Vergiler zamlandı, Borsa'nın tepkisi bu oldu!

Vergiler zamlandı, Borsa'nın tepkisi bu oldu!
Güncelleme:

AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler'in yeni vergi düzenlemelerini açıklamasının ardından Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, 5889 puana kadar geriledi.

Dün günü 6003 puandan tamamladıktan sonra, bugün de yüzde 1'in üzerinde yükselen ve 6050 puanı aşan BIST 100 endeksi, Güler'in açıkladığı vergi kararlarının ardından 5889 puana kadar geriledi.

Endeks, saat 14.30 itibarıyla ise yüzde 0,93 kayıpla 5947 seviyesinden işlem görüyor.

BIST 100 endeksi son olarak bayram tatilinin ardından yeni haftaya hızlı başlamış ve 6000 puanı geçerek rekor kırmıştı.

Ancak özellikle kurumlar vergisine yönelik yeni düzenleme, lira bazlı tarihi zirvesinde olan borsanın geri çekilişini hızlandırdı.

Vergi düzenlemeleri

TBMM Başkanlığı'na sunulan torba yasa teklifinde bir dizi vergi düzenlemesi de yer aldı. Güler, yaptığı açıklamada, "17 maddelik hazırladığımız teklifte kurumlar vergisi ve MTV'de yeni düzenlemeler yapıyoruz, vergi kanunlarımızda yer alan bazı istisnaların kaldırılması yönünde değişiklikler öneriyoruz. Ayrıca vergi kanunlarında yer alan bazı maktu vergi tutarlarının GSYH içindeki paylarının azaldığını dikkate alarak, maktu tutarların güncellenmesine imkan verecek şekilde yetki düzenlemelerini öngörüyoruz" dedi.

Teklife göre, tescil ve kayıtlı bulunan araçlar ile yıl sonuna kadar tescil edilecek yeni araçlar için bir sefere mahsus ek motorlu taşıt vergisi uygulanacak.

Kurumlar vergisi de yüzde 20'den yüzde 25'e yükseltildi.

Yüzde 25 olarak uygulanacak kurumlar vergisi, finansal kiralama, faktoring, elektronik ödeme şirketleri, sermaye piyasası kurumları ve sigorta şirketlerinde yüzde 30 olacak.