Kazakistan'dan FETÖ okullarını kapatacak mı ?

Kazakistan'dan FETÖ okullarını kapatacak mı ?

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Kazak mevkidaşı ile yaptığı basın toplantısında merak edilen konuların başında Kazakistan'daki FETÖ okulları geliyordu. Ancak Nazarbayev sanki ipe un serdi gibi.

İki liderin görüşmesi biraz gergin bir havada başladı. Çünkü 15 Temmuz darbe girişiminin ardından Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev yaptığı ilk açıklamada ülkesindeki FETÖ'ye bağlı okulları kapatmayacağını açıklamıştı.

Peki toplantıda neler söylendi ?

Şimdi açıklamaları satır aralarına bakalım. Gazeteciler "Kazakistan'daki okulların durumu ne olacak diye sordu. Cumhurbaşkanı Erdoğan "bizim Maarif Vakfı, Kazakistan Milli Eğitim Bakanlığı ile görüşmlerini yapacak. Bu görüşmeler neticesinde bana, değerli kardeşimizin 'Türkiye'ye düşman olan bize de düşmandır' ifadesi önemli geldi. FETÖ bize bu düşmanlığı yaptı. Bugün bize yarın, başkalarına aynı şeyleri yapabilirler. Kazakistan'da 33 okulları var. Listeleri ilettik. Maarif Vakfımız'la Kazakistan Milli Eğitim Bakanlığı'nın çalışmasıyla bu adım atılacak" dedi.

Aynı soruya Nazarbayev'in ne dediğine bakalım:

"Devlet kontrolünde olan okullar bunlar. Biz Türkiye'ye karşı iş yapan kimseyi desteklemeyeceğiz. Bu çıkarımıza gelmez, biz anlaştık, kontrolden geçireceğiz, ilişkisi bulunursa geri göndereceğiz ve yeni öğretmenler isteyeceğiz. Bunu rahmetli Özal döneminde imzalamıştık. Bu okullarda eğitim paralı, eğitim düzeyi çok yüksek. 9 bin öğrencinin birkaç bini uluslararası yarışmalarda başarı kazandılar. Onlar arasında terörizme bulaşanlar varsa, biz Türkiye'nin bütün talebine karşılık vereceğiz. Bu konu çözülecek, hukuk dışına izin vermeyiz.

Nazarbayev'in sözlerini deşifre edelim. FETÖ okullarını kapatmak isteyen bir lider kesin bir dille niyetini açıkladı. Oysa Nazarbayev "bu okullarda Kazak öğretmenler görev yapıyor" sözüyle niyetini belli etti. Ayrıca "çok başarılılar"diyerek reklam yapmayı da ihmal etmedi.

Evet, bu okullarda Kazak öğretmenler çalışıyor olabilir. Ama Nazarbayev bu öğretmenlerin FETÖ ile muhtemel ilişkisini "es" geçti. FETÖ'nün çalışma sistemi biliniyor. Bir ülkeye gittiklerinde gelecek vaad eden öğrencileri kendi tezgahlarından geçirip yapının birer ferdi haline getiriyor. Yani Kazakistan'daki okullarda görev yapan Türk öğretmen ile daha önce onların tezhahından geçerek öğretmen olan bir Kazak arasında FETÖ'ye bağlılık konusunda bir fark bulunmuyor.

Bu noktadan bakınca Kazak lider için "ipe un serdi" benzetmesi yanlış olmaz.

İŞTE ANKARA'DA BUGÜN YAŞANANLAR...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde baş başa ve heyetler arası görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 15 Temmuz darbe girişimi sonrası Türkiye'yi ilk ziyaret eden devlet başkanının Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev olduğunu belirterek, "Bu ziyaretle kara gün dostu olduğunu bir kez daha gösterdi" dedi.

