Org. Özel HDP'ye gidecek mi ?

Org. Özel HDP'ye gidecek mi ?

Görevini 30 Ağustos'ta devretmesi beklenen Genelkurmay Başkanı Org. Necdet Özel veda turlarına başladı. Ancak HDP ile daha görüşmedi...

HABER3COM - 3-5 Ağustos tarihleri arasında yapılacak Yüksek Askeri Şura (YAŞ) toplantısında emekliye ayrılacak olan Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'na ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'ye veda ziyaretinde bulundu.

Ancak görevini 10 gün erken devretmeye hazırlanan Genelkurmay Başkanı Özel'in HDP'yi ziyaret edip etmeyeceği ise merak konusu. Şu ana kadar CHP ile MHP'yi ziyaret eden Org. Özel HDP konusunda bir adım atmadı. Bu durumda Ankara'da 2 fikir öne sürülüyor. Bunlardan biri Genelkurmay Başkanı Org. Necdet Özel'in 7 Haziran seçimlerinde %13 oy alan ve 80 milletvekili ile TBMM'ye giren HDP'yi PKK'ya olan yakın tavırları nedeniyle ziyaret etmek istemediği. Diğeri ise HDP'nin Türk Silahlı Kuvvetleri'nin PKK'ya yönelik yürüttüğü operasyonlardan dolayı Org. Özel'e randevu vermemesi.

Ancak hem TSK hem de HDP'den henüz konuyla ilgili net bir açıklama gelmedi.

NECDET ÖZEL GÖREVİ NEDEN ERKEN DEVREDİYOR ?

Özel’in erken vedasının gerekçeleri Ankara’da merak uyandırdı. Özel’in sağlık gerekçesiyle erken ayrıldığı iddialarının doğru olmadığı bildirildi. Özel’in Genelkurmay Başkanlığı görevini devredeceği Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hulusi Akar’ın karargâhtaki çalışmalarına bir an önce başlaması için zaman kazandırdığı belirtildi. Özellikle son dönemdeki IŞİD ve PKK operasyonları nedeniyle Genelkurmay Karargâhı’nın yoğun çalışmalarının da bunda etkili olduğu öğrenildi. Daha önceki dönemlerde Genelkurmay başkanlarının görev devirlerini farklı zamanlarda yaptıkları biliniyor. Bazı Genelkurmay başkanlarının devir işlerini 3 gün, bazılarının da 7-10 gün önceden yaptıkları belirtiliyor.

ÖZEL'İN YERİNE AKAR'

Genelkurmay Başkanlığı koltuğuna ise, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hulisi Akar'ın oturmasına kesin gözüyle bakılıyor. Orgeneral Akar, 2019'a kadar bu görevde kalacak.

Akar'dan boşalacak Kara Kuvvetleri Komutanlığı için iki aday var. Birinci Ordu Komutanı Orgeneral Salih Zeki Çolak ve Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Yaşar Güler. Bu yıl iki isimden hangisi Kara Kuvvetleri Komutanı olursa bu görevde 2017'ye kadar kalabilecek ve Akar'dan sonraki Genelkurmay Başkanlığı hakkını kaybedecek. İki yıl sonra Kara Kuvvetleri Komutanı olacak isim ise Akar'dan sonra Genelkurmay Başkanı olacak.

Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Abdullah Atay da görev süresi sona erdiğinden emekliye ayrılacak. Bu göreve orgeneralliğinin dördüncü ve son yılına giren Ege Ordu Komutanı Orgeneral Galip Mendi'nin getirilmesi bekleniyor.

Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bülent Bostanoğlu'nun görev süresinin uzatılmasına başka Oramiral olmadığı için kesin gözüyle bakılıyor.

Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Akın Öztürk'ün de görev süresinin uzatılabileceği belirtiliyor. Eğer Orgeneral Öztürk, emekliye sevk edilirse, Muharip Hava Kuvveti ve Hava Füze Savunma Komutanı Orgeneral Abidin Ünal, Hava Kuvvetleri Komutanlığına atanacak.

Yüksek Askeri Şura, 3-5 Ağustos tarihleri arasında yapılacak.