IŞİD'in canlı bomba şeması gün yüzüne çıktı !

IŞİD'in canlı bomba şeması gün yüzüne çıktı !

Emniyet ‘IŞİD terör örgütünün canlı bomba eylemlerini gerçekleştiren örgüt yapısı’ şemasını hazırladı.

IŞİD’li iki canlı bombanın yakalanmasıyla ilgili Gaziantep 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın dosyasına giren bilgiler arasında emniyet tarafından hazırlanan ve IŞİD canlı bombasının nasıl çalıştığını gösteren ‘DEAŞ terör örgütünün canlı bomba eylemlerini gerçekleştiren örgüt yapısı’ şeması yer aldı.

Şemanın ilk basamağında başına 4 milyon lira para ödülü konulan İlhami Balı ‘örgütsınır sorumlusu’ sıfatıyla yer alırken, ikinci basamakta ise polise yakalanmamak için kaldığı evde kendini patlatan Halil İbrahim Durgun, ‘Türkiye eylem sorumlusu’ sıfatıyla yer aldı.

2-20160709120833.jpg

HEDEF HDP BİNASI

İddianameye göre 30 Ekim 2015’de Gaziantep’in Gazi Muhtar Paşa bulvarında seyir halinde olan beyaz renkli bir otomobil 12:30 civarında polis tarafından durdurulmak istendi. Dur ihtarına uymayan otomobilin önü polis ekipleri tarafından kesilince araçta bulunan A.D. adlı şahıs cebinden çıkardığı el bombasını polise attı. Ancak polisin müdahalesiyle A.D. bombanın pimini çekmeden gözaltına alındı.

Araçta yapılan aramada, iki adet el bombası ile 8 kilogram ağırlığında canlı bomba yeleği yakalandı. Canlı bomba eylemcisi olduğunu kabul eden A.D. emniyet ve savcılık ifadesinde Suriye’den Türkiye’ye gelirken sınırda ‘Ebu Bekir’ kod isimli İlhami Balı’dan canlı bomba yeleği, patlayıcı ve iki el bombası aldığını söyledi. A.D. Emniyet ifadesinde, “İstanbul ilinde bilinen HDP il binasına intihar eylem yeleği ile birlikte kendimi patlatmak suretiyle eylem yapacaktım” dedi.

CUMHURİYET GAZETESİ’NİN ADRESİ BULUNDU

Soruşturmanın derinleştirilmesi üzerine Gaziantep’teki IŞİD hücre evlerine polis tarafından baskın düzenlendi. Baskınlarda çok sayıda örgütsel doküman elde edilirken, şüpheli E.K.’nin evinde yapılan aramada turuncu kağıt üzerine el yazısıyla yazılmış bir adres bulundu.

Adresin Cumhuriyet Gazetesi’nin Ankara bürosuna ait olduğu tespit edildi. Emniyet tarafından 2 Kasım’da hazırlanan tutanakta, “E.E. isimli şahsın DEAŞ terör örgütü içerisinde aktif olarak faaliyet yürüttüğünden DEAŞ terör örgütünün bombalı eylem yapacağı yerler arasında Cumhuriyet Gazetesi’nin de olabileceği tarafımızca değerlendirilmektedir” ifadesi kullanıldı. E.E. ise üzerinde Cumhuriyet Gazetesi’nin adresinin bulunduğu notun kendisine ait olmadığını savundu.

İLHAMİ BALI DA YARGILANIYOR

Gaziantep Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından Kasım ayında hazırlanan iddianamede yer alan sanıklar arasında başına 4 milyon Türk lirası para ödülü konulan İlhami Balı ile Gaziantep’te polis baskını sırasında kendini patlatan Halil İbrahim Durgun da yer aldı.

Dava dosyasına giren bilgiler arasında emniyetin hazırladığı ‘DEAŞ terör örgütünün canlı bomba eylemlerini gerçekleştiren örgüt yapısı’ şeması da bulunuyor. Şemanın ilk basamağında İlhami Balı ‘örgüt sınır sorumlusu’ olarak yer alırken, ikinci sırasında ise Halil İbrahim Durgun, ‘Türkiye eylem sorumlusu’ olarak yer alıyor.

Şemanın sol alt tarafında ‘eylem timi’ başlığı altında 2’si canlı bomba eylemcisi, 2’si de eylem koordinatörü ve finans kaynağı olan dört kişi yer alıyor. Şemanın sağ tarafında ise ‘lojistik timi’ başlığı altında ise 1’i kadın 6 kişi yer alıyor. Dava 20 Ekim’e ertelendi.