Gülay Çokay'a dönüş yolu açıldı

Gülay Çokay'a dönüş yolu açıldı

Yurtdışında yaşayan eski Şişli Belediye Başkanı Çokay hakkındaki tutuklama kararı kaldırıldı.

Hakkında bir tutuklama kararı daha bulunan Çokay'ın ifade vermesi halinde bu karar da kaldırılabilir

Eski Şişli Belediye Başkanı Gülay Çokay (Aslıtürk) hakkında 60 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılandığı ana davadaki "yakalama emri" kaldırıldı. Böylece hakkında "gıyabi tutuklama" kararı bulunan tek dava kalan Çokay'ın ifade vermesi için önümüzdeki haftalarda İstanbul'a gelmesi bekleniyor. Çokay'ın ifade vermesi durumunda da hakkındaki son tutuklama kararının kalkabileceği belirtiliyor.

Çokay hakkında Şişli Belediye Başkanlığı sırasında, "zimmet, irtikap, görevi ihmal, emniyeti suiistimal ve ihaleye fesat karıştırmak" suçlarından çeşitli adliyelerde birçok dava açıldı.

Davalardan altısı İstanbul 6. Ağır Ceza Mahkemesi'nde birleştirildi. Ana davanın önceki gün görülen duruşmasında, avukat Yağız Ali Dağlı müvekkili Çokay hakkındaki "yakalama emrinin" kaldırılmasını istedi.

Savcının esas hakkındaki mütalaasını hazırlamak için süre talep ettiği celsede, duruşma hâkimi "yakalama emrinin" geri alınmasına karar verdi. Kararda, Çokay'ın ifadesinin talimatla alındığı, iade talebinin İngiltere adli makamlarınca reddedildiği, delillerin tamamının toplandığı ve bu nedenle delil karartma, yok etme veya gizleme ihtimallerinin bulunmadığına yer verildi. Çokay'ın, İstanbul 7. Ağır Ceza Mahkemesi'nde "irtikap" suçundan bir dosyası daha bulunuyor.

Çokay bu davada da belediye başkanlığı dönemindeki yardımcılarından Cüneyt Akgün'ün eşinin, 450 YTL'lik tedavisinin masrafını belediye bütçesinden karşıladığı iddiasıyla yargılanıyor.

Serbest kalabilir
Dosya, üç yıl önce sanığın ifadesinin talimatla alınabilmesi için İngiltere'ye gönderildi, ancak Çokay bulunamayınca Türkiye'ye iade edildi. Dava sanığın yokluğunda başlayınca Çokay hakkında "gıyabi tutuklama" kararı çıkarıldı.

Çokay'ın geriye kalan tek "yakalama emri"nin de kaldırılması için Türkiye'de hâkim karşısına çıkması gerekiyor. Çokay, 12 Ekim'deki duruşmadan birkaç gün önce Türkiye'ye gelmesi durumunda, gözaltına alınacak ve mahkemeye çıkarılacak.

İfadesini verdikten sonra Çokay hakkındaki son yakalama emrinin de düşmesi bekleniyor.

Hayatı film gibi!
Gülay Çokay, 1991'de Çatalca Belediye Başkanı, 1994'te de ANAP'tan Şişli Belediye Başkanı seçildi. İlk evliliğini Ünal Ercan'la yapan ve bir yıl evli kalan Çokay,

17 Eylül 1997'de ikinci eşi Sadrettin Atığ'dan da boşandı. Dokuz gün sonra da Orhan Aslıtürk'le evlendi. Çokay, hakkındaki yolsuzluk iddiaları ortaya atılınca, 13 Kasım 1998'de Şişli Belediye Başkanlığı görevinden ve partisinden istifa ederek Fransa'ya kaçtı. Fransa ile İngiltere arasında mekik dokuyan Çokay, Orhan Aslıtürk'ten olan çocuğu Orhan Gazi'yi Hong Kong'da dünyaya getirdi. Aslıtürk'ten ayrılan ve hakkındaki davalar nedeniyle Interpol tarafından "kırmızı bültenle" aranan Çokay, 23 Aralık 1999'da Londra'da yakalandı. Serbest bırakılan Çokay'ın, Türkiye'ye iadesine ise izin verilmedi.

Milliyet
Lube AYAR