15 Temmuz darbe girişimi sonrası Türkiye'yi ilk ziyaret eden Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile basın toplantısı düzenledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kazakistan Cumhurbaşkanı Nazarbayev ile 15 Temmuz darbe girişimini ve FETÖ'yü görüştüklerini söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "FETÖ sadece Türkiye'ye değil, varlık gösterdiği her ülkede tehdittir. FETÖ konusunda endişelerimizi ilettik" dedi.

 Kazakistan'daki FETÖ okullarınında görüşmede gündeme geldiğini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, "O okulları görüştük. Kazakistan'daki 33 FETÖ okulu listesini verdik. Bizim Milli Eğitim Bakanlığı ile Kazakistan Eğitim Bakanlığı ile görüşme yapacak" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya ile sıkıntılı dönemde ilişkilerin barışa dönüşmesinde Kazakistan'ın katkılarının büyük olduğu söyledi. 

"KAZAKİSTAN HER ZAMAN TÜRKİYE'NİN YANINDA"

Kazakistan Cumhurbaşkanı Nazarbayev de, "Buraya sadece Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yanında olduğumuzu söylemek için geldim. Kazakistan her zaman Türkiye'nin yanında ve desteklemeye devam edecek. Kardeş cumhuriyetin kardeşliği bizim için önemlidir" dedi.

Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev, "Terörizme karşı da Erdoğan'la birlikte çalışma kararı aldık. Biz Türkiye'nin gücüne, varlığına bakarak emin adımlarla yürüyoruz. Bütün düşmanlarınıza karşı Kazak kardeşlerinizin yanınızda olduğunu bilmenizi istiyoruz" şeklinde konuştu.

"İLİŞKİLERİ TESPİT EDİLİRSE ÖĞRETMENLERİ GÖNDERİRİZ" 

Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev'de ülkesindeki okullarla ilgili şu görüşleri dile getirdi: "FETÖ ile ilişkileri tespit edilirse öğretmenleri göndeririz. Türkiye'ye karşı olan hiçbir unsura destek vermeyiz."

RESMİ TÖRENLE KARŞILANDI 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz'daki darbe girişiminin ardından Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde ilk resmi konuğunu ağırladı.

Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev için resmi karşılama töreni düzenlendi. Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nin 2 ve 3 nolu kapısının bulunduğu yolun kapalı olması sebebiyle Nazarbayev'i süvariler karşılamadı.

20160805-2-18436038-13044050,8fxm-hc860cbyhwpeofkqa.jpg

ASKERLER DEĞİL ÖZEL HAREKATÇILAR NÖBET TUTTU

Protokol girişinde bulunan nöbet platformunda, daha öncesi karşılama törenlerinden farklı olarak Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı'nda görevli askerler değil özel harekatçılar nöbet tuttu.

Törende, tarihte kurulan 16 Türk devletini temsil eden bayraklar ve askerler de yer aldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Nazarbayev'i Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nin ana giriş kapısında karşıladı. Erdoğan ve Nazarbayev'in tören alanındaki yerlerini almasının ardından, 21 pare top atışı eşliğinde iki ülkenin milli marşları çalındı. Nazarbayev, Muhafız Alayı tören kıtasını selamladı.

İki ülke heyetlerinin takdimi sonrasında, Erdoğan ve Nazarbayev merdivenlerde Türkiye ve Kazakistan bayrakları önünde el sıkışarak basın mensuplarına poz verdi.

Karşılama törenine Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Fahri Kasırga, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreter Yardımcısı İbrahim Kalın ve Ankara Valisi Mehmet Kılıçlar katıldı.

Erdoğan ile Nazarbayev, karşılamanın ardından baş başa ve heyetler arası görüşmeye geçti.

20160805-2-18436038-13044049,qg8zxebihkm38cqajrnefq-001.jpg

Törenin yapıldığı alanda Özel Harekat Daire Başkanlığına ait "ejder" adı verilen zırhlı araç bulunduruldu, özel eğitimli köpekler bomba araması yaptı.

Kazakistan'dan FETÖ okullarını kapatacak mı ? - Resim : 3