Meclis'te yemin krizi ! Leyla Zana tansiyonu yükseltti

Meclis'te yemin krizi ! Leyla Zana tansiyonu yükseltti

HDP milletvekili Leyla Zana yemin ederken Türk milleti yerine ''Türkiye milleti'' dedi.

Yemin için kürsüye çıkan HDP Ağrı Milletvekili Leyla Zana, yemin metninde yer alan "Büyük Türk milleti önünde namusum ve şerefim üzerine ant içerim" yerine "Büyük Türkiye milleti önünde namusum ve şerefim üzerine ant içerim" dedi.

BAYKAL KÜRSÜYE ÇAĞIRDI, LEYLA ZANA GELMEDİ

Bunun üzerin TBMM Geçici Genel Başkanı Deniz Baykal, Leyla Zana'nın yemin metnini aynen okumadığını ve tekrarlamasını istedi. Leyla Zana, kürsüye gelmeyerek yemin metnini tekrarlamadı.

dha-37cd403ff054ce37345e206e6ffc99e0-1-t.jpg

BAYKAL'IN SÖZLERİ ALKIŞLANDI

Baykal'ın Leyla Zana'ya yönelik bu sözlerini Genel Kurul'da bulunan milletvekilleri alkışladı. Bunun üzerine Baykal, Genel Kurul'daki dinleyicilere seslenerek, "İç Tüzüğümüze göre dinleyiciler sükunet içinde oturmak zorundadırlar. Söz alkış ve başka bir hareketle düşüncelerini ortaya koyamazlar. Bu yasağa uymayan dinleyiciler görevliler tarafından Genel Kurul'dan çıkarılacaktır" uyarısında bulundu.

TEKRAR KÜRSÜYE DAVET ETTİ

Leyla Zana'yı tekrar yemin etmek için kürsüye davet eden Baykal, "Yemin edecek milletvekili arkadaşlarımızın yemin metnini kendi kendi kişisel anlayışlarına göre değiştirmeleri uygun değildir. Bu nedenle burada Anayasa'ya göre önümüzdeki yemin metnini aynen okunması gerektiğini düşünüyorum. Bunu bilginize arz ediyorum. Leyla Zana uygun görürse gelip yemin metnini aynen okumalıdır. Bir kez daha hatırlatıyorum ve yemin etmeye çağırıyorum. Yemin metni gerçekleşmiş değildir. Eğer gelmiyorlarsa yemin etmeye devam ediyoruz. Buyrunuz" dedi.

YEMİNİ GEÇİRSİZ SAYILDI

Leyla Zana ise kürsüye tekrar gelmeyerek yemin metnini okumadı. Leyla Zana'nın yemininin geçersiz sayıldığı öğrenildi.

ERDOĞAN'DAN "LEYLA ZANA" YORUMU

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Leyla Zana'nın yemini hakkında değerlendirmede bulundu. Erdoğan "Değerlendirmeyi benden almayın" dedi.

24 YIL ÖNCE AYNI ŞEY YAŞANMIŞTI

1991 Türkiye genel seçimlerinde, bölge kadınlarının büyük desteğini aldığı bir seçim çalışması sonrasında zamanın Sosyaldemokrat Halkçı Parti listesinden Diyarbakır milletvekili olarak TBMM'ye girdi. 6 Kasım 1991'de, TBMM 19. Yasama Dönemi için yapılan yemin töreninde, başında sarı, kırmızı ve yeşil renkleri olan bir bantla, Türkçe başladığı yemini Kürtçe "Bu yemini Türk ve Kürt halklarının kardeşliği adına ediyorum" cümlesiyle tamamlaması nedeniyle meclis salonunda tepkiyle karşılaştı

564b35bc0f25444040534b83.jpg

Anayasa'ya göre, milletvekillerinin yemini şöyle:

"Devletin varlığı ve bağımsızlığını, vatanın ve milletin bölünmez bütünlüğünü, milletin kayıtsız ve şartsız egemenliğini koruyacağıma; hukukun üstünlüğüne, demokratik ve lâik Cumhuriyet'e ve Atatürk ilke ve inkılaplarına bağlı kalacağıma; toplumun huzur ve refahı, millî dayanışma ve adalet anlayışı içinde herkesin insan haklarından ve temel hürriyetlerden yararlanması ülküsünden ve Anayasa'ya sadakattan ayrılmayacağıma; büyük Türk milleti önünde namusum ve şerefim üzerine ant içerim."

YEMİN KRİZİ SONRASI AÇIKLAMA

Leyla Zana, milletvekili yeminini etmeden önce Meclis kürsüsünden sarfettiği Kürtçe ifadeleri Twitter hesabından paylaştı. Zana, bu ifadeleri yemin metninden önce söylediğini de vurguladı.

26. Dönem Milletvekili Yemin Töreni'ne HDPAğrı Milletvekili Leyla Zana damga vurdu. Zana, Meclis kürsüsüne çıktığında, oturumu izleyen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a bakarak, Kürtçe, "Bi Hevîya Aşîtî Kî Bi Rûmet Û Mayînde" (Onurlu ve kalıcı bir barış umuduyla) dedi.

BAYKAL ÇAĞIRDI, ZANA GELMEDİ

Zana daha sonra yemin metnini okudu ve yeminde yer alan "Büyük Türk Milleti" ifadesini "Büyük Türkiye Milleti" olarak telaffuz etti. Ancak, en yaşlı üye sıfatıyla oturumu yöneten CHP Milletvekili Deniz Baykal, bu durumu farkederek, metin değiştirildiği gerekçesiyle yeminin geçersiz olduğunu söyledi. Baykal, yeniden yemin etmek üzere Zana'yı kürsüye çağırdı. Bu sırada genel kurul salonunda olmayan Zana yeniden kürsüye çıkamadı.

TEKRAR ÇIKMAYACAK İDDİASI

Leyla Zana'nın bir süre sonra ise danışmanları aracılığıyla yaptığı açıklamada, bugün tekrar kürsüye çıkarak yemin metnini okumayacağı öne sürüldü.

TWITTER'DAN YANIT

Leyla Zana, yemin metnine Kürtçe başladığı iddiaları üzerine ise Twitter üzerinden şu tweeti paylaşarak yanıt verdi: Bi Hevîya Aşîtî Kî Bi Rûmet Û Mayînde... Onurlu ve Kalıcı Bir Barış Umuduyla... (TBMM Yemin Öncesi)