Mahkeme Türkiye'yi İslam devleti ilan etti

Mahkeme Türkiye'yi İslam devleti ilan etti
Güncelleme:

Bursa'da görülen bir davada "silah tutmak günah" gerekçesiyle askere gitmeyi reddeden gayrimüslim bir vatandaş için üst mahkemenin kararında "Türkiye Cumhuriyeti İslam devleti olsa da diğer dinlere karşı hoşgörülüdür” ifadesi yer aldı.

Bursa’da askerlik yaşına gelen gayrimüslim vatandaşY.B., Hristiyanlığın “Yedinci Gün Advendist” mezhebine mensup. Mezhep, 95 bin kilise ve 21 milyon takipçisiyle dünyanın her yerine misyonerlik faaliyeti yürütüyor. Yedinci Gün Adventistleri, dünyanın en büyük 6. uluslararası dini yapılanması.

Sabah Gazetesi yazarı Dilek Yaman Demir’in haberine göre, 3 yaşından beri ibadetini aksatmadığını ifade eden 32 yaşındaki Y.B., askere gitmeyi reddettiği için yoklama kaçağı sayıldı. 2019’da hakkında “askeri ceza kanununa muhalefet” suçunu işlediği için dava açıldı.

MEZHEP SAVUNMASI

Y.B., savunmasında ibadetlerini aksatmadığını, Londra’daki işleri için sık sık yurt dışına gittiğini ancak hakim karşısına çıktığını ve mensubu olduğu Yedinci Gün Adventist mezhebinde silah tutmanın günah sayıldığını öne sürdü.

Y.B., kendi inancı gereği silah tutmak günah olduğundan, bedelli askerlik dahi yapamayacağını iddia etti.

Yerel mahkeme, Y.B.’in beraatına hükmetti. Yapılan itiraz sonrası dosya Bölge Adliye Mahkemesi’ne gönderildi.

“TÜRKİYE CUMHURİYETİ İSLAM DEVLETİDİR”

İddiaya göre, Bölge Adliye Mahkemesi, yerel mahkemenin vermiş olduğu beraat kararını şu gerekçeyle onayladı: “Türkiye Cumhuriyeti her ne kadar İslam devleti olsa da, diğer dinlere de hoşgörülüdür.”

YEDİNCİ GÜN ADVENDİSTLERİ

Evanjelist kilisesinin dini anlayışını benimseyen Yedinci Gün Advendistleri, vejetaryenlik ve silaha el sürmeme gibi bazı konularda Evanjelistlerden ayrılıyor.

Yedinci Gün Advendistleri, dünyanın her yerinde misyonerlik faaliyeti yürütüyor. Mezhep, dünya genelinde vicdani ret hakkını savunuyor.

Dünya genelinde 95 bin kilisesi ve 21 milyon mensubu bulunan Yedinci Gün Adventistleri, dünyanın en büyük 6. uluslararası dini yapılanması.

Mezhebin en meşhur üyesi olan vicdanı retçi Desmond Thomas Doss, 2. Dünya Savaşı’nda silah kullanmayı reddettiği için ABD ordusunda askeri doktor olarak görev aldı. 75 askerin hayatını kurtaran Thomas Doss, Onur Madalyası kazanan ilk ve tek vicdani retçi oldu. 

Thomas Doss’un hayatı, 2016 yapımı “Savaş Vadisi” filmi ile beyaz perdeye taşındı.

(Kaynak)