Otizmli Çocukların Başarısı

Otizmli Çocukların Başarısı

İzmir'de otizmli çocuklar için kurulan kulüpte spor yapan Oğuz Şirin ve Hedar Ayaz, Özel Sporcular Atletizm Bölge Şampiyonası'nda elde ettikleri altın madalyalarla önemli başarılara imza attı- 400 metre koşu ve uzun atlamada birinci olan 9 yaşındaki Oğuz'


İZMİR (AA) - MERİÇ ÜRER - İzmir'de otizmli çocuklar için kurulan bir kulüpte sporla tanışan Oğuz Şirin ve Hedar Ayaz, aldıkları altın madalyalarla otizmli çocukların eğitimle önemli başarılara imza atabileceklerini gösterdi.

Otistik Çocukları Koruma ve Yönlendirme Derneği (ODER) bünyesinde 7 yıl önce otizmli çocukların sporla rehabilitasyonu için kurulan İzmir Gökkuşağı Çocukları Gençlik ve Spor Kulübü, yetiştirdiği sporcularla dikkati çekiyor.

Kulüp, son olarak 9-11 Mart tarihlerinde Antalya’da düzenlenen Özel Sporcular Atletizm Bölge Şampiyonası’nda aldığı madalyalarla adından söz ettirmeyi başardı.

Kulübün atletizm branşında faaliyet gösteren 9 yaşındaki Oğuz Şirin, 11 yaşındaki Hedar Ayaz ve 13 yaşındaki Oğuzhan Ergener, ikişer altın madalya alarak İzmir'e toplam 6 madalyayla döndü.

Çalışmalarını Karabağlar Belediyesine ait Şehit Gürcan Ulucan Spor Tesisleri'nde sürdüren kulübün eğitim koordinatörü Serkan Özer, 5 branşta 120 çocukla yürüttükleri çalışmalarda iyi bir noktaya geldiklerini, Antalya'daki organizasyonda elde edilen başarılarla gururlandıklarını ifade etti.

Otizmli çocukların birçok şeyi başarabileceklerini bu şampiyonalarda ispatladıklarını anlatan Özer, "Madalyadan ziyade çocuklarımızın sosyalleşmesi, yarışma ortamına girmesi ve kendilerine güven kazanmaları önemli. Başarabilme hislerinin oluşması bizi çok mutlu etti. Ailelerde 'benim çocuğum bir şeyler başarabiliyor' duygusunu görmek bizi çok mutlu ediyor” diye konuştu.

Çocuklarla antrenman yapmakta başlangıçta zorlandığını ancak kısa sürede uyum sağladığını aktaran Özer, otizmli bireylerde "kendi istediğimi yapayım" duygusunun diğer bireylere göre çok daha fazla olduğunu ve bunun süreci zorlaştırdığını belirtti.

Antrenman sürecinde çocukların duygu değişimlerinin de çok fazla olduğundan bahseden Özer, bu durumla karşı karşıya kaldığında yaptıklarını ise şöyle anlattı:

“Bir anda öfkeleniyorlar, bir anda ağlayabiliyorlar, anlamsız gülebiliyorlar. Bunlarla çok ilgilenmememiz gerekiyor. Çünkü ilgilendiğimizde onu daha fazla uyguluyorlar. O yüzden bunları genelde görmezden gelip yapılan çalışmaya devam etmemiz akıcı hale getiriyor antrenmanı. Bir süre sonra bu davranışlarından vazgeçiyorlar.”

Özer, bundan sonraki hedeflerinin otizmli bireylerden oluşan bir basketbol takımı kurmak olduğunu söyledi.


- "Kısır döngüyü spor sayesinde kırdık"

Şampiyonada 12 yaş altı 400 metre koşu ve uzun atlamada altın madalya alan Oğuz Şirin’in babası Muharrem Şirin, sporun otizmli çocukları topluma kazandırdığını belirterek, “Oğuz, özellikle hastalandığında, antrenmana gidemediği zaman ‘ben iyiyim kesinlikle gitmem lazım antrenmana’ diyor. Annesiyle zor tutuyoruz evde. Burada ayrı bir ruh haline bürünüyor. Bir şey yapamadığı zaman hırçınlaşıyordu. Kısır döngüyü spor sayesinde kırdık. Beceremediği iletişim problemini sporla aştık.” dedi.

Antalya'daki şampiyonada 12 yaş altı 200 metre koşu ve gülle atma branşlarında altın madalya alan Hedar Ayaz'ın annesi Kezban Ayaz ise Hedar'ın sporla bir çok sorunu aştığını dile getirerek madalyaların kendileri için gurur kaynağı olduğunu ifade etti.

Ayaz, "Şampiyonadan önce 'Hedar koşarsan sana madalya verecekler, alkışlayacaklar' dedik. O zaman farkına vardı. Aldıktan sonra çok mutlu oldu. Bu kadar koşacaksın diye anlatıyorsun zaten. Hedar, sinirli, sesleri tolere edemeyen bir çocuktu. Sporla bu durumu telafi ettik. Sporla sakinleşti ve artık çok mutlu. Hedar bir melek ve ben şu an cennetteyim." diye görüş belirtti.

Başarılı sporcular Oğuz Şirin ve Hedar Ayaz ise, spor yapmayı çok sevdiklerini söyleyerek, madalyalarının kendilerini mutlu ettiğini dile getirdiler.