FETÖ'cü polislerden Bylock itirafları

FETÖ'cü polislerden Bylock itirafları

MİT'in ortaya çıkarttığı FETÖ'nün iletişim sistemi Bylock ile ilgili yeni bilgiler gün yüzüne çıktı.

Milli İstihbarat Teşkilatı’nca (MİT) 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında ortaya çıkartılan Bylock iletişim sistemini kullanan FETÖ üyesi polislerin ifadeleri, sistemin nasıl kullanıldığını da günışığına çıkardı. 

Milliyet’ten Tolga Şardan'ın haberine göre, MİT’teki bilişim uzmanlarında ortaya çıkarılan ve Gülenci cemaat mensuplarının gizli haberleşmesini sağlayan Bylock iletişim sistemini kullanan emniyet mensupları, sistemin çalıştırıldığını anlattı. 

‘Bir süre sonra sildim’
Şanlıurfa’da Bylock kullandıkları gerekçesiyle haklarında adli ve idari soruşturma başlatılan polislerden bazılarının ifadeleri şöyle: 

Komiserlerden sorumlu FETÖ üyesi komiser yardımcısı A.Ç.: “Mehmet abinin talimatıyla Bylock programı kuruldu. Bu programdan haberleşme yapılırdı. 2015’e dek Gülen Cemaatine has olarak bu program kullanıldı. Sonrasında bu programın silinmesi talimatı verildi, yerine daha güvenli Eagle programı yüklendi. Bize söylenen bu programı kimse deşifre edemez. Bylock ve Eagle programları küçük mini hafıza kartıyla bilgisayar aracılığı ile ya da telefonun Bluetooth’u aracılığıyla yükleniyor. Bunun haricinde kesinlikle indirme ile ya da başka bir yolla yüklenemez. Cemaat, daha önce bir çok programı denedi. Tango ve WhatsApp’ta ve Tango’da herkes birbirini görüyordu. Herkes indirebiliyordu, vazgeçildi. Kısa süre Kakao programı kullanıldı. Bu programlar, cemaat daha terör örgütü olmadan kullanılıyordu. Bunun için sadece cemaat için bir program icat edildi. Bu da Bylock’tu. Daha gizli işlerin döndüğü program Eagle’dır. Eagle halen cemaat içinde kullanılıyor. Şayet birisinde Bylock ve Eagle programları varsa kesinlikle Gülen cemaati mensubudur. Cemaat mensubu dışında kimse bu programları kuramaz.”

Komiserlerden sorumlu FETÖ üyesi komiser yardımcısı A.Y.: “Mehmet abinin tavsiyesiyle Bylock programını kurduk. Bylock programını bana Arif kod adlı Ahmet A. hafıza kartı ile kurdu. Sonra silinmesini tavsiye etti. Ben de sonra sildim.”

‘Kimse kuramaz’
Komiserlerin sorumlularının abisi olan FETÖ üyesi Komiser yardımcısı A.A.: “Ali abinin talimatı ile Bylock kuruldu. Bu programdan haberleşme yapıldı. Gülen cemaatine özel olarak bu program kullanıldı. Sonrasında silme talimatı verildi. Daha güvenli olan Eagle programı yüklendi. Bylock ve Eagle programları varsa kesinlikle Gülen cemaati mensubudur. Kimse, ‘bu programı indirme yoluyla yükledim’ diyemez. Cemaat mensuplarının dışında bu iki programı kimse kuramaz.” 

Veri tabanı Kanada’da
MİT’in tespitlerinden sonra yapılan araştırmalarda, Bylock’un aslının İngilizce yazılım olmasına karşın FETÖ üyelerinin rahat kullanmalarını sağlamak amacıyla Türkçe yazılım hazırlandığı anlaşıldı. Bylock yüklenen kullanıcıların ana server olarak ABD üzerinden bağlandıkları, Bylock veri tabanının Kanada’da olduğu belirlendi. Araştırmalarda, 17-25 Aralık sürecinden sonra FETÖ üyelerinin telefon dinlemelerine karşı önlem amacıyla Line, WhatsApp, Viber, Kakao Talk gibi programlardan haberleştiği, ancak bu programlarda güvenlik zafiyeti oluştuğu gerekçe gösterilerek kullanımdan vazgeçildiği belirlendi. 15 Temmuz tarihinden hemen önce ise Eagle adlı programın kullanılmaya başlandığı saptandı. 

Kriptolu yazılım
15 Temmuz darbe girişiminin ardından yürütülen soruşturmalarda, FETÖ mensuplarının haberleşmek için Bylock isimli bir uygulama kullandığı ortaya çıkmıştı. Söz konusu uygulamanın örgüt üyeleri arasındaki gizli haberleşmeyi sağlamak amacıyla düzenlendiği belirlenmişti. Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, Bylock konusunda “O kriptolu bir yazılım.  Bizim işten çıkardığımız eski TÜBİTAK çalışanları, yani FETÖ yapılanmasına mensup kişiler tarafından geliştirilmiş olacağı yönünde kuvvetli tespitlerimiz var. Yaklaşık 215 bin kişinin haberleştiği bir ağ ve kriptolu bir yazılım bu” ifadelerini kullanmıştı.

‘Artık bu programdan konuşacağız’
Polis memurlarından sorumlu FETÖ üyesi B.E.: “Bana bu programı yükleyen, hafıza kartımı benden alarak ‘bundan sonra hafıza kartına ihtiyacımız olmayacak. Hizmetten abiler çok güvenlikli bir program tasarladı. Onu kullanacağız’ dedi. Telefonumu gördü, tuşlu eski telefondu. ‘Bu telefona program kurulmaz’ dedi. ‘Sana yeni bir akıllı telefon aldıracağım. Evine yarın birisi benim selamımla gelecek, sana ve eşine program kuracak’ dedi. Bir gün sonra birisi geldi. ‘Tarık abinin selamı var’ dedi. Yanında getirdiği sıfır telefonu çıkardı sim kartımı taktı, sonra şifre filan girerek Bylock’u benim ve eşimin telefonuna yükledi. Nasıl kullanılacağını anlattı. Tarık bana, ‘Artık bu programdan konuşacağız. Toplantı görüşme yerlerini buradan bildireceğiz. Senin grubundaki üç polise de bu programı kursunlar. Buradan gelen mesajlara riayet edin’ dedi.”

FETÖ'cü polislerden Bylock itirafları - Resim : 1

Milliyet