Irak'ta Türk işadamları endişeli !

Irak'ta Türk işadamları endişeli !

Türkiye Musul'a asker gönderince merkezi Irak hükümeti Türk işadamlarını ülkeden kovmaya mı başladı ?

Türkiye'nin Rusya'ya ait SU-24 tipi savaş uçağın düşürmesinin ardından olayın Türk ekonomisine olumsuz etkileri katlanarak devam ediyor.

Karşı'nın haberine göre olayın ardından Rusya, Türkiye'ye yönelik pek çok ekonomik yaptırımı devreye sokmuş, ilk etapta turizm sektörü ve Rusya'ya taze sebze-meyve satan  üretici büyük kayba uğramıştı. Ekonomideki deprem bununla sınırlı kalacağa benzemiyor.

KRİZ IRAK'A SIÇRADI

Hükümetin Türk askerlerinin Musul’un Başika bölgesinde konuşlandırılmak istemesi bu kez de Bağdat yönetimi ile Ankara'nın arasını fena açtı. Merkezi Irak Hükümeti Türkiye'nin askerlerini derhal bölgeden çekmesi yönünde çağrıda bulundu. Türkiye Cumhurbaşkanlığı'ndan gelen "Musul'daki askeri varlığımız devam edecek" açıklamasından sonra ise Irak bu kez de ekonomik yaptırımları devreye soktu.

İlk olarak Irak'taki Türk mallarının boykot edilmesi çağrısı yapıldı. Ayrıca Türk mallarının kente girişinin de yasaklanmasına karar verildi.

Öte yandan Irak Merkezi Hükümeti'nin Bağdat'ta iş yapan Türk firmalarının çalışmalarını durdurduğu, ülkedeki Türk iş adamlarından ülkeyi terketmesini istediği öne sürüldü.

Rusya'nın arkasından Irak'tan gelen olumsuz haberlerin, zaten önemli bir trubülansa girmiş olan Türk ekonomisini çok daha olumsuz bir duruma düşürebileceği değerlendiriliyor.

Benzer bir yaptırımın Kuzey Irak'taki Barzani yönetimince de uygulanması halinde, Türkiye'nin milyarlarca dolarlık bir kayba uğrayabileceğinden endişe ediliyor.