''Göç eden Suriyeli sayısı açıklamaları gerçek değil''

''Göç eden Suriyeli sayısı açıklamaları gerçek değil''
Güncelleme:

Korkusuz yazarı Ahmet Takan, bugünkü köşe yazısında Suriye'nin İdlib kentinde meydana gelen saldırıların ardından son iki günde evlerinden ayrılarak Türkiye'ye göç eden Suriyeli sayısının Anadolu Ajansı'nın verdiği rakamla uyuşmadığını yazdı.

AA'nın verdiği rakamların gerçeği yansıtmadığını yazan Takan, "Ankara’daki devlet koridorlarından aldığım bilgiye göre, “İdlib’den son 5 günde en az 80 bin sivil daha Türkiye sınırına göç etti”. Ve, bu rakamın daha da artacağından endişe ediliyor" diye yazdı. 

 

Takan'ın yazısının ilgili bölümü şu şekilde:

Önce, dün diğer günlere nazaran sakin geçen güne düşen bir son dakika haberi ile başlayalım;

“Akın akın Türkiye’ye doğru geliyorlar.

Suriye’de Devlet Başkanı Beşar Esad’a bağlı güçler ve Rusya’nın İdlib’e yönelik saldırıları sonucu son iki günde en az 25 bin sivilin Türkiye sınır hattına yakın bölgelere göç ettiği belirtildi.

 

İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi’nde yerinden edilen sivillere ilişkin veri çalışması yürüten Suriye Müdahale Koordinatörlüğü Müdürü Muhammed Hallaj, son iki günde en az 25 bin sivil evlerini terk ettiğini öne sürdü.

Anadolu Ajansı’nın haberine göre; Hallaj, hava ve kara saldırılarının aralıksız sürmesi nedeniyle göç rakamının tam olarak bilinmediğini, tespit edebildiklerinin 25 bin olduğunu belirtti.

Hallaj, İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi’ndeki yoğun saldırılar nedeniyle Kasım başından bu yana yaklaşık 205 bin sivilin yerinden edildiğini belirtti.

Rejim güçleri ve Rusya’nın devam eden saldırıları sonucu kaçan sivillerin büyük bir kısmı, Hatay’ın Reyhanlı ilçesi karşısındaki Suriye topraklarında yer alan Atme, Kah, Deyr Hassan ve Kefer Lusin gibi bölgelerdeki sınıra yakın kamplar ile İdlib’de zeytin ağaçlarının bulunduğu alanlara, Türkiye’nin terörden arındırdığı Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı Harekatı bölgelerine sığınıyor.”

 Evet, haber böyle!.. Ancak, İdlib’den Türkiye sınırına göç edenler hakkında verilen sayı gerçek mi? Hayır, değil!.. Ankara’daki devlet koridorlarından aldığım bilgiye göre, “İdlib’den son 5 günde en az 80 bin sivil daha Türkiye sınırına göç etti”. Ve, bu rakamın daha da artacağından endişe ediliyor.

Halihazırdaki sıkıntı daha da büyüyecek. Üstelik sıkıntı tek boyutlu da değil… Türkiye ile Rusya arasında 17 Eylül 2018’de imzalanan mutabakattan bu yana İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi’ne yönelik rejim ve Rusya’nın saldırılarına sık sık şahit oluyoruz. Ne zaman Türkiye kendi güvenliği için bir hamle yapsa Rusya, İdlib üzerinden karşı hamle yapıyor. Barış Pınarı Harekatı sırasında olduğu gibi. Hani şu, ABD’nin hemen ardından mutabakat imzaladığımız ve davul-zurna ile ortak devriyeler attığımız Rusya var ya!… İşte o Rusya… İşte o, Tayyip Erdoğan’ın çook yakın dostu Putin, aklı sıra Türkiye’nin kulağını çekiyor. Ama bu sefer işi biraz daha azıtarak. Yüzlerce sivilin ölümü ve canı pahasına!..

Ahmet Takan'ın yazısının tamamı için...