Ctbto Sekreteri Zerbo'dan 8 Ülkeye Çağrı

Ctbto Sekreteri Zerbo'dan 8 Ülkeye Çağrı

Zerbo, Çin, ABD, Hindistan, Pakistan, İsrail, Mısır, İran ve Kuzey Kore'ye, Kapsamlı Nükleer Denemelerin Yasaklanması Anlaşması'nı onaylama çağrısında bulundu

RABAT (AA) - Birleşmiş Milletler'e (BM) bağlı Kapsamlı Nükleer Denemelerin Yasaklanması Anlaşması Örgütü (CTBTO) Sekreteri Lassina Zerbo, nükleer denemelerin önüne geçmek için 8 ülkeye anlaşmayı onaylama çağrısı yaptı.

CTBTO Sekreteri Zerbo, Fas'ın başkenti Rabat'ta, Fas Enerji ve Madenler Bakanı Abdulkadir İmare ile görüşmesinin ardından AA muhabirine yaptığı açıklamada, anlaşmayı onaylamayan 8 ülkeye nükleer denemelerin önüne geçmek için bunu onaylama çağrısında bulundu.

Zerbo, "Birçok ülke nükleer denemelere 'hayır' diyor. 8 ülkenin Kapsamlı Nükleer Denemelerin Yasaklanması Anlaşmasını onaylamaması nedeniyle uluslararası toplumun geleceğini rehin bırakamayız. Çin, ABD, Hindistan, Pakistan, İsrail, Mısır, İran ve Kuzey Kore'nin anlaşmayı onaylaması için güven ortamı oluşturulması ve bunun için çalışılması gerek" dedi.

Söz konusu 8 ülkeden 5'inin anlaşmayı imzaladığı ancak henüz onaylamadığına dikkati çeken Zerbo, "Hindistan, Pakistan ve Kuzey Kore hala anlaşmayı imzalamadı. Kuzey Kore'nin, nükleer deneme yapmasına izin veren durum anlaşmanın yürürlüğe girmemesidir. Bunun yürürlüğe girmesi, uluslararası topluma nükleer denemelere son verilmesi konusunda yardımcı olacak." diye konuştu.

Öte yandan Fas Enerji ve Madenler Bakanı Abdulkadir İmare, yaptığı basın açıklamasında Zerbo ile görüşmesi sırasında nükleer silahların kullanımı ve yayılmasının önüne geçilmesi hakkında konuştuklarını belirtti.

Bu tür silahların uluslararası istikrarı tehdit ettiğini kaydeden İmare, "CTBTO Sekreteri Zerbo, nükleer silahların kullanımın önüne geçilmesine katkı sağlanması konusunda Fas'ın rolüne dikkati çekti" ifadelerini kullandı.

Etiketler Fas Rabat CTBTO