D-8 Ülkeleri 2. Ticaret Bakanları Konseyi Toplantısı

D-8 Ülkeleri 2. Ticaret Bakanları Konseyi Toplantısı

Gelişen Sekiz Ülke (D-8) 2. Ticaret Bakanları Konseyi Toplantısı Pakistan'ın başkenti İslamabad'da düzenlendi - Ekonomi Bakan Yardımcısı Fatih Metin : -" Türkiye olarak yakaladığımız ekonomik ivmeyi D-8 üyesi ülkeler ile daha da yukarıya taşımak istiyoru

İSLAMABAD (AA) - Gelişen Sekiz Ülke (D-8) 2. Ticaret Bakanları Konseyi Toplantısı Pakistan'ın başkenti İslamabad'da düzenlendi.

İslamabad'daki bir otelde düzenlenen toplantıda Türk delegasyonuna Ekonomi Bakan Yardımcısı Fatih Metin başkanlık etti.

Metin, toplantıda yaptığı konuşmada Türkiye'nin 2000-2014 yılları arasında ortalama 4.7 büyüdüğünü belirterek,"Türkiye olarak yakaladığımız ekonomik ivmeyi D-8 üyesi ülkeler ile daha da yukarıya taşımak istiyoruz. Özel sektör ve ticaret odalarının D-8 içerisindeki rolünü önemsiyoruz. D-8 içi ticaretin artırılmasına yönelik her türlü çabayı gönülden destekliyoruz. İslam dünyasındaki birlikteliğin lokomotif gücü D-8'dir" dedi.

D-8'in kuruluşundan bugüne önemli mesafeler alındığını gördüklerini belirten Metin, küresel ekonomide yaşanan durgunluktan etkilense de D-8 ülkeleri arasındaki ticaret hacminin yıllar içerisinde artış gösterdiğini ifade ederek, şunları dile getirdi:

" Günümüzde D-8 ülkelerinin birbirleriyle ticaret hacmi 122 milyar dolara ulaşmışken organizasyona üye ülkelerinin tüm dünya ülkeleri ile yaptığı toplam ticaret hacmi 1.7 trilyon dolara ulaştı. Ancak D-8 ülkelerinin dünyanın diğer ülkeleri ile yaptığı toplam ticaret 2014 yılında 2013 yılına kıyasla 8.4 oranında azalmıştır. Ticaretteki bu azalış sadece D-8'e özel bir durum değil,küresel ekonomide yaşanan gelişmelerin tezahürü. 2008 yılında başlayan krizin ardından gelişmekte olan ülkeler kırılgan bir sürece girmiştir. Bu kırılganlığın aşılması için gelişmekte olan ülkeler olarak aramızdaki ticari bağları kuvvetlendirmek zorundayız. "

Küresel krize karşın Türkiye'nin istikrarlı büyümesini sürdürdüğünü dile getiren Metin konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Türkiye 2008'deki küresel krize rağmen 2000-2014 döneminde ortalama 4.7 büyürken, 2015 yılının ilk üç çeyreğinde yüzde 3.4'lük büyüme kaydetti. Böylece küresel krizin ardından 6 yıllık bir süreçte kesintisiz büyüme elde edildi. 2015 yılının 4. çeyreğini de iyi bir büyüme ile tamamlayıp Dünya Bankasının öngördüğü 2015 yılını dünya ortalamasının üstünde kapatmayı öngörüyoruz.Türkiye olarak yakaladığımız ekonomik ivmeyi D-8 üyesi ülkeler ile daha da yukarıya taşımak istiyoruz. Özel sektör ve ticaret odalarının D-8 içerisindeki rolünü önemsiyoruz. D-8 içi ticaretin artırılmasına yönelik her türlü çabayı gönülden destekliyoruz. İslam dünyasındaki birlikteliğin lokomotif gücü D-8'dir."


- Tercihli Ticaret Anlaşması 2016'da yürürlüğe girecek


Konsey Toplantısının ardından AA muhabirine açıklamalarda bulunan D-8 Genel Sekreteri Seyid Ali Muhammed Musavi, ticaret bakanları toplantısı öncesinde tercihli ticaret anlaşmasını görüşmek üzere danışmanlar komitesinin bir araya geldiğini söyledi. Musavi, toplantıda alınan kararlar neticesinde tercihli ticaret anlaşmasına ilişkin bir çok üye ülkenin kendi iç prosedürlerini tamamladığını görmenin memnuniyetini yaşadıklarını belirterek, şunları ifade etti:

"İslamabad'da yapılan bu toplantılardan çıkan en önemli karar D-8 üyesi ülkeler arasında Tercihli Ticaret Anlaşmasının (PTA) 1 Temmuz 2016'dan itibaren yürürlüğe konulması kararıdır. Bu çok önemli bir başarı. Bu çerçevede yapılacak gümrük anlaşmaları üzerine de çalışıyoruz. Mayıs ayında İstanbul'da danışmalar bir kez daha toplanarak anlaşmanın uygulanmasına dair yol haritasına son halini verecekler ancak anlaşma şimdilik 6 üye ülke arasında uygulamaya girecek. İç prosedürlerini tamamlamayan Mısır ve Bangladeş daha sonra tercihli ticaret anlaşmasına dahil olacak. "

Konsey toplantısının bir bölümünde hazır bulunan Pakistan Ticaret Bakanı Khurram Dastgir Khan ise D-8 ülkeleri arasındaki ticaret hacminin 500 milyar dolara ulaştırılması hedefi için tercihli ticaret anlaşmasının yürürlüğe girecek olmasının önemli bir adım olduğunu belirterek, " Pakistan ekonomisi 2014 yılında 4.02, 2015 yılında ise 4.24 büyüme kaydetti.Ülkemizin yakaladığı bu ekonomik büyümeyi D-8 ülkeleri arasındaki tercihli ticaret anlaşmasının da uygulanmaya başlanması ile daha da artırmayı hedefliyoruz. Anlaşmanın bize olduğu kadar diğer üye ülkelere de fayda sağlayacağını ümit ediyorum" dedi.