ABD'li senatör Bharara'yı savundu

ABD'li senatör Bharara'yı savundu

Reza Zarrab'ı ABD'de tutuklatan başsavcı Bharara’yla ilgili Akşam gazetesinde ilginç bir haber yer aldı.

Geçtiğimiz hafta ABD'de Reza Zarrab'ı tutuklatan Başsavcı Bharara için bugün Akşam gazetesinde ilginç bir haber yer aldı. Akşam gazetesinin bu haberi sosyal medyada "yandaş medyanın savcı Bharara'yı paralelci ilan etmesine ramak kaldı" yorumlarına neden oldu.

İşte o haber:

Savcı Bharara’nın, 2015’te rüşvet skandalı için hazırladığı dosya çok eleştirildi. Bharara’nın savcı olarak atanması için referans veren paralelci Senatör Schumer, ‘Şerif’i korumakla yetindi!

Malum medyanın ‘Şerif’ dediği Savcı Preet Bharara'nın, 2015’te New York Eyaleti’nde bulunan Albany kentinde yer alan büyük rüşvet skandalına ilişkin hazırladığı dosya ve yöntemleri hukukçular tarafından tartışma konusu oldu. ABD’li birçok hukukçu Bharara’nın tüm dikkatleri ve ışıkları kendi başarısı üzerine çekmeye çalışmak ve ithamlarında aşırı saldırgan olmakla suçlamışlardı. 

Bharara hakkında gazetecilerin yorum almak için ilk gittikleri ilk adres ise Fetullah Gülen’e yakınlığıyla bilinen ABD Demokrat Partili New York Senatörü Charles Schumer oldu. Savcı Bharara’ya yönelik eleştirilere yorum yapmayacağını açıkça söyleyen Senatör Schumer, gazetecilere “Benim için 5 yıl çalıştı. Bharara Savcılık görevine başladığından bu yana biz onun hakkında ya da baktığı davalar hakkında yorum yapmama kararı aldık" dedi. 

Schumer "Bu politikamızı böyle sürdürdüm ve bu şekilde sürdürmeye de devam edeceğim” diyerek koruma güdüsüyle hareket etti. Amerikan basınının Bharara hakkındaki eleştirilerde ilk olarak Senatör Schumer’in yanına gitmesi ikili arasındaki ilişkinin halen ne kadar kuvvetli olduğunun en açık göstergesi durumunda.

Preet Bharara’nın savcı olarak atanmasında bu noktaya gelmeden önce başdanışmanlığını yaptığı Senatör Charles Schumer’in de etkisi büyük. Nitekim Bharara da Charles Schumer’in ağırlığını koyduğu ifade edilen referansıyla 15 Mayıs 2009 tarihinde ABD Başkanı Barack Obama tarafından şu anki görevine atandı ve bu karar 13 Ağustos 2009 tarihinde Amerikan Senatosu tarafından onaylandı. 

ABD’li savcı Preet Bharara’nın bir dönem New York Senatörü Charles Schumer’in başdanışmanlığını yaptığı ortaya çıkmıştı. Akşam ikili arasındaki derin ilişkiyi manşetine taşımıştı.