CHP'den Tanju Özcan için flaş karar

CHP'den Tanju Özcan için flaş karar
Güncelleme:

CHP MYK, Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan'ı uyarı için Merkez Disiplin Kurulu'na sevk etti.

CHP Merkez Yönetim Kurulu, Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında genel merkezde toplandı. Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak, toplantının ardından basın toplantısı düzenledi. Öztrak, 2 gün önce Sivas Kongresi'nin yıl dönümü olduğunu hatırlatarak, "Sivas Kongresi'nde billurlaşan milli ruh misakı milli ile tüm dünyaya ilan edilmiştir. Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşları en zorlu şartlarda dahi millet iradesine en yüksek değeri vermiştir. Kurtuluş mücadelemiz ve Cumhuriyetimiz bir kişinin değil, bir milletin iradesi üzerinde yükseltilmiştir. Sivas Kongresi'nin 102'nci yıl dönümünde başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, bize bu toprakları vatan kılmak için canlarını ortaya koyan tüm kahramanları bir kez daha saygı rahme ve minnetle anıyoruz" dedi. 

'BİR NESİL HEBA OLMA NOKTASINA GELDİ'

Eğitim öğretim yılının açılışına değinen Öztrak, 1,5 yılı aşkın bir süre sonra ders zilinin yeniden çaldığını ifade ederek, "Okullar; salgın gibi olağanüstü durumlarda en son kapanıp en önce açılması gereken kurumlardır, çocuklarımızın, ülkemizin geleceği, yarınlarıdır. Onların okullarından, eğitimlerinden uzak kaldıkları her gün, ülkemiz için telafisi zor bir faturanın daha da kabarması demektir. Türkiye, salgında okullarını en uzun süre kapatan ülkelerden biri. Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatına üye olan ülkeler arasında Meksika'dan sonra okulları en uzun süre kapatılan ülke Türkiye oldu. Saray yönetimi, turizm ve sanayiden gelecek dövize verdiği önemi maalesef çocuklarımızın geleceğine veremedi. Salgında pek çok öğrenci uzaktan eğitime ulaşamadı. Ulaşanlar da bundan bir şey anlamadı. Bir nesil göz göre göre heba olma noktasına geldi. Şimdi bu açığı kapatmak için hükümete, eğitimcilere, velilere ve öğrencilere büyük görev ve sorumluluklar düşüyor" dedi.

'İKİLİ EĞİTİME GEÇMEK BİR SEÇENEK OLABİLİR'

Geçen yıl bu zamanlar salgın nedeniyle vefat edenlerin sayısı 50 civarındayken şimdi bu sayının 300'e dayandığını ifade eden Öztrak, "İşte böyle bir ortamda okulları açıyoruz. Ve sınıf mevcutları çok kalabalık olan okullarımız var. Bu okullarda öğrenci yoğunluğunu azaltmak için ikili eğitime geçmek bir seçenek olabilir. Yine öğretmen ve okul personelleri arasında aşısını olmayanlar var. Sağlık Bakanının açıklamasına göre, öğretmenlerde iki doz aşı oranı yüzde 70'lerde. Genel aşılanma oranında ise henüz yüzde 50'yi yakalayamadık. Aşılamadaki gecikmeler yavrularımızın da sağlığını tehdit ediyor. Aşılamayı hızlandırmak için gerekiyorsa ödül ve teşvik programları uygulanabilir" diye konuştu.

BOLU BELEDİYE BAŞKANI DİSİPLİNE SEVK EDİLDİ

Basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Öztrak, katıldığı sosyal medya yayınında sağlık sorunu nedeniyle çocuk sahibi olamadığı için kendisinden yardım isteyen kadınla arasında geçen konuşmayı anlatınca tepki çeken Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan ile ilgili, "Bolu Belediye Başkanının bir kadın hemşehrisi hakkında yaptığı yakışıksız açıklamayı kabul edebilmemiz mümkün değil, sindirebilmemiz de mümkün değil. Ama kendisi hatasını anlayarak kamuoyu önünde özür diledi. Bu özrü de dikkate alarak Bolu Belediye Başkanının bir kadın hemşehrisi hakkında yapmış olduğu yakışıksız açıklamalar nedeniyle, uyarılması talebiyle YDK'ya sevkine oy birliğiyle karar verdik" dedi.

'TACİZ ASLA KABUL EDİLEMEZ'

Öztrak, partisinin Erzurum İl Başkanı hakkındaki taciz iddialarıyla ilgili de, "CHP'de bu tür iddiaların üstü kapatılmaz, 'Kol kırılır yen içinde kalır' denmez. Taciz asla kabul edilemez. Erzurum il başkanının istifası alınmıştır. Bunun dışında süreç yargıda işleyecektir. Hukuk ne diyorsa o olacaktır" ifadelerini kullandı.

