Otomatik ödeme talimatı olanlar dikkat! Yüksek faizle karşılaşabilirsiniz

Otomatik ödeme talimatı olanlar dikkat! Yüksek faizle karşılaşabilirsiniz
Güncelleme:

Kredi kartı kullananlar ve otomatik ödeme talimatı verenler faiz şoku yaşıyor. Bankalar, otomatik fatura ödemelerinde kredi kartıyla yapılan işlemlere yüksek faiz uygulamaya başladı.

Bankalar, otomatik fatura talimatı veren müşterilere çeşitli avantajlar sunarak, genellikle alışverişlerinde kullanabilecekleri puanlar tanımlıyor. Bugüne kadar bu ödemelerden ya hiç faiz talep etmiyor ya da çok düşük faiz uyguluyordu. Ancak son aylarda, vatandaşların hesap özetlerinde yüksek miktarda "otomatik fatura ödeme faizi" ile karşılaşmasıyla birlikte, birçok vatandaş tüketici derneklerine şikayette bulunuyor.

NTV'den Uğurcan Gökçen'in haberine göre, Tüketici Konfederasyonu (TÜKONFED) Başkan Vekili Avukat İbrahim Güllü, yaptığı açıklamada, "Yıllarca bankalar mevduatları çekebilmek için tüketicilerden otomatik ödeme talimatları almaya çalıştılar. Fakat son zamanlarda tüketicilerin kredi kartıyla yaptıkları otomatik ödemelerden faiz ücreti almaya başladılar." dedi.

TÜKONFED Bankacılık Komisyonu Başkanı Hüseyin Ölmez ise "Bankalar binbir rica ile aldıkları otomatik ödemelerden artık bugün faiz alıyor. Bunun nakit ödeme olduğunu söylüyorlar." ifadelerini kullandı.

"FAİZ ORANI KREDİ KARTINDAKİNDEN YÜKSEK"

Otomatik fatura ödeme faiz oranı ise kredi kartı faizinden yüksek. Şu an kredi kartı faizleri yüzde 3,74 oranında. Çünkü Merkez Bankası kredi kartı faizlerini yüzde 35 politika faizine sabitledi. Otomatik fatura talimatı faiz oranı yüzde 5 seviyesinde.

Bankaların kredi kartı bilgilendirme metinlerinde otomatik fatura talimatı faizi istenilebileceğine dönük açıklamalar var. Yani kredi kartı alınırken yapılan sözleşmede tüketiciye bilgilendirme yapılıyor.

Uzmanlar yine de bunun yasalara aykırı olduğu görüşünde. İbrahim Güllü, "Bu yasal bir uygulama değil, çünkü kredi kartıyla yapılan bu ödemeler alışveriş kapsamında. Yani nakit çekim değil." değerlendirmesini yaptı. Güllü'ye göre, bu uygulama Banka Kartları ve Kredi Kartları Kanunu'nun 17. maddesine aykırılık teşkil ediyor.

Tüketici dernekleri ödenen ücretlerin geri alınması için tüketici hakem heyetine başvurulmasını öneriyor.

Başvuruların e-devlet üzerinden de yapılabileceğini belirtiyorlar.

NTV