: İşsiz kalana maaş yok!
Güncelleme:

2022 yılının ilk 10 aylık döneminde İŞKUR'a yapılan 1 milyon 386 bin işsizlik maaşı başvurusunun yalnızca 675 bini olumlu sonuçlanırken işsizlik maaşı için başvuran işsizlere maaş bağlanmaması ile ilgili çok konuşulacak bir iddia ortaya atıldı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2022 Temmuz-Eylül döneminde (bir önceki yılın aynı dönemine göre) işsizlik 234 bin kişi azalarak 3 milyon 433 bin kişi oldu.

Düşüşe rağmen işsizlik oranı yüzde 10 olurken, 'atıl işgücü' olarak tanımlanan geniş tanımlı işsizlik oranı ise yüzde 20,9 seviyesinde gerçekleşti.

İŞSİZLİK MAAŞINA BAŞVURANLARIN YARISI REDDEDİLDİ

Türkiye İş Kurumu'nun (İŞKUR) verilerine göre ise, 2003-2022 döneminde işsizlik maaşı için 17 milyon 61 bin 486 kişi başvurdu. Bu başvuruların 7 milyon 595 bin 830 kişisi işsizlik ödeneği alamadı.

2022 yılının ilk 10 aylık döneminde işsiz kalan toplam 1 milyon 386 bin kişi, İşsizlik Sigorta Fonu'na işsizlik aylığı almak üzere başvurdu.

İşsizlik sigortasından yararlanma koşullarının zorluğu nedeniyle başvuruda bulunanların sadece yüzde 48,6'sını oluşturan 675 bin işsize ödenek bağlandı.

Birgün gazetesinden Mustafa Bildircin'e konuşan CHP Milletvekili Burhanettin Bulut, "İşsiz kalanların yarısına yakını işsizlik maaşı almaya hak kazanamıyor. İşsiz kalan vatandaş, kaderine terk ediliyor" dedi.

CHP'li Bulut, 20 yılda İşsizlik Sigorta Fonu'ndan işçilere 49 milyar 763 milyon 289 bin TL para verildiğinin altını çizerek, "İşsizlik maaşına başvuranların yarısına yakını bu paradan yararlanamadı" diye konuştu.

"İŞSİZLİK ÖDENEĞİ 6-10 AY ÖDENİYOR"

İşsizlik maaşının aslanın ağzında olduğunu kaydeden Bulut, işsizlik sigortasından, işsiz kalmadan önceki son 120 gün çalışan ve son üç yıl içerisinde en az 600 gün prim ödeyenlerin yararlanabildiğini belirterek, şunları söyledi:

"İşsizlik ödeneği bağlananlara 6-10 ay arasında ödeme yapılıyor. Bu süre içerisinde iş bulanların ödeneği kesiliyor. İŞKUR'un verilerine göre, işini kaybeden her 2 kişiden 1'i hem maaşsız hem de işsiz."

"İŞSİZLİK FONU AMACI DIŞINDA KULLANILIYOR"

İşsizlik Sigorta Fonu'nun 2008 yılında hayata geçirilen yasa değişikliği ile amacından saptırıldığını ifade eden Bulut, "Fon, Güneydoğu Anadolu Projesi'ne kaynak aktarımından istihdam teşvik ve desteklerine, Kovid-19 salgınından Soma'daki işçilerin işverence ödenmeyen ücretlerine, karayollarından teşvike kadar her iş için kullanıldı. Yani fon, kentlerimizde deprem güvenliğini sağlamak için alınan deprem vergileri gibi işsizler hariç her işte kullanılır oldu" ifadelerini kullandı.

 

 

Birgün