SORUŞTURMA BAŞLATILMIŞTI

Geçtiğimiz günlerde kentteki yabancıların su ve katı atık bedellerine on kat zam yapılması için belediye meclisine önerge vereceğini belirten Özcan hakkında Bolu Cumhuriyet Başsavcılığı, ''görevi kötüye kullanma' ile 'nefret ve ayrımcılık'' suçlarından soruşturma başlatıldı. Zam kararından vazgeçmeyen Özcan'ın katıldığı bir Youtube programında kendisinden tüp bebek konusunda yardım isteyen bir kadın ile ilgili cinsiyetçi ifadeleri sebebiyle ismi yeniden gündeme geldi.

CHP Sözcüsü Faik Öztrak, Bolu Belediye Başkanı CHP'li Tanju Özcan'ın tepki gören sözlerine ilişkin olarak, “Bu ifadeleri kabul edilemez. Kendisi de özür dilemiştir. Sayın Özcan’ın durumunu MYK toplantımızda değerlendireceğiz” açıklamasını yaptı.

ÖZCAN NE DEMİŞTİ?

Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan, katıldığı bir Youtube programında, programın sunucusu Armağan Çağlayan'ın siyasette yaşadığı komik anılarla ilgili sorusu üzerine, sağlık sorunu nedeniyle çocuk sahibi olamayan ve tüp bebek konusunda kendisinden yardım isteyen bir kadınla ilgili anısını anlatmıştı. Tanju Özcan şu ifadeleri kullanmıştı.

"Bir açılış yapıyoruz, Bolu’da acelem de var. Bir tesettürlü bayan geldi. ‘Tanju Bey bir konu var konuşabilir miyiz’ dedi. Ben de ‘Hemen Ankara’ya dönmem lazım. Özel değilse burada konuşabilir misiniz?’ dedim. ‘Sıkıntı yok’ dedi. ‘Benim bebeğim yok. Bana yardımcı olur musunuz?’ dedi. ‘Hanımefendi ben size nasıl yardımcı olabilirim’ dedim. Meğer kadın tüp bebek tedavisi olmak istiyormuş. Tabii öyle konuya böyle girince çevredekiler gülüyor. Benim böyle çok fazla anım var."

"BEN ATATÜRK’ÜN CHP’SİNİN NEFERİYİM"

Özcan, MYK’da durumunun görüşüleceğini öğrendikten sonra sosyal medya hesabı üzerinden “Hayırlısı neyse o olsun. Ben Türk Milleti’nin bir neferiyim. Sığınmacılar ile ilgili söylediğim sözlerden dolayı yandaş basın ve Fetöcülerin lincine uğruyorum. Sığınmacılarla ilgili sözlerimden dolayı pişman değilim. Ben Atatürk’ün CHP’sinin neferiyim. Takdir parti yetkililerinindir!” ifadesini kullandı.

Zam tartışması konusunda Özcan şunları söylemişti:

“Arkadaş yardımı kesiyorsun gitmiyorlar. İş yeri ruhsatı vermiyorum diyorsun gitmiyorlar. Biz yeni önlemler almaya karar verdik. Önümüzdeki hafta belediye meclisi var. Yabancı uyruklu kim varsa abonemiz olan, su fiyatlarına, katı atık ücretlerine başta olmak üzere bazı kalemlerde 10 kat zam yapacağız. Türk vatandaşı ile yabancı uyruklu vatandaş aynı fiyattan suyu kullanamayacak. 10 kat suya, 10 kat katı atık vergisi ücretine zam yapacağız. Bunu niye yapıyoruz? Gitsinler istiyoruz. Bu misafirlik uzadı diyoruz artık. Benim elimde yetki yok ki zorla zabıtayla şehrin dışına bırakıp koyayım. Bir ara sınırlar açıldığında biz otobüsler dolusu insan gönderdik. Şimdi de göndermeye hazırız. Hazır Esad da istiyor. Gönderelim gitsin”

“Bütün yabancı uyruklu vatandaşlara bu zammı yapacağız. Zaten bunların yüzde 99'u da bunlar. Gitsinler dava açsınlar. Ben hukukçuyum. Aldığım kararın gerekçesini de, sebebini de söylüyorum. Kimseden bir şey saklamıyorum. Biliyorum ki bu açıklamamdan sonra müfettişler gelecek. Biliyorum ki bu açıklamamdan sonra birileri hakkımda suç duyurusunda bulunacak. Gene çıkıp birileri insan haklarından bahsedecek. Bana faşist diyecek. Hiç umurumda değil. Ben halkın tercümanıyım. Biz bu şikâyetleri her gün alıyoruz”