Kurşunlanan yunus kıyıya vurdu

Kurşunlanan yunus kıyıya vurdu
Güncelleme:

Karadeniz Bölgesi’nde son 4 ayda onlarca yunus sahile vurdu. Uzmanlar kesin ölüm sebebini bilinmediğini fakat genel sebeplere bakıldığında doğal ölüm, hastalık, gemi kazaları gibi durumlar olabileceğini ifade etse de bölgede yaşayanlar balıkçıların ağına takılan yunusları silahla vurduğunu ifade etti.

Karadeniz’de son zamanlarda yunus ölümlerinin ardı arkası kesilmiyor. Trabzon’un Sürmene sahilinde son 4 ayda onlarca yunus ölü bulundu. Yöredeki balıkçılar, yunus ölümlerinin kendilerini endişelendirdiklerini söyledi. Uzmanlar, yunus ölümlerinde birçok etkenin olduğunu ifade ederek, gerekli uzmanların katılımıyla ölü yunusların 'nekropsisi'nin yapılması gerektiğini belirtti.

Bölgede yaşayan vatandaşlar ise yunusların bazı balıkçılar tarafından silahla vurulduğunu ifade etti.

 “FARKLI ARAŞTIRMALAR YAPMAMIZ GEREKECEK”

Sinop Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Araştırma Görevlisi Uğur Özsandıkçı, geçtiğimiz ay yaptığı açıklamada yunus ölümlerine farklı durumların sebep olabildiğini belirterek, yunusların balık olmadığını ve nefes alabilmek için su üstüne çıkması gerektiğini söyledi. Özsandıkçı, “Eğer su altında balık ağı gibi bir engele takılırsa su üstüne çıkamayınca boğulup ölebilirler. Bu ölümlerde tek kaynak elbette ki balıkçılık değil. Genel sebeplere baktığımızda doğal ölüm, hastalık, gemi kazaları gibi durumlar olabiliyor. Ancak Sinop’ta incelediğimiz hayvanlara baktığımızda bunların balıkçı ağları etkileşimi sonucu öldüğünü belirledik. Bu mevsimlerde niye artıyor diye düşünürsek aslında ‘tırtak’ (yunus türü) ölümleri bu konuda bir soru işareti. ‘Tırtak’ türü yunuslar kış aylarında neden bu bölgelerde yoğunlaştılar, bunların cevabını bulmak için farklı araştırmalar yapmamız gerekecek” dedi.

 “BAZI TAHMİNLERİMİZ VAR”

Sürmene ilçesinde balıkçılık yapan Muzaffer Demircioğlu, gördükleri manzara karşısında morallerinin bozulduğunu söyleyerek, “Bu ölümlerin nedeni nedir, balıkçılar olarak merak ediyoruz. Bazı tahminlerimiz var ama araştırılmasını istiyoruz. Yunusların yemi olan küçük balıkların aşırı avlanmasından, hamsi ve çaçanın olmamasından kaynaklanıyor olabilir” dedi.